În decembrie 2005 intră în plată pensiile recalculate în cea de-a patra etapă

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 decembrie 2005

Pensiile recalculate în cea de-a patra etapă intră în plată în această lună. Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, a amintit miercuri, într-o conferinţă de presă, că în cea de-a patra etapă s-au recalculat pensiile celor care s-au pensionat în perioada 1 ianuarie 1997-1 aprilie 2001. Făcînd un bilanţ al agendei sociale din programul actualei guvernări, ministrul Barbu a arătat că s-a reuşit recalcularea pensiilor într-un timp foarte scurt, avînd în vedere că "Partidul Social Democrat (PSD) s-a opus în mod constant acestui proces şi a preferat un sistem egalitarist în perioada cît s-a aflat la putere".

Gheorghe Barbu a susţinut că actuala guvernare va acorda în 2006 cel mai mare procent din PIB pentru protecţia socială în comparaţie cu fondurile alocate anterior.

Cele mai importante iniţiative ale Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei au fost, în acest an, alături de recalcularea pensiilor, modificarea legilor privind venitul minim garantat, şomajul, încadrarea în grupe speciale de muncă, pensiile facultative administrate privat.

Potrivit ministrului Barbu, pe parcursul celor patru etape, au fost recalculate pensiile unui număr de 3.554.474 persoane, fiind consultate peste 4,1 milioane de dosare, inclusiv circa 500.000 de dosare de pensii pentru agricultori aparţinînd persoanelor cu stagii de cotizare în ambele sisteme.

Ca urmare a aplicării procesului de recalculare, un număr de 1.614.405 persoane au obţinut un punctaj mai mare decît cel aflat în plată şi, în consecinţă, au primit sume suplimentare în cursul anului 2005. Pensia medie a acestei categorii de beneficiari a ajuns la 330 lei noi, înregistrîndu-se o majorare medie de 58 lei noi, ceea ce reprezintă o creştere de 21,30% faţă de nivelul existent înainte de recalculare, de 272 lei noi.

Pensia medie pentru cele peste 3,5 milioane persoane a înregistrat o creştere de 9,57%, cu o medie valorică de 262.621 lei vechi.

Toate cele peste 1,6 milioane persoane care au beneficiat de majorări ale pensiei ca urmare a recalculării vor beneficia integral şi de majorarea valorii punctului de pensie cu 9,3%, începînd cu 1 ianuarie 2006. Circa 1,9 milioane persoane nu au beneficiat de sume suplimentare ca urmare a recalculării pensiilor. Dintre aceastea, circa 512.000 vor beneficia, începînd cu 1 ianuarie 2005, de creşteri de pînă la 9,3% - creşterea medie fiind de 3,96%.

Totodată, Gheorghe Barbu a subliniat că s-au făcut progrese pe calea reformării asistenţei sociale. El a anunţat că vor fi înfiinţate trei noi instituţii în domeniu: Inspectoratul Social, Observatorul Social şi Agenţia de Plăţi. La capitolul nerealizări, ministrul a menţionat neaplicarea legii privind indemnizaţia pentru creşterea copiilor începînd cu 2006 şi nesoluţionarea aplicabilităţii contractelor colective de muncă pe ramură.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb