ÎN DOSARUL "AMBASADA",  Ludovic Orban a fost audiat la DIICOT

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 4 iulie 2018

Preşedintele PNL a declarat că şeful statului şi nu Guvernul conduce politica externă a României.

Preşedintele PNL a declarat că şeful statului şi nu Guvernul conduce politica externă a României.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a fost audiat, ieri, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT). Procedura a avut loc în dosarul întocmit în urma plângerii penale pe care Orban a întocmit-o împotriva premierului Viorica Dăncilă şi a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, în legătură cu demersurile mutării de la Tel Aviv la Ierusalim a Ambasadei României din Israel.

La intrarea în sediul DIICOT, şeful PNL a spus: "Am fost citat de procurorul DIICOT care a început urmărirea penală in rem pentru cercetarea faptelor. Evident, voi comunica toate informaţiile pe care le cunosc legate de subiectul în cauză. Sesizarea mea se referă la posibilitatea comiterii a patru infracţiuni, respectiv uzurparea funcţiei, divulgare de informaţii cu caracter secret, informaţii nepublice, de prezentare cu rea-credinţă de informaţii inexacte către preşedintele României, atunci când se comit fapte care afectează interesul statului".

Ludovic Orban a precizat că va pune la dispoziţia procurorului informaţiile pe care le cunoaşte din media, "din surse deschise", urmând ca magis-tratul să efectueze cercetarea în conformitate cu legea.

El a menţionat: "Sesizarea mea nu se referă la fondul deciziei, ci la modul în care a fost luată această decizie, la modul în care Liviu Dragnea şi Vasilica Viorica Dăncilă au acţionat încălcând prevederi ale Constituţiei şi prevederi ale legilor în vigoare. Nu am nimic contra Statului Israel. A fost o interpretare care a fost dată într-un mod rău-voitor şi eronat de Liviu Drag-nea. Relaţiile dintre România şi Israel nu vor fi afectate în niciun fel".

După audierea de la DIICOT, preşedintele PNL a acuzat clanul toxic de la PSD care a pus stăpânire pe ţară.

Ludovic Orban a declarat: "Ceea ce mă interesează pe mine este ca faptele în care s-au derulat evenimentele şi deciziile să fie cercetate. (...) Atunci când un clan toxic îşi bate joc de Româ-nia şi afectează interese fundamentale ale României, nu pot să stau cu mâinile în sân, să mă fac că nu văd când sunt afectate interesele României pentru interesele personale ale unui lider politic sau altul".

Preşedintele PNL a declarat că şeful statului şi nu Guvernul conduce politica externă a României. Orban a spus: "În declaraţia publică făcută de domnul Dragnea s-a anunţat că s-a decis mutarea Ambasadei (României de la Tel Aviv la Ierusalim - n.r.). În conformitate cu Constituţia României şi cu hotărârea CCR nr. 683, s-a stipulat foarte clar care este împărţirea competenţelor constituţionale în materie de politică externă, respectiv că preşedintele conduce politica externă a Româ-niei şi că Guvernul are mai degrabă un rol tehnic, de execuţie, de punere în practică a deciziilor în materie de politică externă".

Liderul PNL a susţinut că astfel a fost afectată politica externă a Româ-niei şi demersurile din ultimii 10 ani: "Toate punţile construite în timp de Româ-nia, pe parcursul unei strategii de politică externă de 10 ani care au dus la relaţii extrem de solide atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi la nivelul NATO, cât şi în relaţiile cu Statul Israel, cât şi cu o parte dintre ţările arabe, evident că au fost puse sub semnul întrebării, foarte multe punţi au fost afectate de o decizie care nici măcar nu a fost decizie".

Preşedintele PNL a adăugat că el şi-a făcut datoria, a sesizat faptele pe care a considerat necesar să le sesizeze şi din momentul de faţă este atributul şi competenţa procurorului care se ocupă de acest caz să ia o decizie.

Ludovic Orban a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie, pe 17 mai, împotriva premierului Viorica Dăncilă şi a liderului PSD, Liviu Dragnea.

Liderul PNL o acuză pe Dăncilă de "înaltă trădare, uzurparea funcţiei publice, divulgare de informaţii nepublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte preşedintelui României în scopul ascunderii săvârşirii unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului", în legătură cu mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ludovic Orban o acuză pe Viorica Dăncilă că ar fi făcut publice informaţii confidenţiale şi i-ar fi prezentat preşedintelui României informaţii false în legătură cu memorandumul adoptat de guvern pe tema mutării Ambasadei României în Israel.

Plângerea a fost declinată către DIICOT, iar în 7 iunie instituţia a anunţat că a început urmărirea penală in rem pentru infracţiunea de înaltă trădare.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. papagalul romaniei,alo organe suntim in coreea de nord sau in anii 50,ce penibil esti slugo

    1. esti penibil !!!!

    Daca Orban nu se trece primul pe listele pt.europarlamentare si-a incheiat cariera politica. E lipsit de viziune,si nu are calitati de lider.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb