În favoarea lichidităţii, BVB sacrifică transparenţa

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 octombrie 2008

În favoarea lichidităţii, BVB sacrifică transparenţa

Reacţia Bursei de Valori Bucureşti (BVB) la nivelul valoric scăzut pe care se derulează şedinţele sale de tranzacţionare, s-a concretizat într-o serie de modificări ale regulilor Bursei, adoptate cu două zile în urmă.

Faptul că BVB reacţionează este îmbucurător, pentru că înseamnă că este o instituţie vie.

Măsurile adoptate sunt, însă, discutabile.

Lărgirea plajei permise pentru fluctuaţia de preţ (într-o singură şedinţă) este, de pildă, o măsură cu dus şi întors. Pe de o parte, lărgirea coridorului creează un spaţiu mai larg pentru tranzacţiile care, altfel, trebuiau suspendate dacă preţul depăşea fluctuaţia de +/-15%. Deci măsura pare încurajatoare. Pe de altă parte, lipsa de adâncime a pieţei noastre, gradul redus de participare, nu sunt proporţionate cu o plajă de +/-25% sau +/-35% sau chiar +/-40%, cum a decis Consiliul Bursei.

Preţurile scăzute, volumele tranzacţionate mici, puţinii investitori (şi puterea lor mare, relativ la subţirimea pieţei) conduc la posibilitatea unor manipulări de preţuri greu de sesizat de către neiniţiaţi.

Posibilitatea aceasta era retezată (sau măcar, fragmentată în rate zilnice) de limita de +/-15% variaţie zilnică a preţului.

În pieţele cu adâncime şi largă participare, coridorul variaţiei poate fi eliminat fără mari riscuri. Dar nu este cazul nostru.

Tot aşa, coborârea plafonului minim pentru tranzacţiile Deal (tranzacţii raportate pieţei, dar realizate prin negocieri în afara ei, ceea ce, altădată primea numele de "tranzacţii speciale"), de la 700.000 lei, la 200.000 de lei, sporeşte posibilitatea de tranzacţionare. Dar, pe de altă parte, tranzacţiile Deal nu sunt reprezentative pentru principiile pieţei bursiere, unde ideea este să fie asigurat acces echitabil la informaţie şi tranzacţionare fiecărui participant la piaţă. Dar Deal-ul se petrece în afara ei şi la alt preţ...

Măsura reprezintă o pierdere în transparenţă, pentru încurajarea valorii totale a şedinţei.

Da, acestea sunt nişte măsuri concrete adoptate de Consiliul Bursei pentru încurajarea pieţei, dar se pune întrebarea pe cine favorizează ele.

Indubitabil, beneficiarul direct este Bursa de Valori Bucureşti, însăşi, în performanţele sale. Subsumat, brokerii sunt favorizaţi în valorile vehiculate.

Dar clientela pieţei?

Investitorii?

Riscurile asumate prin această restructurare în tranzacţionarea la Bursă cad direct pe umerii investitorilor mai puţin iniţiaţi, într-un regim inechitabil faţă de cei puternici.

Ceea ce nedumereşte cel mai tare, este faptul că modificările adoptate alaltăieri vor fi aplicate deîndată ce CNVM le va valida.

În felul acesta, Consiliul Bursei dă impresia că ar fi operat restructurarea sub presiunea crizei financiare care ne ameninţă şi care ar fi afectat-o nemijlocit, astfel că măsurile ar trebui aplicate neîntârziat.

Lucrurile stau altfel, de fapt.

Nivelul scăzut al tranzacţiilor zilnice la BVB (circa opt milioane de euro pe zi, în ultima jumătate de an) datează de mult, nu este de ieri, de alaltăieri şi nu are nicio legătură cu criza.

În realitate, măsurile de alaltăieri puteau fi adoptate oricând, căci vizează disfuncţionalităţi ale integrării pieţei bursiere în viaţa noastră financiară.

Cu atât mai mult, graba aceasta de acum este inexplicabilă, cu cât o astfel de restructurare în reguli nu are voie să fie aplicată "din scurt", căci distorsionează şi mai tare regimul echitabil asigurat investitorilor. Principiile bursei cer ca pentru acomodarea investitorilor cu informaţia nouă să li se dea răgaz de procesare.

Altfel, măsurile adoptate rapid vor putea fi înţelese şi aplicate de investitorii sofisticaţi, cu putere de calcul şi putere financiară, prăjindu-i pe ceilalţi.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Bine ati punctat in finalul articolului ,,dedicatia speciala" a acestor masuri bezmetice luate de catre BVB ! Masura seamana in mod evident cu ,, regimul preferential " aplicat pentru ,,baietii destepti " din energie .

    EVENTUALA salvare nu mai poate sa apara decat de la CNVM. 

    Poate ca ar fi util sa lansati o dezbatere/ chestionar cu posibilitatea de VOT pentru micii investitori, altfel ce va urma va fi o ,, jale mare ".

    SUCCES ! 

    1. Sa le fie rusine!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb