ÎN FUNCŢIE DE CONDIŢIILE DE PIAŢĂ, Oferta "Petrom" ar putea fi amânată pentru septembrie

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 mai 2011

Oferta "Petrom" ar putea fi amânată pentru septembrie

Compania şi-a crescut uşor profitul, în primul trimestru, la 841 milioane de lei

Vânzarea pe bursă a participaţiei de 9,8% din "OMV Petrom" (simbol SNP) din portofoliul statului ar putea să fie amânată până în luna septembrie, în funcţie de condiţiile de piaţă, potrivit unor surse care nu au dorit să le fie menţionate numele. Acestea au subliniat că decizia finală privind vânzarea pachetului de 9,8% aparţine, totuşi, Guvernului care şi-a rezervat dreptul să aprobe sau să respingă preţul propus de consultantul financiar al listării.

Sursele citate ne-au declarat: "Oferta de vânzare este aşteptată să fie finalizază în iulie, dacă vor exista condiţii de piaţă favorabile. De asemenea, poate fi amânată pentru luna septembrie. Trebuie avut în vedere faptul că statul este cel care va avea ultimul cuvânt, luând în considerare informaţiile despre preţul din ofertă prezentate de intermediar. Pe scurt, reprezentanţii consorţiului spun că pot obţine un anumit preţ, în condiţiile de piaţă date, guvernul spune < da > şi intermediarul dă drumul la ofertă".

Luna trecută, Guvernul a ales un consorţiu format din ruşii de la Renai-ssance, BT Securities, Romcapital şi EFG Eurobank Securities ca să se ocupe de intermedierea ofertei de vânzare la "Petrom". Victor Cazana, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi-a exprimat speranţa că vânzarea acţiunilor SNP se va finaliza în prima jumătate a anului.

Acţiunile SNP erau tranzacţionate, ieri, la Bursa de Valori Bucureşti, la preţul de 0,406 lei/acţiune, în scădere cu 2,17% faţă de ziua anterioară.

Mariana Gheorghe: "Am continuat să beneficiem de preţul favorabil la ţiţei, în primul trimestru"

"OMV Petrom", cea mai mare compania autohtonă, a raportat, un profit de 841 milioane de lei, în primul trimestru al anului, în creştere cu 4% faţă de perioada similară a anului trecut. Societatea a avut vânzări de 4,9 miliarde lei, cu 27% mai mari faţă de primele trei luni ale lui 2010, în principal datorită evoluţiei pozitive a preţurilor la ţiţei, contrabalansată parţial de efectul negativ al instrumentelor de acoperire a riscului privind preţul ţiţeiului, potrivit unui raport transmis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti.

Mariana Gheorghe, directorul general al societăţii, a declarat: "În primul trimestru al anului, am continuat să beneficiem de preţul favorabil la ţiţei şi de efectele măsurilor de reducere a costurilor, implementate anterior. Am decis să închidem definitiv rafinăria Arpechim, dat fiind că opţiunea vânzării, pe care am analizat-o în trecut, nu s-a dovedit fezabilă. În sectorul de Explorare şi Producţie (E&P), pentru prima dată de la privatizare, am reuşit să creştem debitele zilnice medii de producţie dintr-un trimestru comparativ cu perioada similară a anului anterior, datorită producţiei mai mari de gaze în România şi a volumelor de hidrocarburi mai mari în Kazahstan. În sectorul de Rafinare şi Marketing (R&M), performanţa noastră operaţională a fost influenţată negativ de preţul ridicat al ţiţeiului şi de persistenţa cererii scăzute, care au pus presiune pe volume şi marje. În sectorul de Gaz şi Energie (G&E), creşterea cotei de import şi preţurile mai mari la gazele de import au influenţat negativ rezultatele".

Dragoş Dărăbuţ, analist la "Tradeville", ne-a declarat: "Acţiunea Petrom nu înregistrat o evoluţie pozitivă în urma publicării rezultatelor financiare trimestriale, întrucât acestea au fost în linie cu aşteptările investitorilor, cotaţia Petrom înscriindu-se în trendul general al pieţei".

EBIT-ul Grupului a atins valoarea de 1,1 miliarde lei, cu 26% mai mare faţă de primul trimestru al anului trecut, în special datorită preţurilor mai mari la ţiţei, care au compensat integral marjele mai scăzute şi creşterea cheltuielilor de explorare, se arată în documentul citat.

Profitul operaţional EBIT CCA excluzând elementele speciale a fost de 1,1 miliarde lei, cu 31% mai mare faţă de cel raportat în primele trei luni ale anului trecut. Compania a înregistrat, însă, pierderi financiare de 181 milioane de lei, după ce în perioada similară a anului trecut a raportat un profit de 14 milioane de lei.

"Aprecierea semnificativă a leului faţă de dolar (de la nivelul cursului de închidere de la 31 martie 2011 comparativ cu 31 decembrie 2010) a avut un impact negativ asupra rezultatului financiar net, din cauza pierderilor din diferenţe de curs înregistrate de Petrom, asociate împrumuturilor în USD acordate filialelor din Kazahstan", se mai arată în raportul transmis către BVB. Reprezentanţii companiei au precizat că efectul negativ a fost parţial compensat de scăderea cheltuielilor cu dobânzile, ca urmare a rambursărilor unor împrumuturi în primul trimestru al anului.

Petrom şi-a sporit producţia de ţiţei şi gaze cu 1%

Petrom: "Preţul ţiţeiului se va situa la nivelul 90-110USD/BBL"

Conducerea Petrom se aşteaptă ca principalii factori de influenţă ai pieţei să înregistreze o volatilitate ridicată în 2011. Oficialii companiei arată, într-un comunicat: "Estimăm că preţul ţiţeiului se va situa la nivelul de 90-110 USD/bbl şi că volatilitatea cursului de schimb la valutele relevante se va menţine în continuare. Preconizăm că marjele din activitatea de rafinare îşi vor reveni într-o oarecare măsură, datorită îmbunătăţirii cererii de distilate medii. Ne aşteptăm ca marjele şi volumele în activitatea de marketing să rămână sub presiune, ca urmare a preţurilor ridicate la ţiţei şi a ritmului lent de revigorare economică în regiunea în care ne desfăşurăm activitatea". (A.T.)

"Petrom" nu a mai cerut acţionarilor majorarea capitalului social

Ca să protejeze fluxul de numerar al companiei şi să susţină programul investiţional, Petrom a angajat în ianuarie 2011 instrumente swap de acoperire a riscului privind pretul la ţiţei, ce asigură, pentru 25.000 bbl/zi, un nivel al preţului Brent de aproximativ 97 USD/bbl, se arată în raportul transmis BVB.

Având în vedere capacitatea ridicată de generare de numerar şi gradul de îndatorare scăzut, conducerea Petrom nu a solicitat acţionarilor săi reînnoirea autorizării privind majorarea capitalului social, aprobate în AGA din 2010 şi care a expirat pe 29 aprilie 2011.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Aceasta oferta publica este o oferta publica secundara. Ea trebuia sa urmeze traseul unei licitatii transparente cu pret minim prestabilit.Dar s-a dorit de fapt taraganarea vanzarii.Si cred ca unii domni austrieci sunt in spatele taraganarii.Intrarea unui fond de investitii sau investitor strategic din domeniu, alaturi de cle 20 de procente detinute de FP, ar putea face ca transparenta actionarului majoritar de la PETROM, sa creasca exponential. Si sa aflam cu stupoare citi bani au fost "sifonati" din buzunarele actualilor actionari, (inclusiv statul roman) pe parcursul anilor scursi de la privatizare.Numai SIF-urile noastre cretinoide nu sunt in stare sa aiba participatii semnificative, intr-o industrie care este esentiala oriunde in lume. ...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb