ÎN IUNIE Restanţele la creditele populaţiei au ajuns la 1,83 miliarde lei

Mihaela Mihai
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 august 2009

De la lună la lună, băncile s-au confruntat cu tot mai multe restanţe la creditele acordate.

De la lună la lună, băncile s-au confruntat cu tot mai multe restanţe la creditele acordate.

Dacă în iunie 2008, restanţele însumate ale creditelor contractate de populaţie se cifrau la 702,91 milioane lei, la finalul lui iunie 2009, acestea au fost de 1,83 miliarde lei, în creştere cu 160,92%, potrivit datelor publicate, ieri de Banca Naţională a României (BNR).

De la lună la lună, băncile s-au confruntat cu tot mai multe restanţe la creditele acordate, pe măsură ce situaţia economiei s-a înrăutăţit şi tot mai mulţi oameni s-au văzut dacă nu în imposibilitatea de a-şi returna creditele, cel puţin în dificultate să-şi achite ratele la timp. Numai în iunie (faţă de mai), restanţele la credite s-au majorat cu 107,7 milioane de lei, respectiv 6,24%. Suma restantă a crescut lunar în primul semestru al anului curent, în medie cu 118 milioane de lei.

În luna iunie, datele BNR arată o creştere a numărului restanţierilor cu 17.712, la peste 600.000 (n.r. persoane fizice ce deţin restanţe mai mari de 30 de zile), în timp ce numărul restanţelor a ajuns la 884.078, înregistrând o creştere cu 2,97%.

În luna iunie a anului trecut numărul restanţierilor era de 392.836, aceştia deţinând 527.076 de restanţe.

Potrivit datelor BNR, majoritatea restanţelor - peste 80% - au întârzieri de peste 90 de zile, cele cuprinse între 31 de zile şi 60 de zile şi cele între 61 de zile şi 90 de zile, deţinând sub 10% din total.

Cea mai mare parte a restanţelor - 66,59% - erau la sfârşitul lui iunie înregistrate la creditele în moneda naţională, 30,31% la euro şi numai 2,83% la dolari, restul de 0,27 puncte procentuale fiind restanţe la credite în alte monede.

Provizioanele băncilor totalizau 11,3 miliarde lei la finalul lunii trecute

Provizioanele constituite de băncile autohtone s-au cifrat la 11,3 miliarde lei, la finalul lunii iunie, în scădere uşoară - 2,6% - faţă de luna anterioară, potrivit datelor BNR.

La finalul anului trecut, valoarea provizioanelor constituite de bănci era de 7,59 miliarde lei, ajungând la 11,6 miliarde lei în mai, după aproximativ doi ani şi jumătate de creşteri continue.

Din totalul provizioanelor în iunie 2009, aproximativ 83,2% (9,4 miliarde lei) erau sume constituite pentru împrumuturile clasificate ca pierdere, reprezentând credite cu restanţe mai mari de 90 de zile. Acestea au scăzut cu 2,7% comparativ cu luna mai, când provizioanele pentru creditele clasificate drept pierdere erau de 9,7 miliarde lei.

Provizioanele pentru împrumuturile clasificate la categoria "îndoielnic" au scăzut de asemenea în iunie, la 509 milioane lei, de la 520 milioane lei în luna anterioară.

În cazul creditelor substandard, provizioanele au ajuns la 443,3 milioane lei în a şasea lună a acestui an, nivel uşor mai redus faţă de finalul lui mai, de 467 milioane lei.

Pentru creditele clasificate ca standard, provizioanele au scăzut de asemenea uşor la finalul lunii iunie faţă de mai, la 474,3 milioane lei, de la 479,5 milioane lei, în timp ce pentru împrumuturile în observaţie, băncile au provizionat 447 milioane lei în acelaşi interval, nivel de asemenea în scădere uşoară faţă de luna anterioară.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In opinia noastra, ponderea mare a cresterii restantelor in luna iunie fata de luna mai si a celor din iulie fata de iunie se datoreaza perioadei de vacanta (concedii) ce se va prelungi, pentru unii dintre restantieri si in luna august.

    Sa nu uitatm ca, de regula, angajatii si angajatorii stabilesc impreuna perioadele de efectuare a concediului de odihna cu cel putin 3-6 luni inainte, astfel incat, la inceptulul anului 2009 au fost putini cei care au luat in calcul toate implicatiile legate de plecarea in concediu, nefiind de neglijat nici eventualele pierderi ale restantierilor are au efectuat rezervari ptr concendii si au achitat chiar sume in avans pe care ar fi putut sa le piarda daca renuntau la concedii. Situatia acestor restantieri "de vacanta" se va imbunatati incepand cu jumatatea lunii septembrie si inceptului lunii octombrie, cand vor relua platile restante pentru a nu avea de suferit ulterior. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb