Finele lunii iulie a consemnat rezultate foarte bune pentru industria Organismelor de Plasament Colectiv care reuşeşte, în cele şapte luni scurse de la începutul anului, obţinerea unei performanţe de 7,1%, cu 2 puncte procentuale peste rata inflaţiei de 5,1% înregistrată în aceeaşi perioadă, se menţionează în comunicatul Uniunii Naţionale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC). Fondurile deschise au înregistrat o performanţă medie, de la începutul anului, de 8,1%.
Fondul Deschis de Investiţii "Stabilo" realizează, cumulat, de la începutul anului, o performanţă de 5,4%, în condiţiile în care portofoliul fondului este investit în exclusivitate în instrumente ale pieţei monetare.
"Integro" obţine o performanţă de 5,6% în luna iulie (cea mai bună din categoria fonduri diversificate), iar de la începutul anului una cumulată de 12,9%.
Fondul "Simfonia 1" consemnează o diversificare a portofoliului printr-o achiziţie de titluri de stat pe piaţa secundară.
"Active Dinamic", cu o evoluţie a valorii unităţii de fond (randament 6,5% de la începutul anului), a urmat în general evoluţia indicatorilor bursieri.
Cu un activ net de 12,15 milioane RON, în creştere cu 5,11% faţă de luna precedentă, fondul "Intercapital" a înregis-trat o creştere susţinută. Randamentul a fost foarte bun în luna iulie, consemnînd o creştere faţă de 31 decembrie 2004 de 15,8%. În data de 15 iulie titlurile de participare ale fondului au fost consolidate cu un factor de 20/1.
"Capital Plus" a înregistrat în luna de raportare o creştere a activului net de 3,1%, ajungînd la sfîrşitul lunii la suma de 5,02 milioane RON. Numărul de investitori a înregistrat o uşoară scădere. Randamentul lunar al fondului a fost de 5,19%, iar creşterea faţă de sfîrşitul anului 2004 a fost de 10,23%.
Activul total al fondului "Tezaur" a scăzut la circa 460.000 RON (-21,65%), scădere datorată răscumpărărilor înregistrate şi onorate de fond. Numărul total de investitori a crescut cu 2,76%, iar randamentul lunar al fondului a fost de 0,49% şi 4,6% faţă de 31 decembrie 2004.
"Orizont" a înregistrat în luna iulie cea mai mare creştere a sa de activ net şi anume 19,92%, de la 765.000 RON, ajungînd la valoarea de 917 mii RON. Randamentul obţinut de fond de la începul anului de 8,31% poate fi apreciat ca performanţă de excepţie pentru categoria de risc din care face parte fondul. Randamentul lunar al fondului a fost de 1,74%, datorat intrării în portofoliu a acţiunilor gratuite provenite din majorarea de capital a emitentului "SSIF Broker" şi vînzării acestora în piaţă, profitul obţinut fiind reflectat în performanţa unităţii de fond.
Cea mai spectaculoasă creştere de activ net din piaţă a realizat-o în luna iulie fondul "Maximus", respectiv de 52,4%, depăşind astfel plafonul de 5 milioane RON. Creşterea numărului de investitori cu 10% confirmă că fondul îşi menţine o atractivitate cres-cută. Unitatea de fond a înregistrat la rîndul ei o creştere de 3,4%.
"Omninvest", fond de acţiuni, revine în luna iulie în topul fondurilor deschise menţinerii în portofoliu unor acţiuni ale emitenţilor care s-au dovedit extrem de profitabile. Astfel, "Omninvest" realizează în luna iulie cele mai bune performanţe din industrie: 10,3% performanţă lunară şi 22,1% cumulat de la începutul anului, se precizează în comunicatul UNOPC.
Influenţat în sens pozitiv de creşterea preţului acţiunilor la bursă şi în special al acţiunilor SIF, fondul FCx obţine o creştere de activ de circa 3% şi un randament lunar de 2,9%, evoluţia bună a bursei compensînd scăderea dobînzilor pe piaţa monetară.
"BCR Clasic" înregistrează la finele lunii iulie o creştere de activ net de 1,1% coroborată cu o performanţă calculată de la începutul anului de 5,7%. "BCR Dinamic" obţine în luna iulie o creştere de activ de 3,9%, susţinută în parte şi de sporirea numărului de investitori cu 2,4%, iar preformanţa realizată de la începutul anului este de 13,8%.
"Depfa Romania Money Market", fond monetar închis, a avut şi în luna iulie o evoluţie corespunzătoare trendului pieţei monetare şi de aceea performanţa înregistrată a fost o creştere de 0,4%, atît a unităţii de fond, cît şi a activului net.
"Smart Invest", fond diversificat închis, cu performanţa de 0,3% realizată în luna iunie, continuă, chiar dacă mai lent, să recupereze din scăderea valorii unităţii de fond, realizînd totodată şi o creştere de activ net de 0,3%.
Pe ansamblul OPC, cu excepţia fondurilor monetare, toate celelalte 17 fonduri deschise au obţinut performanţe net superioare inflaţiei (5,1%) pe cele şapte luni, cu diferenţe cuprinse între 5,6 puncte procentuale la fondurile diversificate (10,7%) şi pînă la de 2,7 ori mai mari în cazul fondurilor de acţiuni (13,8%), este menţionat în comunicatul UNOPC.