ÎN MIEZ DE NOAPTE, CNVM A DECIS SĂ AMÂNE AGA Consiliul Sibex rămâne încă "la butoane"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 septembrie 2012

Cristian Sima i-a întrebat pe acţionari: "Ce vreţi, vreţi să demisionez?".Un număr de acţionari au răspuns în cor: "Daaaaa!".Sima s-a întors şi-a plecat de la locul Adunării.

Cristian Sima i-a întrebat pe acţionari: "Ce vreţi, vreţi să demisionez?".Un număr de acţionari au răspuns în cor: "Daaaaa!".Sima s-a întors şi-a plecat de la locul Adunării.

UPDATE: 17.50 >Gabriel Biriş, adminstrator provizoriu Sibex

Avocatul Gabriel Biriş a fost numit în funcţia de administrator provizoriu Sibex de către Consiliul de Administraţie a bursei sibiene, potrivit unui comunicat al acesteia.

Domnia sa îl înlocuieşte pe Gabriel Filimon, care a demisionat din consiliul Sibex pe 17 septembrie.

------------------

UPDATE: 11.27 > Cristian Sima: Procesul verbal al adunării "informale" a acţionarilor Sibex, nelegal şi tendenţios

Sibex se delimitează de înscrisul intitulat "proces verbal al adunării generale ordinare al asociaţilor Sibex Sibiu Stock Exchange SA din data de 22.09.2012", înscris care "nu emană de la organele statutare ale societăţii şi pe care îl califică ca fiind un înscris nelegal, tendenţios şi care aduce atingere intereselor şi imaginii operatorului de piaţă", potrivit unui comunicat al bursei sibiene postat, astăzi, pe site-ul instituţiei şi semnat de preşedintele bursei, Cristian Sima.

"Acest înscris, a cărui materializare se substituie în mod nelegal unui proces verbal al adunării generale, încalcă fundamental drepturile acelor acţionari care vor să-şi exprime votul într-un cadrul legal, motiv pentru care Consiliul de Administraţie va lua toate măsurile legale cu care este învestit", potrivit comunicatului citat.

În comunicat se arată că Adunarea Generală Sibex, programată pentru 22 septembrie, a fost amânată printr-o ordonanţă CNVM.

Cu toate acestea, potrivit comunicatului, un grup de acţionari împreună cu domnul Dan Simionescu, membru al Consiliului de Administraţie, "în total dezacord cu prevederile legale şi în dispreţul ordonanţei CNVM şi a hotărârii Consiliului de Administraţie, au înţeles să rămână în sala destinată desfăşurării adunării urmând a încheia un «proces verbal al adunării generale» fără să respecte condiţiile de formă şi de fond ale acestuia, act juridic pe care prezumăm că vor să-l facă opozabil societăţii şi terţilor".

-----------------

O parte dintre acţionari au ţinut o întrunire "informală"

Aceştia consideră că le-au fost încălcate drepturile, "prin ordonanţa CNVM şi comportamentul preşedintelui Cristian Sima"

Consiliul ar putea fi spulberat de Tribunal, miercuri

Acţionarii pregătesc convocarea unei noi Adunări

Dorinţa să fie schimbată conducerea Sibex, exprimată de o bună parte dintre acţionari - se pare că majoritatea lor - s-a izbit de o măsură fără precedent, adoptată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, în noaptea de dinaintea Adunării generale, în care urma să aibă loc această schimbare, pe care autoritatea pieţei a amânat-o sine die.

Acţionarii veniţi din toate colţurile ţării la Sibiu (inclusiv noi, ca ziarişti), ba chiar şi din Germania - Werner Keul a condus automobilul 20 de ore ca să fie punctual -, au rămas cu gura căs­cată, când, dimineaţă, Cristian Sima, preşedintele Sibex, i-a anunţat că Adunarea Generală se amână, prin dispoziţia CNVM.

Decizia Comisiei a fost catalogată drept "ilegală" de unii acţionari, care spun că CNVM nu le putea interzice să se întruneas­că, în timp ce alţii consideră că a fost forţată mâna comisarilor să semneze amânarea Adunării.

Cei prezenţi la Sibiu au dorit să se consemneze într-un proces verbal că s-au prezentat pentru AGA şi că au dorit să voteze ordinea de zi.

Dar, preşedintele Sibex Cristian Sima a respectat cu sfinţenie deciziile CNVM, astfel că nu a deschis şedinţa AGA programată, ceea ce ar putea asigura actualului Consiliu încă aproximativ două luni de conducere, perioada minimă pentru o nouă convocare a acţionarilor.

Evident, asta îl avantajează pe Sima, un rezultat pe care, de alt­fel, l-a şi provocat prin semnalarea, în ultimul moment, a concertării SIF-urilor cu SSIF Broker.

Cu toate că, la prima vedere, Cristian Sima şi-a asigurat tărăgănarea revocării sale pentru măcar două luni, există o posibilitate să fie destituit prin hotărâ­re judecătorească, peste două zile: Werner Keul a contestat AGA în care Sima a fost ales preşedinte iar, miercuri, se judecă procesul.

În caz că Werner Keul câştigă, atunci este posibil ca Teodor Ancuţa să redevină preşedinte al Sibex, ceea ce ar fi primit cu satisfacţie chiar şi de unii dintre cei care au contribuit la îndepărtarea lui, acum, după ce au putut să-i compare managementul cu cel al lui Sima.

Noaptea CNVM

Potrivit unor surse din piaţă, CNVM a primit, vineri, o adresă prin care i se solicita amânarea Adunării Generale de sâmbătă, însă Comisia nu dădea semne că ar răspunde pozitiv.

Astfel, cu câteva minute înainte de miezul nopţii (23.53), pe când Comisia era încă în şedinţă, Sibex a transmis autorităţii o altă adresă, prin care anunţa că cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi SSIF Broker acţionează concertat, astfel că drepturile lor de vot vor fi limitate la 5%, pragul impus de lege, susţin sursele noastre.

Având în vedere adresa Sibex, (dar şi contestaţiile depuse miercuri, joi şi vineri, asupra unor ordonanţe emise, în prima zi a săptămânii, de CNVM, care stabileau concertarea a două grupuri de acţionari Sibex - unul dintre ele în jurul WBS România), Comisia a dispus amâ­narea AGA, până "la soluţionarea tuturor contestaţiilor şi sesizărilor" primite.

"Consiliul de Administraţie al Sibex-Sibiu Stock Exchange SA va proceda la o nouă convocare a adunării generale, cu aceeaşi ordine de zi, la o dată ulterioară soluţionării contestaţiilor de către CNVM", se arată în ordonanţa 320 a Comisiei, adoptată vineri noaptea.

Ordonanţa 321, emisă în urma aceleiaşi şedinţe CNVM, obligă Consiliul de Administraţie al Sibex să transmită, în termen de cel mult 48 de ore, toate documentele care au stat la baza adoptării hotărârii CA din data de 21 septembrie 2012, privind suspendarea drepturilor de vot ale acţionarilor societăţii.

Deşi hotărârile CNVM au fost aspru criticate de acţionarii veniţi sâmbătă la AGA, la Sibiu, sunt şi voci care susţin că mâna Autorităţii ar fi fost forţată să semneze actele respective, prin adresa transmisă de Sibex la miezul nopţii, dar şi prin invocarea constantă a şedinţei într-un alt subiect, pe care CNVM a ţinut-o, tot în plină noapte, referitoare la concertarea anunţată de SAI Muntenia pentru AGA SIF Muntenia din luna iulie.

"Constant se forţează mâna Comisiei, care este nevoită să se pronunţe în timp record asupra unor decizii adoptate la societăţi, cu numai o zi înainte de AGA, ceea ce nu este normal", susţin surse din piaţă.

Adunarea generală "informală"

Mulţi dintre cei veniţi pentru AGA au sperat că, totuşi, şedinţa va fi deschisă, în ciuda ordonanţei Comisiei.

Întrucât acest lucru nu s-a petrecut, au decis să ţină o adunare pe care au numit-o "informală", pentru a consemna "voinţa" lor.

Informală, dar notarizată.

Întrunirea a fost ghidată de ideea că CNVM nu ar avea dreptul să amâ­ne AGA, întrucât şedinţa fusese convocată după toate regulile şi prevederile legale. Potrivit unora dintre acţionari, decizia CNVM asupra concertării putea fi luată şi ulterior AGA şi-ar fi produs efectele asupra deciziilor acţionarilor.

În procesul verbal pe care l-au semnat la finalul întrunirii, acţionarii au consemnat că le-a fost încălcat dreptul să voteze, prin ordonanţele CNVM de amânare a AGA şi prin comportamentul preşedintelui Sibex, Cristian Sima.

Potrivit actului respectiv, semnatarii procesului verbal cumulează deţineri de 52,01% din acţiuni, ceea ce dovedeşte că şedinţa AGA ar fi avut cvorum.

Potrivit documentului citat, la ora 12 (ora convocării), Cristian Sima a refuzat deschiderea şedinţei AGA, invocând ordonanţa CNVM de amânare a şedinţei.

În procesul verbal, se mai arată că preşedintele Sibex a interzis angajaţilor societăţii să pună la dispoziţia acţionarilor documentele necesare ţinerii AGA, deşi secretariatul tehnic le deţinea. Acţionarii mai arată că preşedintele Sibex a ordonat angajaţilor bursei să părăsească şedinţa.

Procesul verbal mai semnalează şi că Sibex a schimbat sala de şedinţă care era trecută în convocatorul AGA cu o alta, în cadrul aceluiaşi hotel din Sibiu.

Documentul a fost notarizat, iar acţionarii au spus că îl vor trimite Sibex şi vor cere ca el să fie postat pe site-ul instituţiei.

Un acţionar ne-a spus că procesul verbal are rolul de a evidenţia Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare că stă în calea voinţei acţionarilor.

Şedinţa de semnare a procesului verbal a fost perturbată de certuri între oponenţii actualului Consiliu şi avocatul Sibex, căruia i s-a cerut să părăsească întrunirea, întrucât nu era acţionar.

O altă dispută s-a iscat când un alt domn, care nu s-a înregistrat şi legitimat, pretinzând că este acţionar, şi-a scris observaţiile pe procesul verbal, în huiduielile celorlalţi acţionari. Foaia cu observaţii a fost ruptă, iar, ulterior, acţionarii au printat şi semnat un alt proces verbal. Autorul observaţiilor a solicitat să se consemneze întâmplarea, însă cererea i-a fost refuzată pe motiv că nu s-a înscris pe lista de prezenţă.

Baloşan şi Keul se pregătesc să ceară o nouă AGA

Potrivit unor surse din piaţă, doi acţionari - Bogdan Baloşan şi Werner Keul, reprezentant al WK Group SRL, cu deţineri cumulate de 7,74% din Sibex - urmau să solicite, astăzi, convocarea unei noi Adunări Generale, având pe ordinea de zi revocarea a trei membri din Consiliul de Administraţie, respectiv Cris­tian Sima, Paul Miclăuş şi Alexandru Găitan, şi alegerea unor înlocuitori ai acestora. Reamintim că Gabriel Filimon a demisionat din CA Sibex cu câteva zile înainte de data programată pentru AGA. Din Consiliu mai face parte Dan Simionescu, reprezentant al SIF3 Transilvania.

Acţionarii erau convocaţi sâmbătă să decidă revocarea actualei conduceri şi alegerea uneia noi, precum şi tragerea în răspundere a preşedintelui Sibex, Cristian Sima şi a administratorului Dan Simionescu, reprezentant al SIF Transilvania.

DELICATESE SIBIENE ŞI MICI PIŞCĂTURI

Dacă voi nu mă vreţi...

"Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreu", pare să fi fost atitudinea lui Cristian Sima, sâmbătă. Potrivit mai multor relatări de la faţa locului, preşedintele Sibex le-ar fi spus acţionarilor că dacă ei i-o cer, el îşi dă demisia, lucru care nu s-a întâmplat, deşi voci din sală şi-au exprimat această dorinţă.

La fel, Sima le-ar fi spus acţionarilor că dacă doresc, el deschide AGA, însă şi acest subiect a fost abandonat după ce unii din sală au răspuns pozitiv.

Werner Keul: "CNVM şi-a bătut joc de acţionari"

Germanul Werner Keul, acţionar Sibex, a contestat, în instanţă, deciziile AGA în care a fost ales actualul Consiliu, iar procesul său are termen de judecată miercurea aceasta, astfel că Tribunalul ar putea produce o răsturnare de situaţie în scadalul de la Sibex.

Werner Keul ne-a declarat că se bazează pe trei argumente, la proces, respectiv concertarea acţionarilor, modul de calcul al voturilor şi prezenţa în mod nejustificat a unor persoane străine în sala de şedinţă.

"În Germania, există filtre de identificare, este ilegal ca, la AGA, să intre şi să iasă cine vrea, când vrea", ne-a spus domnul Keul, adăugând că speră ca justiţia să recunoască aceste lucruri şi să corecteze rezultatul de la ultima AGA.

Domnia sa nu are însă aşteptări prea mari pentru ziua de miercuri, întrucât după cum spune "justiţia româ­nă este foarte lentă".

Werner Keul, la fel ca şi alţi acţionari străini prezenţi la Sibiu, s-a arătat foarte surprins de evenimentele de sâmbătă: "Sunt de părere că ordonanţa CNVM este greşită. Am condus 20 de ore, din Germania, special ca să ajung aici. Nu au voie să îşi bată joc aşa de viaţa oamenilor, să amâne o şedinţă cu 12 ore înainte. Ne-au luat vântul din pânze înainte să facem ceva. Nicăieri în lume nu este posibil aşa ceva. Ar trebui ca CNVM să corecteze această decizie. Niciun om normal nu ia decizii în plină noapte. Sunt foarte dezamăgit de modul cum se creează dispute şi lupte pe seama acţionarilor. Eu am venit aici să îmi exprim nemulţumirea faţă de conducerea Sima - Miclăuş".

Un alt acţionar a avut o descriere mai plastică a procesului ce urmează: "Miercuri este proces, iar capul lui Sima ar putea fi măturat de Tribunal cu tot cu Adunarea noastră inexistentă".

Avocatul Cristian Duţescu: "Nu există instituţia amânării AGA"

Nu există instituţia amânării AGA, ne-a spus avocatul Cristian Duţescu, care adaugă că nici măcar Consiliul de Administraţie nu poate amâna o AGA şi este de discutat dacă instanţa poate face acest lucru.

"Nu există temei legal care să permită CNVM o astfel de măsură", ne-a precizat avocatul Duţescu.

"CNVM poate acţiona pentru anularea unei Adunări Generale, poate obliga CA să convoace AGA şi poate lua măsuri şi sancţiuni împotriva conducerii unei societăţi, dar nu poate amâna o AGA", ne-a declarat Cristian Duţescu.

Avocatul este de părere că decizia CNVM reprezintă un precedent periculos pentru orice investitor de pe piaţa de capital românească.

"Este o măsură proastă, care nu foloseşte nimănui", a mai spus Cristian Duţescu.

Potrivit domniei sale, cea mai rapidă soluţie ar fi ca acţionarii să ceară convocarea unei noi Adunări, care să fie convocată în 30 de zile şi să se ţină în 60 de zile, conform legii.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. bvb a scapat in 6 luni de Sima,doar atat a rezistat in consiliul de la bucuresti

    1. Cu astfel de oameni vreti sa avem bursa???? cu CNVM? pai costurile pt deplasarea la aga cine le suporta????

      toti neavenitii vor 3000 ron cat e indemnizatia si eventual neste cine si hoteluri scumpe. nu am vazut unul care sa vina cu o idee pentru directia in care trebuie sa se indrepte bursa.dati-va demisia. organizati concurs pentru aceste posturi. modificati statutul stimati actionari. lasati profesionistii sa-si faca treaba 

    ce lasitate !!!

    daca ai vazut in sala peste 50% impotriva ta de ce nu ai demisionat,chiar asa mult tii de scaun?

    1. E un nenorocit, un panglicar alcoolic care isi foloseste spoiala culturala ca sa cerseasca bani.

    Nu va agitati. Piticul roz e ca si plecat. Se agata disperat de cateva zile/saptamani ca sa mai mulga ceva. Dar roata nu sta. Cu i-a facut el pe altii, acum e randul lui.

    amuzanta situatia. Actionarii fac un simplu act constatator dat fiind ca nu se putea tine AGA, iar Sima si ai lui se dau de ceasul mortii ca se vede de la distanta ca o majoritate il vrea plecat.

    1. AGA trebuia deschisa de catre CA-ul SIBEX, sa se faca prezenta actionarilor si, inainte de a se intra in ordinea de zi a AGOA sa se dea citire Ordonantei CNVM nr. 320/22.09.2012 dupa care sa se declare inchisa sedinta AGA de catre administratori. In acest fel se verifica prezenta actionarilor si se respecta si legea in mare parte avand in vedere ca Ordonantele CNVM sunt executorii iar actionarii SIBEX nu putea sa-si asume riscul incalcarii unei dispozitii exprese a CNVM. Daca CNVM avea sau nu dreptul de a emite o astfel de O

      Daca CNVM avea sau nu dreptul de a emite o astfel de Ordonante este o chestiune secundara care poate fi analizata ulterior de catre instanta de judecata.

      Pe de alta parte, actionarii SIBEX puteau sa decida si continuarea AGA fara sa tina cont de Ordonanta CNVM, caz in care se putea ajunge la sanctionatea SIBEX sau la retragerea autorizatiei SIBEX ceea ce poate echivala cu lichidarea. 

      Cred ca in aceasta situatie CNVM trebuie sa rezolve situatia de la SIBEX printr-o implicare clara si directa, suspendand CA-ul si numind un administrator special care urmeaza sa asigure intrarea in legalitate a SIBEX si tinerea unei AGA corecte. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb