ÎN PERIOADA DE CRIZĂ 2008-2011 Ionuţ Costea: EximBank a obţinut un profit de 420 milioane de lei

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 mai 2012

Ionuţ Costea: EximBank a obţinut un profit de 420 milioane de lei

EximBank a obţinut, în perioada 2008-2011, un profit brut cumulat de circa 420 de milioane de lei, ceea ce creează premisele pentru continuarea susţinerii mediului de afaceri românesc, a spus domnul Ionuţ Costea, preşedintele EximBank. Angajamentele de garantare ale EximBank s-au majorat de aproape 11 ori în această perioadă de criză, de la aproximativ 180 de milioane de lei în 2008 la peste 2 miliarde de lei la finele lunii aprilie a acestui an. Societăţile comerciale româneşti care au beneficiat de garanţiile EximBank au putut accesa de la băncile comerciale finanţări de peste 3 miliarde de lei.

Ionuţ Costea, preşedintele EximBank, a declarat: "Evoluţia pozitivă a băncii este cu atât mai notabilă, cu cât, în ultimii ani, a fost evident faptul că băncile străine şi-au reconsiderat expunerea în economia românească. Este important de punctat faptul că această creştere s-a realizat în contextul unei restructurări importante a activităţii, al scăderii timpilor de analiză precum şi al extinderii ofertei de produse".

Cu ocazia aniversării a 20 de ani de activitate, domnul Ionuţ Costea a făcut o scurtă trecere în revistă a istoriei băncii, menţionând că la înfiinţare, banca avea doar sediul central, 113 angajaţi şi capital social de 3 de milioane lei noi (30 miliarde lei vechi). "Astăzi, după 20 de ani de activitate - EximBank numără nouă sucursale, trei agenţii, 348 de salariaţi, are un capital social de 800 de milioane de lei şi un portofoliu care cuprinde 40 de produse destinate exclusiv companiilor", a punctat Ionuţ Costea.

Domnia sa a mai precizat că evoluţia băncii s-a bazat de-a lungul timpului şi pe sprijinul oferit de asociaţiile şi organizaţiile care reprezintă mediul de afaceri pentru identificarea nevoilor companiilor româneşti (Asociaţia Naţională a Importatorilor şi Exportatorilor Români (ANEIR), Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMM), Camerele de Comerţ Bilaterale şi Locale, Patronatul Român etc.).

Domnul Ionuţ Costea a mai spus: "Mai există un factor care a contribuit la performanţele noas-tre, un factor care este poate cel mai important: relaţia cu clienţii. În ultima perioadă şantierul Naval Severnav lansează la apă navă după navă finanţate de EximBank, silozuri de cereale din portul Constanţa poartă ştampila < finanţat EximBank >, iar fabricile < Romcab > de la Târgu Mureş - unul dintre exportatorii importanţi ai ţării - sunt susţinute prin produse de finanţare şi garanţii de stat. Şi cred că EximBank a înţeles la timp că agricultura este un domeniu de mare viitor pentru România în care trebuie investit, iar în portofoliul nostru se regăsesc tranzacţii în acest domeniu".

Demersurile pentru înfiinţarea Băncii de Export Import a României - EximBank SA au început în 1991, în contextul în care Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (CAER) se autodesfiinţa şi România începea să conştientizeze că politica de susţinere a exporturilor trebuie să capete o nouă turnură şi noi coordonate. Ideea înfiinţării agenţiilor pentru susţinerea exporturilor apăruse cu 72 de ani în urmă, în 1919, când a fost deschisă prima instituţie de acest gen în Marea Britanie - Export Credits Guarantee Department - cu scopul iniţial de a susţine exporturile către Rusia. Ulterior, în 1933, apare prima bancă numită "EximBank" în Statele Unite ale Americii.

EximBank-ul românesc primeşte certificatul de naştere la 8 aprilie 1992.

Pornită la drum ca agenţie de export, EximBank şi-a lărgit în timp obiectul de activitate astfel că, în prezent, banca poate sprijini prin instrumentele sale financiare - axate pe trei direcţii de acţiune: finanţare, garantare, asigurare - orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare, derulează tranzacţii internaţionale, ori se adresează numai pieţei interne.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb