Darea în plată este o Lege care nu are niciun sens astăzi, este de părere Ion Cătuţoiu, CEO Volumetric (companie activă pe piaţa imobiliară românească din 2007).
Domnia sa a spus, ieri, la Târgul imobiliar tIMOn: "Dacă vrem, într-adevăr, să-i ajutăm pe cei care au nevoie, trebuie să dăm o lege a falimentului personal, care să includă absolut toate nevoile reale ale celui care ajunge într-o imposibilitate de plată".
În opinia sa, legea dării în plată îi ajută foarte puţin pe cei care au nevoie de ea, fiind o lege populistă, "care de fapt acoperă nişte politicieni corupţi şi murdari, care au luat şi al 17-lea teren de la bancă, cu credite foarte mari".
CEO-ul Volumetric a mai declarat că, de fapt, Programul Prima Casă înseamnă pentru piaţa imobiliară acelaşi lucru ca peticirea drumurilor judeţene şi comunale pentru infrastructura de autostrăzi.
În opinia domului Cătuţoiu, sistemul bancar din România nu ajută cu nimic piaţa românească: "Băncile au profitat de Programul Prima Casă şi de faptul că românii s-au îndatorat la bănci, iar noi cu toţii am garantat jumătate din acele împrumuturi pentru a schimba apartamentele vechi, construite în anii '80.
Noi vorbim de o piaţă în care mai mult de jumătate dintre locuitori merg la toaletă în curte".
Şeful companiei Volumetric susţine că băncile trebuie să-şi reconsidere atitudinea: "În momentul în care ameninţă că vor creşte avansul, băncile trebuie să se gândească că ceea ce împrumută este direct proporţional cu depozitele depuse în conturile lor. Dacă ele nu vor da credite, au o problemă. Toţi cei care au depozite vor lua banii şi îi vor investi în piaţa imobiliară, pentru că avem o perspectivă de dobândă zero. Referitor la acest lucru, Banca Naţională ne spune permanent că nu ne va afecta pe noi. Eu garantez că ne va afecta. Perspectiva este confirmată în alte pieţe cu dobândă negativă la depozite, ceea ce înseamnă că este mult mai profitabil să investeşti într-un apartament sau să închiriezi decât să ţii banii la bancă. Din punctul meu de vedere, bancherii trebuie să înceapă să ajute piaţa".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2016, 07:18)
Normal ca bancile nu vor ldp e pro consumator, la bail in nu ne-au intrebat.
Bancherii parerea mea este ca sunt rupti de realitate.
Ei prefera afaceri cu statul vs economia privata.