Statele Unite şi Australia au încheiat, duminică, un acord de liber schimb, prin care sînt eliminate taxele vamale la aproa-pe toate produsele industriale importate. Acordul va menţine, însă, taxele protecţioniste la zahărul american şi la carnea de vită, iar pentru partea aus-traliană - subvenţiile la produsele farmaceutice. Astfel, producătorii australieni de zahăr continuă să fie, în mare parte, ţinuţi la distanţă de piaţa SUA.
"Este greu să vorbeşti despre un acord de liber schimb în situaţia în care domeniul zahărului, din care Australia cîştigă, nu este luat în calcul", declară Ian Ballantyne, director general al Canegrowers, cea mai mare asociaţie a zahărului din Australia. Acordul a dezamăgit şi cea mai mare societate australiană de rafinare a zăhărului - CSR. Aceasta asigură circa 40% din cele 83.000 de tone de zahăr pe care Australia le exportă în SUA. Pe piaţa americană, zahărul are un preţ de circa 21 de cenţi/livră, comparativ cu cel de 6 cenţi/livră de pe piaţa internaţională.
"Indistria australiană a zahărului aştepta să obţină o cotă mărită pe piaţa SUA", mai spun cei de la CSR. În schimb, oficialii Alianţei Americane a Zahărului salută decizia SUA de a menţine taxele protecţionis-te la importul de zahăr.
Premierul australian John Ho-ward numeşte acordul în-che-iat cu SUA un compromis. "Ar fi fost împotriva interesului naţional să renunţăm la o înţelegere care să aducă beneficii enorme economiei, numai pentru că nu am obţinut ceva în domeniul zahărului", susţine Howard.
SUA apreciază că, în baza nou-lui acord, americanii vor exporta în plus către Australia bunuri industriale în valoare de două miliarde de dolari, anual. Anul trecut, schimburile comerciale dintre cele două ţări s-a ridicat la 28 miliarde de dolari.
Australia a exportat către SUA, în perioada iulie 2002 - iunie 2003, bunuri şi servicii în valoare de 12 miliarde de dolari. Printre cele mai importante mărfuri care au ajuns în SUA se numără carnea de vită, petrolul, alcoolul şi motoarele auto. Potrivit noului acord, Australia va avea acces liber (fără taxe vamale) pe piaţa SUA cu aproximativ 97% dintre produsele sale industriale. În acelaşi timp, 99% din produsele exportate de SUA vor ajunge pe piaţa australiană fără taxe vamale. Este vorba, printre altele, despre piese auto şi produse din hîrtie şi chimicale.
Australia este al 13-lea partener comercial, ca importanţă, al Statelor Unite. SUA au un surplus comercial de 9 miliarde de dolari cu acest stat, potrivit autorităţilor americane.