ÎN PREAJMA STABILIRII ACCIZELOR PENTRU ANUL VIITOR, Leul a ajuns la minimul ultimelor şapte săptămâni

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 octombrie 2012

Leul a ajuns la minimul ultimelor şapte săptămâni

Leul s-a depreciat, vineri, în raport cu euro, până la un nivel minim al ultimelor şapte săptămâni, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,5331 lei/euro.

Rata anunţată vineri a fost cu 1,91 bani mai mare decât cea din şedinţa anterioară.

O paritate mai mare decât cea de la sfârşitul săptămânii trecute a fost afişată de Banca Centrală pe 10 august, când cursul a fost de 4,5396 lei/euro.

"Leul a scăzut s-a depreciat faţă de euro în contextul în care luni (n.r. astăzi) se stabileşte cursul pentru calculul accizelor, iar un alt motiv este acela că dobânzile la lei sunt la un nivel redus", ne-a declarat un dealer.

Cursul leu/euro luat în calcul pentru stabilrea accizelor este cel afişat de Banca Centrală Europeană în prima zi lucrătoare din luna octombrie.

"Valoarea în lei a accizelor şi a impozitului la ţiţeiul din producţia internă, datorate bugetului de stat, stabilite în echivalent euro pe unitatea de măsură, se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene", se arată în Codul Fiscal.

Potrivit legislaţiei în vigoare din ţara noastră, produsele cărora li se aplică acciză sunt băuturile alcoolice, tutunul, cafeaua, carburanţii, energia electrică şi autovehiculele.

Pe piaţa interbancară, cotaţiile monedei europene au deschis la 4,5200-4,5230 lei/euro, în creştere faţă de valorile din şedinţa precedentă, iar în a doua parte a zilei au atins un maxim de 4,54 lei/euro.

În jurul orei 17:00, schimburile se perfectau la 4,5341-4,5392 lei, în urcare faţă de nivelul din ziua precedentă, de 4,5170 - 4,5190 lei/euro.

Spre deosebire de evoluţia în raport cu moneda europeană, leul s-a apreciat, vineri, faţă de dolar. Banca Centrală a afişat un curs de referinţă de 3,5029 lei/dolar, în scădere cu 1,02 bani faţă de cotaţia anterioară.

Moneda naţională a pierdut teren, vineri, în raport cu francul elveţian, paritatea oficială ajungând la 3,7478 lei/franc, de la 3,7360 lei/franc, în şedinţa precedentă.

Leul s-a depreciat faţă de euro cu circa 1% în luna septembrie, în timp ce faţă de francul elveţian a pierdut 0,23%. În raport cu dolarul american, moneda naţională a crescut, în septembrie, cu aproape 2%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb