Banca Centrală Europeană (BCE) a cumpărat, în intervalul 9-13 martie, obligaţiuni guvernamentale de 9,751 miliarde de euro (10,3 miliarde de dolari), acestea fiind primele achiziţii făcute de instituţie în cadrul programului de relaxare cantitativă, lansat în prima zi a săptămânii trecute.
Potrivit unui anunţ făcut ieri de BCE, la data de 13 martie 2013, achiziţiile de obligaţiuni garantate cu active făcute de BCE au atins 3,75 miliarde de euro, iar cele de obligaţiuni garantate - 56,95 miliarde de euro.
Cifrele publicate de BCE arată că instituţia este în grafic cu programul său de achiziţii combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro lunar, până în septembrie 2016.
"Există foarte puţine îndoieli că BCE îşi va atinge obiectivele şi îşi va respecta promisiunile. Deocamdată, nu avem multe detalii cu privire la aceste achiziţii şi va fi interesant să vedem cum au fost ele repartizate pe ţări şi maturităţi", a declarat, conform presei străine, Frederik Ducrozet, economist la "Credit Agricole".
BCE va oferi din luna aprilie informaţii detaliate cu privire la achiziţiile sale de active.
Amintim că, la data de 9 martie, Banca Centrală Europeană a lansat programul de relaxare cantitativă, în valoare totală de 1.100 de miliarde de euro. Mario Draghi, preşedintele BCE, afirmă că această măsură va reuşi să evite riscul unei spirale deflaţioniste, care ar afecta mersul economiei şi crearea locurilor de muncă în zona euro. Totuşi, oficialul BCE recunoaşte că există şi riscuri legate de achiziţiile lunare de obligaţiuni combinate, aceste riscuri privind stabilitatea financiară.
Euro avea un curs de 1,0597 dolari la ora 12.36, la New York, cu 1% mai mare decât în ziua precedentă.