ÎN PRIMA ZI DE TRANZACŢIONARE Schimburi de 1,3 milioane lei pentru ETF Energie Patria-Tradeville

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 februarie 2023

Schimburi de 1,3 milioane lei pentru ETF Energie Patria-Tradeville

Creştere de 0,38% pentru titlurile fondului

ETF Energie Patria-Tradeville a cumulat tranzacţii de 1,28 milioane de lei, în prima zi bursieră, după cum arată datele operatorului pieţei noastre de capital. Unităţile fondului au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 5,047 lei, cu 0,38% peste referinţa de 5,0279 lei.

Spre comparaţie, cu titlurile celuilalt Exchange Traded Fund de la Bursa de Valori Bucureşti, ETF BET Patria-Tradeville, ce are drept obiectiv replicarea indicelui BET, valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 0,14 milioane de lei.

ETF Energie Patria-Tradeville este primul indice sectoarial de la bursa noastră şi urmăreşte evoluţia indicelui BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi. În prezent, indicele BET-NG este compus din acţiunile a zece companii, cele mai mari ponderi având Romgaz (30%), OMV Petrom (28%), Nuclearelectrica (16%), Transgaz (11%) şi Electrica (8%).

Răzvan Paşol, Directorul General al SAI Patria Asset Management, spune: "Ne bucurăm să lansăm pe bursă primul ETF sectorial din România şi să oferim un instrument uşor de folosit pentru acces indirect la performanţele acţiunilor din domeniul energiei. Această dezvoltare vine în urma succesului celuilalt fond listat administrat de noi, ETF BET Patria - Tradeville, care este inclus în portofoliile unui număr din ce în ce mai mare de investitori la BVB. Vom continua să dezvoltăm gama de produse oferite şi să lansăm produse inovatoare şi în viitor".

Fondul este administrat de Patria Asset Management, în timp ce Tradeville acţionează în calitate de market-maker, după cum reiese din anunţul de ieri de la BVB.

Anul trecut, indicele BET-NG a avut un randament negativ de aproape 5%, dar indicele nu include dividendele plătite de companii. Deoarece companiile energetice acordă dividende mari, un indice de tip Total-Return pentru sectorul energetic de la BVB ar fi avut un randament nominal pozitiv în 2022. De la începutul anului, indicele energetic al bursei noastre are o creştere de 7,8%.

Deosebirea majoră dintre un ETF şi fondurile deschise de investiţii tradiţionale constă în posibilitatea tranzacţionării unităţilor de fond la bursă, precum acţiunile. În pieţele mai dezvoltate, ETF-urile reprezintă instrumente financiare cu o largă răspândire în rândul investitorilor, prin care aceştia pot lua expunere pe indici, instrustrii, diferite teme, etc.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Au crescut numarul de unitati de fonf cu 100.000 in prima zi de tranzactionare.

    Daca la lansare erau emise 300.000 acum sunt 400.000 de unitati de fond.

    Au vandut celor novici care cred ca se termina marfa pe taraba. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb