SIF Moldova, Fond de Investiţii Alternative şi Administrator de Fonduri de Investitii Alternative, a raportat, în primele nouă luni ale anului, un rezultat net de 17,2 mil. lei, compus din 36,5 mil. lei câştig net din vânzarea activelor, reflectat în rezultatul reportat (tratament contabil conform IFRS 9) şi 19,3 mil. lei pierdere netă. Rezultatul net din acest moment reprezintă 44% din ţinta fixată în BVC 2020, aprobat de acţionari, conform unui comunicat trimis redacţiei.
Investiţiile în valori mobiliare realizate în primele nouă luni ale anului 2020 au fost în valoare de 101 mil. lei, reprezentând 96% din ţinta aprobată pentru anul 2020.
Claudiu Doroş, CEO SIF Moldova a declarat: "În contextul pandemiei COVID 19, este de aşteptat ca, în continuare, pe parcursul anului 2020 să se înregistreze o volatilitate ridicată a cotaţiilor pe Bursa de Valori Bucureşti, piaţa pe care este expus în mare parte portofoliul SIF Moldova. Conducerea SIF Moldova nu estimează dificultăţi în onorarea angajamentelor faţă de acţionari şi a obligaţiilor faţă de terţi, disponibilul de lichiditati prezente şi viitoare fiind în linie cu limitele impuse de reglementări şi suficient pentru a acoperi plăţile curente pe toată durata anului, programele investiţionale şi distribuţia de dividente. În acest context, strategia investiţională activă robustă şi diferenţiată pe portofoliile administrate a fost validată ca optimă."
Conform sursei citate, strategia investiţională a inclus:
- Creştere pentru portofoliul Deţineri Majoritare - abordare de tip "private equity" în cadrul unor deţineri majoritare existente (real estate, agricol, alte sectoare);
- Recalibrare pentru portofoliul CORE- portofoliul listat ce oferă lichiditate activelor SIF Moldova, reprezentând principalul generator de venituri pentru continuarea progresului investiţional
- Restructurare pentru portofoliul SELL - a continuat procesul de reducere a numărului de participatii cu 4 faţă de T3 2019, prin vanzarea integrala a acestora.
Cătălin Iancu, Deputy CEO SIF Moldova a declarat: "Accentul pe abordarea de tip "private equity" pentru implementarea unor proiecte investiţionale, conduce la creşterea rentabilităţii activelor administrate şi asigură compensarea riscului generat de volatilitatea ridicată a cotaţiilor titlurilor listate din portofoliu. SIF Moldova are în plan dezvoltarea abordării de tip "private equity", care este un diferenţiator puternic pe piaţa de capital al fondului nostru de investiţii."
Prezentarea stadiului şi rezultatelor acestor proiecte relevă, potrivit comunicatului, următoarele:
- > Proiectul imobiliar "Baba Novac Residence" (deţinere 100% prin Ţesătoriile Reunite SA)
- Proiectul a fost finalizat, în prezent derulându-se etapa de încheiere contracte finale de vânzare-cumpărare. S-au vândut 362 de apartamente din 363.
- S-a rambursat integral creditul bancar de investiţie.
- În primele 9 luni 2020 societatea a returnat către SIF Moldova, prin diminuare de capital, 22,6 mil. lei şi a acordat dividende de 8 mil. Lei. Ulterior datei de raportare a mai acordat dividende de 4 mil. lei (conform hotararii AGOA din 12.10.2020).
- > Proiectul "Extindere Fermă Afine" (deţinere 100% prin Agrointens SA) - are ca obiect exploatarea şi extinderea fermelor de afine de cultură, suprafaţa plantată în prezent fiind de 86 ha.
- > Proiectul "Veranda Mall" (deţinere indirectă 37% prin intermediul Professional Imo Partners SA si Nord SA) - s-a finalizat etapa de extindere cu cca 6.300 mp, cu zona dedicată galeriilor comerciale şi un Cinema multiplex dotat cu 12 ăali de proiecţie, suprafaţa închiriabilă ajungând la cca. 34.000 mp.
- > Proiectul imobiliar "Atria Urban Resort" (deţinere 50% prin Straulesti Lac Alfa SA) - vizează construirea, în 4 faze, a unui ansamblu rezidenţial ce include 1.381 apartamente, situat în zona de NV a Municipiului Bucureşti, în vecinatate cu Colosseum Retail Park şi având acces facil spre zona de nord a capitalei. La data de raportare, construcţia Fazei 1 (160 apartamente) este finalizată, fiind vândute 92% din apartamentele Fazei 1. Faza 2 a fost demarată în decembrie 2019 şi au fost încheiate antecontracte pentru cca. 24% din apartamente.
- > Proiect imobiliar Iaşi (deţinere 100% prin Agroland Capital SA) - Au fost achiziţionate active aparţinând societăţii IASITEX SA, societatea deţine un teren în suprafaţă de cca 2,83 ha. şi o clădire administrativă (P+8) cu o suprafaţă construită desfăşurată de 4.600 mp, poziţionată în zona centrală a municipiului Iaşi. Analizele şi proiecţiile noastre detaliate au vizat atât calitatea şi locaţia activelor achiziţionate, cât şi potenţialul semnificativ de dezvoltare imobiliară a Municipiului Iaşi. Este în derulare procesul de elaborare a documentaţiei de urbanism.
Raportat la valoarea totală a activelor administrate, portofoliul de acţiuni cotate deţine ponderea principală, de 72,4%, în timp ce ponderea acţiunilor necotate este de 9,7%. Se menţin ca sectoare principale în structura portofoliului, sectorul financiar 45,9% şi sectorul energetic 16,3% raportat la valoarea totală a activelor.
Valoarea totală a activelor administrate a fost de 2.050 mil. Lei, în timp ce valoarea unitară a activului net (VUAN) a fost de 1,94 lei. Preţul actiunii SIF2 la finele T3 2020 a fost de 1,28 lei, ceea ce a condus la un discount Pret SIF2/VUAN de 34%.
Rezultatele înregistrate de către SIF Moldova la finele trimestrului III 2020 şi obiectivele perioadei următoare, se înscriu în "Programul de activitate 2020" şi "Strategia şi politica de investiţii a SIF Moldova", aprobate în Adunarea Generală a Acţionarilor, mai arată sursa citată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2020, 07:47)
Mari nenorociți ăștia de la Sif2! Își bagă niște salarii,bonusuri, etc de parcă conduc Amazon ,Tesla!
Păi băi indivizilor în ritmul ăsta se alege praful de societate !