SIF Transilvania (SIF3) a înregistrat în primele nouă luni un profit de 18,1 milioane lei, în scădere de 12 ori faţă de câştigul de 213,6 milioane lei raportat în perioada similară a anului trecut, după ce a redus în acest an semnificativ vânzările de acţiuni, potrivit unui raport remis BVB.
La sfârşitul lunii iunie, SIF Transilvania consemna un profit de 8,47 milioane de lei pentru prima jumătate a anului.
Compania a încheiat anul trecut cu un profit de 189,6 milioane lei, cu 11% sub recordul din 2012, de 212,2 milioane lei.
Activul net al societăţii de investiţii financiare se situa la finele lunii septembrie la 1,071 miliarde de lei (242,78 milioane de euro), în urcare uşoară de la 1,057 miliarde de lei în aceeaşi lună a anului trecut, dar în scădere cu 7,3% de la 1,155 miliarde de lei în iunie, reiese din rapoartele transmise de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Valoarea unitară a activului net era în septembrie de 0,4906 lei, faţă de 0,5291 lei în iunie. În luna septembrie a anului trecut, indicatorul se afla la 0,9681 lei, însă în iunie anul acesta capitalul social s-a dublat.
La sfârşitul lunii septembrie SIF Transilvania avea în portofoliul de active imobilizate acţiuni cotate de 250 milioane de lei şi titluri necotate de 140,9 milioane de lei, la care se adaugă active circulante de 624 milioane de lei constând din acţiuni la companii listate la bursă.
1. Pai, ce e bun si ce e rau?
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 15.10.2014, 12:20)
Faptul ca si-a redus profiturl nevanzand din active, la preturile zilelor noastre, mici de fapt, e un lucru pozitiv, zic eu... Adica, isi conserva valoarea de piata, nealegand sa vanda la preturi de criza, daca poate bineinteles... Si de ce sa nu poata? De ce sa nu arate ca de fapt capitalizeaza valoarea de piata a activelor sale? Acest lucru ar trebui sa se vada in pretul de pe piata, intr-o piata normala, bineinteles. Iar societatile care dau dividende mari raportate la dobanda bancara, pe baza veniturilor obtinute din vanzari de active, ar trebui sa-si pastreze pretul de piata, pentru ca au vandut in pierdere, au vandut la pretul pietei de astazi, adica in criza... Ce, nu suntem in criza inca? Parol... Dar, ce stiu eu? Ce daca s-a distrus piata de capital si analiza fundamentala? Ce daca oamenii nu mai reactioneaza pe termen mediu? Ce daca au fost inlaturati investitorii educati, normali, ce fusesera incurajati sa intre in piata prin metode fiscale, in anii 2005-2010? Pai de ce sa-si ia avant piata de capital? Cum sa puna ea in pericol sistemul bancar, care acum nu mai face nimic de 4 ani, decat sa-si mareasca comisioanele si sa faca publicitate activelor clientilor insolventi, acelea pe care trebuie sa le vanda urgent? Dar, ne uitam pe piata si vedem o lupta acerba de control a diverselor societati, pe SIF-uri, dar pentru a asigura finantari mascate pentru anumite institutii... protejate. Si parca lumea nu mai stie sa calculeze... Parca lumea nu mai concluzioneaza rational. Parca am luat-o razna toti, de cand altii au luat-o in sus si noi in jos continuu, din pacate. Si tot in jos si acum, si tot in jos si anii viitori, se pare...