• Banca vrea să atragă o linie de finanţare de 10 milioane de euro
de la BEI
Banca de Export-Import a României, EximBank, a obţinut un profit brut de 130 de milioane de lei, în primele opt luni ale anului, de 1,4 ori mai mare decât în întreg anul 2008, pe fondul creşterii activelor la 4 miliarde de lei (cu 38% faţă de 31 decembrie), a anunţat, ieri, instituţia.
Ionuţ Costea, preşedintele EximBank, a spus că o bună parte din rezultatul obţinut se datorează reducerii costurilor de personal şi investiţiilor, dar şi operaţiunilor de acoperire a riscurilor. Cheltuielile instituţiei au scăzut cu aproape 20%, în perioada analizată.
Expunerea totală a băncii a crescut cu 22%, în primele opt luni ale anului, la un miliard de lei.
Domnul Costea a mai declarat: "În această perioadă de criză, când celelalte bănci comerciale au restrâns creditarea, am încercat să ne creştem cota de piaţă pentru ca atunci când vor veni vremuri mai bune, acestea să ne găsească cu o bază solidă de clienţi". Cota de piaţă a EximBank a crescut la 1,24%, la 31 august, de la 0,94%, la 31 decembrie. Preşedintele băncii este de părere că încă nu am văzut finalul crizei în ţara noastră, chiar dacă există semne de revenire pe plan internaţional. Potrivit domniei sale, economia nu are cum să-şi reia creşterea atât timp cât oamenii sunt daţi afară, iar producţia scade. "Pentru ca lucrurile să înceapă să se mişte, trebuie acordate garanţii", a spus domnia sa.
Pe parcursul acestui an, EximBank a redus cu până la 50% comisioanele sau chiar a eliminat unele dintre acestea şi a lansat o serie de produse care vin în sprijinul IMM-urilor.
Astfel, companiile cu probleme de lichiditate pot solicita finanţare pentru plata taxelor şi impozitelor restante. De asemenea, firmele cu probleme cauzate de criză, care nu erau în dificultate la 1 iulie 2008, pot obţine garanţii care să le permită să contracteze credite noi la bănci, acoperind până la 90% din sumele împrumutate. Această schemă de garantare a fost notificată şi aprobată de Comisia Europeană şi intră în categoria ajutoarelor de stat, potrivit comunicatului de presă emis de bancă.
Ionuţ Costea a mai dezvăluit că banca pe care o conduce este în discuţii cu Ministerul de Finanţe pentru lansarea unui credit destinat exportatorilor care au de încasat taxa pe valoare adăugată.
Majoritatea creditelor acordate de EximBank sunt pe termen lung şi sunt destinate IMM-urilor, 70% dintre acestea fiind utilizate pentru investiţii, potrivit domnului Costea. Domnia sa a mai spus: "Dobânda medie la creditele în lei aflate în portofoliul băncii în 2009 a scăzut de la 14,71%, în ianuarie, la 12%, în august, în condiţiile în care dobânda medie la creditele în sold pe sistemul bancar pe primele opt luni ale acestui an era în jur de 17% pentru societăţile nefinanciare". La jumătatea anului, nivelul creditelor neperformante reprezenta 0,61% din total portofoliu de credite, comparativ cu o medie pe sistem de 1,03%, a mai spus preşedintele EximBank.
Potrivit lui Paul Ichim, vicepreşedintele EximBank, cei mai mulţi clienţi ai băncii sunt companii din turism, construcţii şi servicii. Domnia sa a mai adăugat că EximBank nu este nevoită să se protejeze de riscul valutar, întrucât defăşoară 90% din operaţiuni în moneda naţională.
În prezent, banca încearcă să atragă finanţări de la instituţiile internaţionale, respectiv o linie de credit pentru IMM-uri, în sumă de 10 milioane de euro, de la Banca Europeană pentru Investiţii (BEI).
Referitor la capitalizarea băncii, mult vehiculată la începutul acestui an, domnul Ionuţ Costea ne-a precizat: "Capitalul social al EximBank va fi majorat cu 20 de milioane de euro, sumă reprezentând o parte din profitul anilor anteriori. Aceşti bani sunt momentan la dispoziţia noastră (asimilaţi capitalurilor proprii) şi vor trece în contul capitalului social când vom avea aprobarea CE".
EximBank are o reţea formată din 11 unităţi teritoriale, în Bucureşti, Bacău, Braşov, Constanţa, Cluj, Craiova, Timişoara, Buzău, Oradea, Deva şi Alba Iulia şi două agenţii şi va deschide în scurt timp o nouă sucursală la Iaşi.
• EximBank va lansa o companie de asigurări generale
EximBank va deschide la începutul anului viitor propria firmă de asigurare, denumită Compania de Asigurare Reasigurare Exim (CARE) România, pentru care aşteaptă autorizaţia de funcţionare de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Înfiinţarea societăţii de asigurări este în linie cu ultimele recomandări din directivele Comisiei Europene, care prevăd separarea celor două activităţi.
Ionuţ Costea: "Aproximativ jumătate din profit a provenit din operaţiuni de trezorerie, inclusiv achiziţii de titluri de stat, portofoliu care a ajuns la 2,6 - 2,7 miliarde lei".