ÎN PRIMELE ŞAPTE LUNI, SIF-urile şi-au diminuat depozitele la bănci

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 august 2013

SIF-urile şi-au diminuat depozitele la bănci

Valoarea depozitelor la bănci ale celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) a scăzut cu aproximativ 81 milioane de lei, în primele şapte luni ale anului, de la 517,83 milioane lei, la finalul anului trecut, la 437,02 milioane lei, la sfârşitul lunii iulie, potrivit datelor centralizate de Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România.

Conturile la bănci a trei dintre cele cinci SIF-uri s-au diminuat, în contextul în care încrederea în sistemul bancar este afectată, în special după taxarea depozitelor din Cipru şi propunerile la nivel european de salvare a instituţiilor financiare cu bani de la deponenţi.

SIF Banat Crişana s-a reorientat către alte investiţii

Cea mai abruptă scădere a depozitelor a fost cea a SIF Banat Crişana (simbol SIF1), care la 31 decembrie anul trecut avea 126,32 milioane lei în bănci, la 31 iulie rămânând cu o sumă de trei ori mai mică, respectiv 40,55 milioane lei.

Această diminuare a survenit în urma reorientării investiţiilor spre instrumente cu randamente preconizate a fi peste cele ale depozitelor bancare, ne-au explicat oficialii SIF1. Domniile lor ne-au declarat: "Evoluţia valorii depozitelor bancare din cadrul portofoliului SIF Banat-Crişana, de la începutului anului până în prezent, se datorează efectuării de investiţii pe piaţa de capital şi în alte instrumente ale pieţei monetare, cu randamente preconizate a fi superioare dobânzilor bancare. De asemenea, s-au efectuat plăţi de dividende neridicate de acţionari în anii anteriori".

SIF Muntenia, cei mai mulţi bani la bănci

Dintre cele cinci societăţi, cei mai mulţi bani în depozite, la finele anului trecut, îi deţinea SIF Muntenia (SIF4), respectiv 217,46 milioane lei. După şapte luni, SIF4 continuă să deţină cele mai mari depozite bancare, micşorându-şi, însă, conturile, cu 34%, la 143,05 milioane lei.

SIF Moldova a aplicat strategii privind managementul lichidităţii

SIF Moldova (simbol SIF2) şi-a diminuat, la rândul său, valoarea depozitelor, de la 87,87 milioane lei la finele anului trecut, la 66,22 milioane lei la sfârşitul lunii iulie.

Acest lucru s-a datorat unei strategii privind mangementul lichidităţii, potrivit lui Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova.

Preşedintele SIF2 ne-a declarat: "Scăderea valorii depozitelor bancare ale societăţii SIF Moldova nu are legătură cu o scădere a încrederii în bănci. Acest lucru se datorează unei strategii a managementului lichidităţii, pe care am discutat-o în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, pentru a ne asigura obligaţiile de plată. Diminuarea depozitelor la bănci a survenit pentru a ne asigura necesarul de lichiditate de care aveam nevoie în această perioadă".

SIF Transilvania şi SIF Oltenia, depozite în creştere

Societatea SIF Transilvania (simbol SIF3), pe de altă parte, şi-a triplat valoarea depozitelor bancare, în primele şapte luni, de la 47,94 milioane, la 138,63 milioane. O majorare a conturilor la bănci a făcut şi SIF Oltenia (simbol SIF5), de la 38,24 milioane lei, la 48, 57milioane lei.

Valoarea totală a depozitelor bancare din ţara noastră s-a diminuat în primul semestru, de la 314,94 miliarde lei, la finele anului trecut, la 304,94 miliarde, la sfârşitul celui de-al doilea trimestru al anului, potrivit celor mai recente date ale Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). Din acestea, depozitele persoanelor juridice au coborât de la 191,35 miliarde lei, la 177,62 miliarde lei.

Anul acesta, sectorul bancar a avut de suferit, pe fondul turbulenţelor iscate de sectorul bancar cipriot. Autorităţile din Cipru au ajuns, la finele lunii martie, la un acord cu Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, care presupune închiderea Cyprus Popular Bank (Laiki Bank), a doua bancă din punct de vedere al dimensiunii, şi recapitalizarea Bank of Cyprus, cea mai mare instituţie de credit a ţării, prin taxarea depozitelor care depăşesc plafonul de garantare 100.000 euro, cu un procent cuprins între 37,5% şi 60%.

Bank of Cyprus România şi-a sistat operaţiunile la data de 1 aprilie, persoanele care aveau conturi la această insituţie, fie fizice sau juridice, fiind limitate la retragerea a maxim 4.000 de lei pe zi de la bancomatele băncii.

Pe 26 aprilie, Bank of Cyprus România şi-a reluat activitatea, după ce Banca Centrală din Cipru (CBC) a aprobat transferul unei părţi din activele şi pasivele sucursalei autohtone a BoC către Marfin Bank România. Agenţiile din ţara noastră ale BoC au fost închise, singura deschisă rămânând cea din Bucureşti, de pe Calea Dorobanţilor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Mda, e din ce in ce mai bine. Conteaza CE vor sti sa faca cei de la sife cu banii care au zburat din conturi.

    Daca s-au subtiat conturile si banii s-au dus doar pe dividend e aiurea... in 2-3 ani vorbim la pereti 

    1. ..si daca banii se duc direct in plasamente NEPERFORMANTE, fluieram a paguba incepand cu noiembrie 2013

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb