ÎN PRIMELE ŞASE LUNI DIN 2020 Profit net de 28,82 milioane de lei pentru SIF Oltenia

M.G.
Piaţa de Capital / 25 septembrie 2020

Profit net de 28,82 milioane de lei pentru SIF Oltenia

Pe ce vor să pună mâna Lakis şi Drăgoi: cum arată structura portofoliului SIF Oltenia

Actualizare - SIF Oltenia a completat ordinea de zi a adunării acţionarilor din 12 octombrie cu punctele cerute de SIF Banat - Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) şi SAI Certinvest SA.

Acţionarii menţionaţi deţin peste 10% din capitalul social al SIF Oltenia (SIF5), iar solicitările lor au în vedere eliminarea de la conducerea SIF 5 a administratorilor, excepţie făcând Cristian Buşu, vicepreşedintele CA al societăţii, care acţionează în favoarea grupului Lakis-Drăgoi.

Punctul ce vizează atragerea răspunderii administratorilor, introdus de SIF Oltenia pe ordinea de zi, îl adaugă însă şi pe Cristian Buşu în ciuda faptului că acesta nu apăruse în solicitările acţionarilor.

SIF Banat - Crişana şi SIF Muntenia controlează prin diferite fonduri paravan şi vehicule investiţionale pe care le finanţează majoritar peste 30% din capitalul social al SIF Oltenia.

Revocarea se cere pentru un presupus prejudiciu cauzat de administratori prin contractarea împrumutului în sumă de 30 de milioane de lei de la Banca Transilvania pentru plata dividendelor deja aprobate (pentru mai multe vezi articolul TUDOR CIUREZU: "Costurile generate de creditul pentru plata dividendelor nu au creat un prejudiciu SIF-ului"

https://www.bursa.ro/tudor-ciurezu-costurile-generate-de-creditul-pentru-plata-dividendelor-nu-au-creat-un-prejudiciu-sif-ului-02536040

Punctele introduse de SIF Oltenia pe ordinea de zi a AGA din 12 octombrie:

27. Aprobarea atragerii raspunderii administratorilor Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa, Nicolae Stoian si Cristian Busu pentru prejudiciul cauzat de acestia Societatii de Investitii Financiare Oltenia S.A., prin contractarea imprumutului in suma de 30 de milioane de lei de la Banca Transilvania si, in consecinta, aprobarea actiunii in raspundere contra administratorilor mentionati si desemnarea pentru exercitarea actiunii in justitie a actionarului Gheorghe Marcel, cu datele de identificare disponibile la sediul societatii.

28. Aprobarea instructiunii catre Conducerea Societatii de Investitii Financiare Oltenia S.A. si catre angajatii acesteia cu responsabilitati legate de contabilitatea societatii de a calcula toate sumele achitate de catre societate catre Banca Transilvania SA si catre terti ca rezultat al contractarii imprumutului in suma de 30 de milioane de lei de la Banca Transilvania SA care a fost mentionat in Raportul curent al societatii cu nr. 4432/29.06.2020, inclusiv, dar fara a se limita la sumele achitate de societate pentru negocierea, incheierea si executarea tuturor actelor aferente imprumutului contractat, in vederea calcularii prejudiciului cauzat societatii prin contractarea imprumutului.

29. Constatarea incetarii de drept a mandatelor administratorilor impotriva carora s-a hotarat declansarea actiunii in raspundere si a incetarii mandatului de director general al Societatii de Investitii Financiare Oltenia S.A. detinut de administratorul Tudor Ciurezu, cu ridicarea imediata a dreptului acestuia de a reprezenta societatea in relatiile cu tertii, de a incheia orice fel de acte si de a semna orice fel de inscrisuri de la data adoptarii hotararii adunarii de a porni actiunea in raspundere impotriva acestuia.

30. Aprobarea revocarii administratorilor Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa si Nicolae Stoian, cu incetarea imediata a mandatului de administrator al acestora de la data aprobarii hotararii.

31. Aprobarea incetarii mandatului de Director General al SIF Oltenia S.A. detinut de Presedintele Consiliului de Administratie - Tudor Ciurezu si ridicarii dreptului acestuia si al administratorilor revocati de a reprezenta societatea in relatiile cu tertii, de a incheia orice fel de acte sau operatiuni si de a semna orice fel de inscrisuri, cu aplicare de la data aprobarii hotararii de revocare a acestora din functia de administrator.

---

SIF Oltenia (SIF5) a obţinut un profit net de 28,82 milioane de lei, după primul semestru al anului curent, cu 76,34% sub cel din aceeaşi perioadă a lui 2019, când societatea de investiţii cu sediul în Craiova a raportat un profit de circa 121,87 milioane de lei, se arată în raportul privind situaţiile financiare consolidate ale emitentului, publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB). În ciuda scăderii foarte mari a profitului net, SIF-ul din Oltenia este singurul SIF care a înregistrat profit în S1 2020 în contextul crizei Covid-19.

Veniturile brute din dividende au scăzut cu 74,79%, la 30,76 milioane de lei, în timp ce câştigul net din diferenţele de curs valutar a fost de fost de 0,51 milioane de lei, cu mult sub cel de 6,54 milioane de lei, reflectat în situaţiile financiare de la finele lunii iunie 2019. Scăderea veniturilor brute de dividende la data de 30 iunie 2020 se explică prin amânarea dividendelor de la Banca Transilvania (TLV) şi anularea acestora pe 2020 din profitul pe 2019 de către BRD - Groupe Societe Generale (BRD), companii care reprezintă aproape 53% din activul net al SIF Oltenia.

Comisioanele şi taxele de administrare şi supraveghere plătite de SIF5 în primele şase luni din 2020 s-au ridicat la 1,37 milioane de lei, în linie cu cele din primele şase luni ale anului trecut, în timp ce la categoria "Alte cheltuieli operaţionale" s-a înregistrat suma de 89,61 milioane de lei, cu 27,27% mai mica decât cea evidenţiată în situaţiile financiare din iunie 2019.

Rezultatul pe acţiune la S1 2020 a fost de 0,0477 lei faţă de 0,2076 lei la S1 2019. Evoluţia descendentă a venit pe fondul crizei economice Covid-19.

Celelalte două SIF-uri aflate în război cu conducerea SIF Oltenia pentru preluarea SIF-ului din Craiova au înregistrat pierderi în primele şase luni din acest an: SIF Banat-Crişana (SIF1), condus de Bogdan Drăgoi, a afişat pierderi de 46,09 milioane de lei după primul semestru al acestui an, faţă de un profit net de 107,45 milioane de lei în perioada similară a anului trecut, în timp ce SIF Muntenia (SIF4), societate controlată efectiv tot de SIF Banat-Crişana, a înregistrat o pierdere de 16,65 milioane de lei după primul semestru al acestui an, faţă de un profit net de 61,2 milioane de lei în perioada similară a anului trecut.

Pe ce vor să pună mâna Lakis şi Drăgoi: cum arată structura activului SIF Oltenia

La data de 30 iunie 2020, grupul deţinea deţinea un portofoliu de participaţii în societăţi şi fonduri de investiţii la valoare de piaţă de 1,59 miliarde de lei (vezi poză în finalul articolului).

Cele mai importante deţineri din portofoliul SIF Oltenia erau: Banca Transilvania (pondere de 30,39% în activul net), BRD - Groupe Societe Generale (pondere 20,80%) şi OMV Petrom (pondere 14,32%).

Valoarea de piaţă a acestor deţineri la 30 iunie 2020 era următoarea: Banca Transilvania - 485,07 milioane de lei; BRD - 331,95 milioane de lei; OMV Petrom - 228,62 milioane de lei.

SIF Oltenia are o valoare de piaţă de aproximativ 1,02 miliarde de lei.

Profit net de 28,82 milioane de lei pentru SIF Oltenia

https://www.bursa.ro/tudor-ciurezu-costurile-generate-de-creditul-pentru-plata-dividendelor-nu-au-creat-un-prejudiciu-sif-ului-02536040

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. de ce nu cumpara actiuni cei care il sustin pe Ciurezu sa castige la vot ? daca au si vandut la oferta cu 2.75 au bani sa le rascumpere acum la pretul mai scazut, cei de la SIF 1 si sif4 nu au vandut la oferta si au procente mai multe la votar acum

    1. Care il sustin? Daca ar fi sustinut, nu ar mai fi nicio problema.

    Stati linistiti ca sunt multi care au vandut la 2.75 si au luat acum, vor vinde si la 3 lei.

    Restul vorbe! 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb