ÎN PRIMUL TRIMESTRU AL ANULUI BRD - profit net de 263 milioane lei, în creştere cu 18%

G.U.
Bănci-Asigurări / 5 mai 2022

BRD - profit net de 263 milioane lei, în creştere cu 18%

BRD - Groupe Societe Generale (BRD) a înregistrat un profit net de 263 de milioane de lei în primul trimestru al anului 2022, în creştere cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când a raportat 222 de milioane de lei, se arată într-un comunicat de presă.

Veniturile totale ale Grupului BRD au atins 810 milioane lei, mai mari cu 7,5% faţă de T1 2021.

François Bloch, CEO-ul BRD Groupe Societe Generale, a declarat: "Economia românească a înregistrat o revenire solidă în 2021. În primul trimestru din 2022, inflaţia çi războiul din Ucraina çi-au pus amprenta asupra perspectivelor, atât FMI, cât çi Banca Mondială reducând estimările de creçtere a PIB-ului României pentru 2022 la aproximativ 2%. Açteptările pozitive sunt legate de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Într-un context din nou provocator, BRD rămâne pe deplin angajată în îndeplinirea rolului său esenţial de a finanţa economia într-un mod responsabil. În primul trimestru al anului 2022, creditarea a fost intensă pe toate segmentele. Finanţarea companiilor a înregistrat un avans solid, de două cifre, în dinamică anuală, atât pentru IMM-uri (+30%), cât şi pentru marile companii (+13%). BRD a continuat să susţină în mod activ Programul IMM Invest, ajungând la 2,5 miliarde de lei credite aprobate. Creditele nou acordate persoanelor fizice au atins un record al primului trimestru în 2022, creditele pentru locuinţe înregistrând cea mai bună producţie trimestrială din istorie, un remarcabil +139% faţă de acelaçi trimestru al anului trecut. Bazându-se pe o activitate dinamică de creditare şi de tranzacţionare, Grupul BRD a obţinut în primele trei luni ale anului o performanţă financiară solidă. Venitul net bancar a fost mai mare cu 7,5% faţă de aceeaçi perioadă a anului 2021, în timp ce creşterea costurilor a fost controlată, în pofida inflaţiei deja cu impact. Cu profilul său puternic, BRD îşi poate susţine cu fermitate clienţii şi poate fi un partener de încredere pentru economia românească".

Veniturile nete din dobânzi au înregistrat o creştere sensibilă (+9,8% an/an), susţinută de o dinamică foarte bună a volumelor de credite, în timp ce efectul pozitiv al creşterii ratelor de dobândă începe să se reflecte progresiv asupra veniturilor. Veniturile nete din comisioane au crescut cu 3,4% faţă de anul precedent, beneficiind de volume mai mari de tranzacţii ale clienţilor care au compensat presiunea asupra preţurilor serviciilor bancare zilnice şi tranzacţionale.

Conform comunicatului, cheltuielile operaţionale au totalizat 460 milioane lei în primul trimestru din aceste an. Creşterea acestora a fost menţinută la +2,1%, excluzând contribuţia mai mare cu 40% la Fondul de Garantare a Depozitelor şi la Fondul de Rezoluţie (69,2 milioane lei, recunoscută integral în T1 2022, faţă de 49,4 milioane lei în 2021).

Cheltuielile cu personalul au crescut cu 2,5% pe fondul efectului de preţ indus de creşterea salariilor, compensat doar parţial de continuarea reducerii structurale de personal. Alte cheltuieli au înregistrat doar o creştere moderată (+1,5% an/an), în principal pe seama impactului deja vizibil al inflaţiei asupra utilităţilor, şi a costurilor de comunicare.

Performanta operaţională a înregistrat un nivel ridicat in primele trei luni ale anului, cu o creştere de 9% a venitului brut din exploatare, până la 350 milioane lei, comparativ cu 321 milioane lei in T1 2021 (+13,2% an pe an, excluzând contribuţiile cumulate la Fondul de Garantare a Depozitelor şi la Fondul de Rezoluţie), se mai arată în comunicatul băncii.

Potrivit sursei citate, rezultatele financiare solide au fost însoţite de menţinerea unei calităţi foarte bune a portofoliului de credite, reflectată de scăderea în continuare a ratei creditelor neperformante (2,7% la finalul lunii martie 2021) şi de creşterea gradului de acoperire cu provizioane a expunerilor neperformante (76,5%). Costul riscului a înregistrat o reducere faţă de T1 2021, combinând efectele unei performanţe bune de recuperare, dar cu perspective deteriorate având în vedere contextul geopolitic actual (32 milioane lei cheltuială faţă de 54 milioane lei cheltuială în T1 2021). Având în vedere toate cele de mai sus, profitul net a crescut cu 18% faţă de T1 2021, iar ROE a atins un nivel ridicat de 12% în primul trimestru al anului.

Rata de adecvare a capitalului s-a situat la 21,4%, iar rata fondurilor proprii de nivel 1 la 19,8% la sfârşitul lunii martie 2022 (după încorporarea profitului din 2021, net de dividendele aprobate), ceea ce reflectă o poziţie solidă a capitalului.

Creditele nete la nivelul grupului BRD, inclusiv creanţele din leasing, au înregistrat un ritm de creştere ridicat, având un avans de +9,2% faţă de anul precedent la sfârşitul lunii martie 2022.

Potrivit sursei citate, soldul net al creditelor pe segmentul retail a crescut cu +5,1% an/an, susţinut atât de segmentul persoanelor fizice, cât şi de cel al întreprinderilor mici. Producţia de credite pentru persoane fizice a înregistrat o creştere consistentă de +27% în T1 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, marcând cea mai bună producţie din istoria T1, determinată de dinamica puternică a creditelor noi pentru locuinţe (+139%). Creditarea companiilor a înregistrat o performanţă foarte robustă (+18% an/an), datorată atât activitaţii dinamice pe segmentul IMM-urilor (+30% an/an), cât şi creşterii solide a creditelor acordate companiilor mari (+13% an/an). BRD şi-a continuat participarea activă la Programul IMM Invest, cu 289 milioane RON credite aprobate în T1 2022, din care 23% în cadrul subprogramului Agro IMM Invest. Activitatea de leasing a reconfirmat performanţa solidă, înregistrând o creştere a portofoliului de +17% YoY.

Depozitele clienţilor au atins 53,3 miliarde RON, mai mari cu 3,8% faţă de anul trecut. Avansul depozitelor retail (3,4% an/an) a beneficiat de intrări mai mari în conturile la vedere ale persoanelor fizice şi de contribuţia importantă a resurselor companiilor foarte mici (+16,5% an/an). Creşterea depozitelor companiilor (+4,8% an/an) s-a bazat pe un avans de două cifre al depozitelor IMM (+14,2% an/an).

BRD a continuat să fie un participant foarte activ şi în cadrul primei emisiuni de obligaţiuni de stat Fidelis destinată investitorilor retail desfăşurată în 2022, o sumă de aproximativ 1 miliard de lei echivalent fiind subscrisă prin reţeaua băncii.

BRD a continuat să încurajeze dezvoltarea digitalizării, prin implementarea constantă de noi funcţionalităţi în cadrul YouBRD, aplicaţia de remote banking. Pe lângă funcţiile recent lansate de înrolare la distanţă şi creditare online, deschiderea de conturi de economii şi depozite la termen este acum disponibilă şi direct din YouBRD.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. miliarde sau milioane?

    1. Nu-s mld ci mil. Era frumos cu "miliarde" dar nu e vremea de asa cifre...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb