Alianţa Liberalilor şi Democraţilor din România (ALDE) propune alocarea anuală a 6% din PIB-ul ţării pentru investiţii, în cadrul unui proiect denumit "Programul celor 100 de miliarde de euro" care face parte din platforma de guvernare a partidului, lansată ieri.
Varujan Vosganian, vicepreşedinte ALDE, a caracterizat programul ca fiind "un proiect investiţional amplu şi care utilizează pârghiile economice ale statului în relaţie cu mediul de afaceri şi cu populaţia României". Prioritatea programului este construirea a 20.000 de locuinţe, pe perioada mandatului de patru ani, care să poată fi achiziţionate la un preţ apropiat de cel al construcţiei, astfel consolidând parcul imobiliar.
Unul din subiectele principale din agenda electorală a ALDE este înfiinţarea unui Minister al repatrierilor, care să aibă ca scop crearea de condiţii pentru întoarcerea românilor din diaspora în ţară.
Călin Popescu Tăriceanu, co-preşedinte ALDE, susţine că în zone precum Moldova şi Banat există o criză de forţă de muncă. Domnia sa a spus: "În Timişoara, firmele aduc oameni cu autobuzul din Serbia pentru a munci".
Partidul şi-a propus ca 500.000 de cetăţeni să fie repatriaţi până la sfarşitul mandatului.
Călin Popescu Tăriceanu a mai declarat: "Dacă vrem să facem promisiuni, atunci trebuie să asigurăm o economie sustenabilă (...) vrem ca programul nostru economic să se distingă de cel al competitorilor noştri prin onestitate, seriozitate şi sinceritate (...) Trebuie să funcţionăm ca o busolă, să aliniem puţin economia românească, care, astăzi, merge ca o navă în funcţie de cum bate vântul".
Pe agenda partidului se află şi înfiinţarea Fondului pentru Investiţii şi Dezvoltare, fond estimat a avea la nivelul anului 2020 o capitalizare de 3-5 miliarde de euro, şi înfiinţarea Băncii Române pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BROD), pe modelul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, aceasta urmând să fie un instrument de sprijin pentru proiectele regionale. Capitalizarea iniţială a BROD va fi de 200 milioane de lei, iar proiectele prioritare vor fi destinate modernizării infrastructurii, susţine ALDE.
Daniel Constantin, co-preşedintele ALDE consideră că România poate deveni cel mai mare producător de legume al Europei, în urma unei strategii folosite corect. Domnia sa consideră că ţara suferă de pe urma unor legi, în urma cărora România nu mai prelucrează materia primă şi ajunge să exporte grâu şi să importe făină.