Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a modificat în creştere previziunile referitoare la expansiunea economiei globale în 2006-2007, însă a lansat un avertisment în legătură cu accelerarea inflaţiei şi ascensiunea preţului ţiţeiului. Aceşti factori reprezintă riscuri care pun în pericol ceea ce ar putea fi expansiunea economică cea mai solidă din ultimele trei decenii.
Specialiştii FMI au anunţat ieri, la Singapore, odată cu prezentarea raportului semianual, că economia mondială va cunoaşte o creştere de 5,1% în acest an, respectiv de 4,9% în 2007, ambele previziuni fiind modificate în creştere cu 0,2% faţă de estimările lansate de Fond în luna aprilie. În 2005, creşterea economiei mondiale a fost de 4,9%. Potrivit celor de la FMI, 2006 încheie o perioadă de patru ani în care a fost consemnată cea mai puternică expansiune economică globală de la începutul anilor 1970 până în prezent. Experţii FMI afirmă, însă, că majorarea dobânzilor reprezintă un risc la adresa creşterii economice, în condiţiile în care băncile centrale caută să ţină în frâu inflaţia. "Previziunile sunt ameninţate de mai multe riscuri decât de obicei", declară economistul şef al FMI, Raghuram Rajan. În opinia sa, băncile centrale trebuie să aibă grijă să nu majoreze prea mult dobânzile.
În ceea ce priveşte inflaţia, FMI anticipează că acest indicator va fi, în 2006, de 2,6% în economiile avansate, printre care SUA, Japonia şi cele 12 state din zona euro. Acest nivel va fi cel mai ridicat de după 1994. În 2007, inflaţia va fi mai mică, de 2,3%, preconizează FMI.
"Inflaţia reprezintă un risc la nivel mondial, iar băncile centrale vor trebui să-l combată prin dobânzi mai mari, însă acestea din urmă vor duce la încetinirea creşterii economiei mondiale în următorii doi ani", consideră, la rândul său, Pu Yonghao, şef al departamentului de cercetare pentru Asia, din cadrul băncii elveţiene UBS AG, sucursala din Hong Kong. "Previziunile pentru 2006 sunt realiste", susţine acesta.
Pentru cea mai mare economie a lumii, SUA, FMI estimează o creştere de 3,4% în acest an, respectiv de 2,9% în 2007. Zona euro va avea o creştere de 2,4% anul acesta şi de 2% în 2007, susţine FMI. Economia Japoniei va creşte cu 2,7% în 2006 şi cu 2,1% anul viitor. China va avea o expansiune economică de 10% atât în 2006, cât şi în 2007, conform raportului publicat ieri.
• Preţul petrolului - peste 75 de dolari barilul, anul viitor
FMI şi-a modificat în creştere şi previziunile referitoare la preţul petrolului în 2007. Specialiştii instituţiei anticipează că preţul petrolului brut se va situa, în medie, la 75,50 de dolari barilul anul viitor, ceea ce înseam-nă cu 20% mai mult decât estima FMI în luna aprilie (63 de dolari barilul). Experţii FMI spun că preţul petrolului va fi mare anul viitor întrucât există riscul reducerii stocurilor marilor producători, în condiţiile în care creşte consumul.
Pentru anul în curs, FMI arată că preţul petrolului va rămâ-ne la un nivel ridicat, pe fondul temerilor legate de întreruperea livrărilor internaţionale, ca urmare a conflictelor din Orientul Mijlociu şi Nigeria. FMI anticipează că preţul ţiţeiului Brent, Dubai şi West Texas Intermediate va spori cu 15%, la 69,20 dolari barilul, în acest an.
"Întrucât capacitatea execedentară se va menţine la un nivel foarte redus, temerile legate de întreruperea livrărilor au jucat un rol semnificativ în ascensiunea cotaţiilor petroliere", declară specialiştii FMI. Aceştia subliniază că o întrerupere majoră a exporturilor de către un producător important ori escaladarea viitoare a temerilor privind securitatea în Orientul Mijlociu vor aduce creşterea continuă a preţului petrolului.
Amintim că, în iulie 2006, preţul ţiţeiului brut a atins nivelul maxim istoric de 78,40 dolari/baril la New York, pe fondul conflictului militar dintre Liban şi Israel. FMI consideră că Libanul ar putea intra în recesiune anul acesta, ca o consecinţă a conflictului militar menţionat.