În septembrie demarează privatizarea institutelor de cercetare-dezvoltare

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 august 2005

Privatizarea institutelor de cercetare-dezvoltare din portofoliul Autărităţii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) va fi demarată la începutul lunii septembrie 2005, potrivit unui comunicat al AVAS.

În prezent, AVAS deţine în portofoliul privatizabil un număr de 29 de societăţi comerciale cu capital majoritar de stat care au ca activitate principală cercetarea şi dezvoltarea. "Trecerea în proprietate privată a institutelor de cercetare reprezintă o etapă majoră în finalizarea procesului de privatizare, din punctul de vedere al AVAS. Să ne gîndim că din cele aproximativ 110 pachete majoritare din portofoliul privatizabil al AVAS, aproape 30, deci peste 25%, sunt institute de cercetare. Am înţeles să abordăm acest proces cu maximum de grijă. Activitatea de cercetare este vitală pentru orice stat. Practic, aici se judecă destinul economic al unei ţări. Principala noastră prioritate este păstrarea şi dezvoltarea activităţii de cercetare şi menţinerea colectivelor actuale de cercetători", potrivit preşedintelui AVAS, Gabriel Zbîrcea. Privatizarea se realizează atît în baza legislaţiei generale în acest domeniu, cît şi în baza Normelor Metodologice specifice privind privatizarea societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat care au ca obiect principal de activitate cercetarea-dezvoltarea.

În procesul de privatizare a acestor societăţi comerciale, AVAS trebuie să ţină seama atît de considerentele de ordin strategic, dată fiind semnificaţia institutelor de cercetare în cadrul economiei naţionale, cît şi de considerente economice, care vizează oportunitatea trecerii lor în proprietate privată, precum şi atractivitatea acestora. Sînt, astfel, luate în calcul aspectele legate de experienţa şi rezultatele obţinute de institut în domeniul său de activitate, interesul cumpărătorului pentru păstrarea, continuarea şi creşterea volumului activităţii de cercetare dezvoltare, în condiţiile raportului dintre cererea şi oferta produselor ştiinţifice în domeniu.

În baza legislaţiei existente, AVAS, în calitate de acţionar majoritar, a declanşat deja procesul de privatizare a institutelor de cercetare. Astfel, s-a solicitat societăţilor comerciale incluse în programul de privatizare documentaţia de privatizare necesară întocmirii ofertelor de vînzare.

A fost, de asemenea, elaborat şi aprobat Regulamentul - Cadru de organizare şi desfăşurare a şedinţei de precalificare la negocierile/licitaţiile organizate de către AVAS în vederea vînzării acţiunilor deţinute la societăţile comerciale cu capital majoritar de stat care au ca obiect principal de activitate cercetarea-dezvoltarea.

În măsura final-izării ofertelor de vînzare şi a dosarelor de prezentare, în prima decadă a lunii septembrie vor fi publicate anunţurile de vînzare de acţiuni pentru primele din cele 29 de institute de cercetare care urmează să fie privatize.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb