Bank of Cyprus a demarat, săptămâna trecută, turneul de promovare în rândul investitorilor străini, în încercarea să atragă un miliard euro, printr-o majorare de capital, relatează presă cipriotă.
Acţiunea a început la mai puţin de şapte zile după ce conducerea băncii a hotărât, sub presiunea autorităţilor, că actualii acţionari, (mulţi dintre ei provenind din deponenţi ale căror economii au fost confiscate, pentru salvarea instituţiei de credit) să nu poată să subscrie mai mult de 20% din majorarea de capital.
Bank of Cyprus (BoC) a desemnat HSBC, Credit Suisse, VTB şi Deutsche Bank să contacteze potenţiali investitori, în numele său, conform publicaţiei Cyprus Mail.
Turneul a debutat marţea trecută, la Londra, şi ar consta, potrivit aceleiaşi surse, din prezentări ţinute de directorii BoC în faţa unor grupuri restrânse de potenţiali investitori.
Săptămâna aceasta, "roadshow"-ul ar urma să se mute în Statele Unite, Bank of Cyprus neexcluzând includerea şi a altor centre financiare în turneu.
Vineri este programată începerea plasării de ordine de cumpărare, atât de către investitori noi, cât şi de către acţionari existenţi, proces care ar trebui să stabilească preţul ofertei şi să se încheie pe 25 iulie.
La începutul lunii viitoare, acţionarii din prezent ar urma să aibă posibilitatea să liciteze pentru partea de 20%, care le este rezervată.
Potrivit portalului Stockwatch, citat de Cyprus Mail, acţionarii Bank of Cyprus cu deţineri care se situează sub 100.000 euro ar urma să fie excluşi de la majorarea de capital, cu scopul să se evite procesul de pregătire şi emitere de buletine informative, proces care ar consuma timp.
În locul acestui buletin, conducerea BoC ar fi emis doar un memorandum informaţional, destinat investitorilor instituţionali, inclusiv fonduri de capital de risc (hedging), notează sursa citată.
Cyprus Mail scrie că aproximativ 80% din capitalul Bank of Cyprus s-ar afla în mâinile a 21.000 persoane ale căror depozite au fost taxate cu aproape 50%, în primăvara anului trecut, în cadrul procesului de recapitalizare a băncii.
Aceştia ar urma să piardă un sfert din deţinere, în urma majorării capitalului, precizează publicaţia.
Presa cipriotă scrie că este posibil ca, până la urmă, acţionarilor mici să le fie permisă participarea la proces, pe fondul reacţiilor vocale faţă de decizia conducerii BoC.
George Mountis, director al departamentului de Business Development al administratorului de investiţii cipriot Emergo Wealth, estimează că majorarea capitalului Bank of Cyprus ar reduce valoarea contabilă a acţiunilor băncii de la 52 cenţi pe titlu la 45 cenţi pe titlu.
"Având în vedere că doar o mică parte a creditelor neperformante ale băncii sunt provizionate şi că nivelul acestora continuă să crească, adevărata valoare a capitalului social va fi, mai degrabă, aproape de trei miliarde euro, după majorare, ceea ce s-ar traduce într-o valoare contabilă de 38 cenţi pe acţiune", afirmă domnia sa, precizând că, din cauză că preţul acţiunilor băncilor aflate într-o situaţie delicată este cu 30 - 50% mai mic decât valoarea contabilă, titlurile Bank of Cyprus ar urma să se tranzacţioneze la un nivel cuprins între 11,4 şi 19 cenţi, în cazul relistării la bursele din Cipru şi Grecia.