În timpul învestirii lui Putin, zeci de protestatari au cerut la Haga judecarea liderului rus la CPI

R.S.
Internaţional / 7 mai

În timpul învestirii lui Putin, zeci de protestatari au cerut la Haga judecarea liderului rus la CPI

Câteva zeci de manifestanţi s-au adunat în faţa Palatului Păcii din Haga pentru a protesta împotriva învestirii preşedintelui rus Vladimir Putin pentru al cincilea mandat prezidenţial şi au clamat judecarea acestuia, relatează Reuters.

Protestatarii - dintre care mulţi au venit din Germania cu un car alegoric uriaş în care se afla o caricatură a lui Putin, cu mâinile pătate de sânge şi în cătuşe, într-o uniformă de puşcăriaş în dungi, cu o bilă uriaşă de oţel pe spate pentru a-i ţine gâtul şi picioarele în lanţuri - purtau steaguri ucrainene şi pancarte pe care scria "Putin la Haga".

"Trebuie să sensibilizăm opinia publică internaţională cu privire la crimele lui Putin, el trebuie să fie tras la răspundere", a declarat Dina Musina, care lucrează pentru o organizaţie neguvernamentală cu sediul la Berlin ce sprijină prizonierii ruşi, transmite Reuters.

Situată la câţiva kilometri mai la est de Palatul Păcii, Curtea Penală Internaţională (CPI) are un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

În martie 2023, CPI a emis mandate de arestare pe numele lui Vladimir Putin şi al comisarului rus pentru copii, Maria Lvova-Belova, pentru crime de război legate de răpirea copiilor ucraineni.

Rusia spune ca mandatul împotriva lui Putin este o încercare lipsită de sens a Occidentului de a păta reputaţia Rusiei şi neagă crimele de război în Ucraina, conform sursei citate.

La 7 mai, Vladimir Putin a preluat oficial funcţia de preşedinte al Rusiei pentru a cincea oară. Din 2000, data de inaugurare a rămas neschimbată - 7 mai. Anul acesta se împlinesc 24 de ani de când Putin (cu o scurtă pauză când a fost premier între 2008 şi 2012) se află la conducerea Rusiei, cu zece ani mai mult decât perioada în care secretarul general al CC al PCUS Leonid Brejnev a condus URSS. Dacă Putin îşi va exercita întregul mandat de şase ani la Kremlin, el îl va depăşi pe Iosif Stalin, care a condus timp de 29 de ani URSS, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

În ziua învestirii lui Vladimir Putin, la Moscova a nins, apoi ninsoarea s-a transformat în lapoviţă, iar vântul a bătut cu putere, ceea ce a ştirbit din fastul evenimentului, iar unii au interpretat anomalia meteorologică drept un semn rău pentru noul mandat al lui Putin, scrie publicaţia ucraineană Dialog.ua.

La ceremonia de învestire, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, i s-a adresat preşedintelui rus cu apelativul "Înălţimea voastră", dorindu-i să conducă Rusia până la sfârşitul veacului, consemnează publicaţia The Moscow Times, citând canalul Telegram "Putem explica" ("Mojem obiasniti"). Patriarhul s-a corectat însă rapid şi i s-a adresat apoi lui Putin cu "Excelenţa voastră, dragă Vladimir Vladimirovici", conform surselor.

După ce a rescris Constituţia după exemplul dictatorilor africani, Putin ar putea rămâne la putere până în 2036 - mai mult decât orice conducător rus după împărăteasa Ecaterina a II-a, scrie publicaţia citată.

Surse Reuters apropiate de Kremlin consideră că Putin intenţionează să rămână la putere pe viaţă, urmând exemplul membrilor Biroului Politic al defunctei URSS.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb