Ministerul Finanţelor are documentaţia pregătită pentru prima emisiune de eurobonduri din acest an, care ar putea varia între 1 şi 1,5 miliarde euro, însă aşteaptă momentul potrivit în piaţă, cel mai probabil urmând să o lanseze în toamnă, a declarat Diana Popescu, director adjunct al Trezoreriei.
"Avem documentaţia gata, am selectat băncile, suntem pregătiţi de lansare, dar nu ne grăbim, aşteptăm un moment oportun în piaţă. Vrem să ne dăm seama dacă acesta este noul standard al pieţei, noua piaţă în care să emitem. Vrem să vedem unde sunt nivelele, cum este rezolvată problema Greciei, dacă va fi rezolvată înaintea verii", a afirmat Popescu, potrivit Mediafax.
Ea a arătat că iunie este o lună sensibilă pentru emisiuni, iar apoi urmează lunile de vară cu concedii.
Cel mai probabil, prima emisiune de eurobonduri din 2015, de până la 1,5 miliarde euro, ar putea fi lansată în toamnă, "dacă piaţa este la fel de volatilă şi ratele benchmark sunt atât de sus".
"Suntem flexibili, pentru că am vrea să avem două emisiuni anul acesta, dintre care una să fie legată de răscumpărări sau înlocuirea unor emisiuni de obligaţiuni anterioare", a spus şeful adjunct al Trezoreriei.
Finanţele au în vedere trei emisiuni de eurobonduri care s-ar putea încadra pentru o răscumpărare parţială, urmând să aleagă una dintre acestea.
Valoarea celei de-a doua emisiuni ar putea fi de circa 500 milioane euro, astfel încât Finanţele să se încadreze în planul de finanţare de 2 miliarde euro pe care şi l-a propus pentru acest an, sau ar putea depăşi această sumă dacă va include răscumpărări sau înlocuiri parţiale de emisiuni.
Guvernul vizează pentru acest an să obţină cel puţin 2 miliarde de euro de pe pieţele externe, însă nu s-a grăbit până în prezent, întrucât dispune de lichidităţi suficiente, având în vedere şi buffer-ul constituit.
România a efectuat patru emisiuni de obligaţiuni anul trecut, din care a obţinut o sumă record, echivalentul a peste 5 miliarde de dolari, prin vânzarea datoriei pe 10 şi 30 de ani.
Cea mai recentă emisiune de obligaţiuni în euro a României, în valoare de 1,5 miliarde de euro, cu scadenţa de 10 ani şi un cupon de 2,87%, a avut loc în octombrie 2014.
Anul trecut, Finanţele au împrumutat din piaţa internă 40,56 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro.