ÎN TREI ANI  "Aristocraţia" de pe Wall Street a primit credite de urgenţă de 1.200 miliarde dolari

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 august 2011

"Aristocraţia" de pe Wall Street a primit credite de urgenţă de 1.200 miliarde dolari

Banca Centrală a SUA (Federal Reserve - Fed) a oferit, în perioada august 2007-aprilie 2010, băncilor şi altor mari companii de pe Wall Street credite de urgenţă în valoare de 1.200 de miliarde de dolari pentru a contracara depresiunea, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres. Date noi, făcute publice pentru prima oară, arată că Morgan Stanley, Citigroup Inc. şi Bank of America Corp. au fost principalii beneficiari ai programului de credite de urgenţă pus la punct de Fed. Cele trei bănci au împrumutat de la Fed 298,2 miliarde de dolari, triplu faţă de sumele pe care le-au primit de la Trezoreria SUA. Morgan Stanley este banca cu cele mai mari împrumuturi de la Fed, 107,3 miliarde de dolari, urmată de Citigroup, 99,5 miliarde de dolari, şi Bank of America, 91,4 miliarde de dolari. "Vorbim despre nişte cifre uimitoare. Aristocraţia finanţelor americane s-ar fi dus pe ţeavă fără banii guvernului", spune Robert Litan, fost membru al Departamentului american al Justiţie.

Nu doar societăţile financiare americane au benenficiat de bani de la Fed. Royal Bank of Scotland a primit 84,5 miliarde de dolari de la Fed, iar UBS AG a primit credite de urgenţă de la Fed în valoare de 77,2 miliarde de dolari. Similar, creditele acordate Societe Generale SA de către Fed au atins nivelul de vârf de 17,4 miliarde de dolari în luna mai 2008, la patru luni după ce a doua mare bancă franceză a anunţat pierderi record de 4,9 miliarde de euro provocate de fostul trader Jerome Kerviel.

De asemenea, banca germană Hypo Real Estate Holding AG a împumutat de la Fed 28,7 miliarde de dolari, adică o medie de 21 de milioane de dolari pentru fiecare din cei 1.366 de angajaţi ai băncii germane.

Vârful de 1.200 de miliarde de dolari atins la data de 5 decembrie 2008 a fost de 25 de ori mai mare decât precedentul vârf al creditelor de urgenţă acordate de Fed înaintea crizei, 46 miliarde de dolari, atins la data de 12 septembrie 2001, la o zi după atentatele teroriste de la World Trade Center în New York şi la Pentagon. Dacă cele 1.200 de miliarde de dolari ar fi denominate în banc-note de un dolar, ar umple 539 de bazine olimpice.

Morgan Stanley, Citigroup Inc. şi Bank of America Corp. au fost principalii beneficiari ai programului de credite de urgenţă pus la punct de FED.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb