ÎN ULTIMA LUNĂ Acţiunile bancare au mers mai prost decât indicii

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 iulie 2008

Acţiunile bancare au mers mai prost decât indicii

Cotaţiile titlurilor din sectorul bancar de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au suferit deprecieri accentuate, în ultima lună, mai mari decât cele înregistrate la nivelul indicilor, deşi rezultatele financiare înregistrate de bănci s-au situat pe un trend ascendent.

Brokerii au pus aceste corecţii pe seama crizei financiare internaţionale ce a afectat, în special, sectoarele bancare din întreaga lume.

Titlurile "Banca Transilvania" (simbol TLV) s-au ieftinit cel mai mult, cu 33,64% în ultima lună (n.r. între 18 iunie şi 18 iulie), în condiţiile în care indicele BET (care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la BVB) a coborât cu 20,45% şi indicele BET-C a coborât cu 16,79%.

Preţul acţiunilor emise de "BRD - Groupe Societe Generale" (simbol BRD) a scăzut cu 15,17%, iar cotaţia titlurilor "Banca Comercială Carpatica" (simbol BCC) s-a depreciat cu 10,26%.

Gabriel Aldea, broker la SSIF "Intercapital Invest", este de părere că scăderea titlurilor din sectorul bancar a fost cauzată, în primul rând, de criza financiară internaţională, care a generat şi pe bursa de la Bucureşti o percepţie negativă asupra emitenţilor din sectorul financiar-bancar. "Trebuie să ţinem cont de faptul că, pe pieţele financiare internaţionale importante, cel mai puternic au fost afectate titlurile din acest domeniu", ne-a explicat brokerul citat.

Domnia sa consideră că "o altă justificare a scăderii cotaţiilor ar putea fi aceea că investitorii anticipează o încetinire a ritmului de creştere a sectorului bancar românesc, chiar dacă, în momentul acesta, rezultatele sunt unele foarte bune".

Domnul Aldea estimează că "rezultatele financiare pe segmentul bancar în acest an vor fi conform bugetărilor iniţiale", menţionând că pentru BRD şi TLV rezultatele vor fi chiar şi mai bune, acestea fiind ajutate de vânzarea participaţiilor la compania de asigurări Asiban.

"Efectele crizei financiare internaţionale se vor regăsi în economia românească de abia anul viitor, existând premise pentru ca băncile să întâmpine dificultăţi în păstrarea unui ritm de creştere corespunzător cu cel din anul curent", opinează brokerul citat.

Alexandru Gavrilă, şeful departamentului de analiză de la SSIF "Romintrade", consideră că reticenţa investitorilor instituţionali străini faţă de pieţele emergente de capital a transformat cele mai reprezentative societăţi listate la BVB în victime colaterale ale crizei de lichiditate ce se manifestă pe majoritatea pieţelor de capital.

Domnia sa ne-a spus: "Cotaţiile înregistrate de cele mai importante componente ale sectorului bancar românesc au fost condamnate la o evoluţie descendentă, în totală contradicţie cu progresul rezultatelor financiare înregistrate".

Potrivit analistului citat, "din punct de vedere economico-financiar, vom asista la o plafonare a ritmurilor de creştere înregistrate de BRD şi TLV urmată mai apoi chiar de o scădere a acestor ritmuri".

Virgil Livanov, analist financiar la SSIF "Tailwind Securities" ne-a explicat că "fiind foarte lichide, acţiunile băncilor au avut de suferit din cauza evoluţiei pieţei, în ciuda rezultatelor financiare în creştere", adăugând că "cel mai mult s-au depreciat acţiunile TLV, iar după intrarea acţiunilor gratuite sunt posibile şi alte corecţii ale cursului pe fondul unei presiuni suplimentare la vânzare".

Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la SSIF "Prime Transaction" este de părere că, pe viitor, "în funcţie de rezultatele financiare, un impact mai pronunţat al acestora este posibil să vedem la BRD".

La jumătate de an, "Banca Transilvania" a raportat un profit net de 111,431 milioane lei, în creştere cu 40% faţă de cel înregistrat la data de 30 iunie 2007. "Banca Comercială Carpatica" a înregistrat, după primul trimestru al anului curent, un profit net de 2,64 milioane lei, iar "BRD - Groupe Societe Generale" a avut un profit net de 259,29 milioane lei, pentru primele trei luni din 2008. Tot în cadrul sectorului bancar, dar la categoria internaţională, titlurile "Erste Bank" s-au ieftinit cu 15,55%, în ultima lună.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb