ÎN ULTIMUL AN Primarii, la "mare căutare" în dosarele DNA de corupţie

Petre Barac
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 2 iulie 2014

Primarii, la "mare căutare" în dosarele DNA de corupţie

Pesediştii, pe primul loc în topul "preferinţelor"

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) ne-au obişnuit, în ultimul an, cu nenumărate dosare de corupţie în care sunt anchetaţi diferiţi primari din ţară. Din luna iunie a anului trecut şi până în prezent au fost trimişi în judecată 61 de primari din toate zonele ţării. Astfel, într-un clasament "pe echipe", primarii PSD au fost cei mai "căutaţi" de justiţie, cu 44 de astfel de cazuri, urmaţi de colegii de la PNL (10 cazuri) şi PDL (7 cazuri).

Cel mai recent dosar în care un primar este anchetat de DNA este cel al lui Romeo Stavarache (PNL), edilul Bacăului, care a fost reţinut, săptămâna trecută, pentru 24 de ore, de procurori, pentru luare de mită. În acelaşi timp, pe 3 aprilie, primarul a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de către DNA Bacău, sub acuzaţia de tentativă de abuz în serviciu.

Un alt exemplu este primarul Constanţei, Radu Mazăre (PSD), în cazul căruia a fost dispusă urmărirea penală, pe 5 februarie, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. În plus, pe 26 iunie, DNA a extins cercetările, în acest caz, pentru infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuată faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, prevăzută de art.10 lit.a din Legea nr.78/2000, respectiv dosarul retrocedării terenului de sub cazinoul din Mamaia, potrivit rechizitoriului procurorilor.

Pe data de 4 iunie, Constantin Cibotaru (PSD), primarul comunei Balş (judeţul Iaşi), a fost trimis în judecată pentru luare de mită (20.000 euro) şi trafic de influenţă. În acest dosar, DNA Iaşi l-a trimis în judecată pe primarul din Balş, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de luare de mită şi trafic de influenţă. Cu două zile mai devreme (2 iunie), DNA Ploieşti dispusese urmărirea penală pentru primarul Buzăului, Constantin Octavian Boşcodeală (PSD), sub infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Potrivit DNA, edilul din Buzău a mai fost trimis în judecată pe 11 august 2013, pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Braşov, instanţă desemnată pentru judecarea cauzei, la cererea procurorilor, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În data de 28 mai, în cazul lui Gheorghe Ştefan (PDL), primarul municipiului Piatra-Neamţ, a fost dispusă urmărirea penală pentru efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite, respectiv folosirea influenţei sau a autorităţii pentru obţinerea de folose necuvenite, conform datelor DNA.

Cu aproape o săptămână înainte, pe 22 mai, DNA Bacău l-a trimis în judecată, în stare de libertate, pe primarul comunei Girov (judeţul Neamţ), Vasile Olaru (PSD), pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, provocând o pagubă de 935.986 de lei la bugetul local, conform procurorilor.

De asemenea, pe 9 mai, procurorii DNA de la Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Grigore Lefter (PSD), primarul localităţii Oşeşti (judeţul Vaslui), sub acuzaţiile de fals intelectual, folosire sau prezentare, cu rea credinţă, a unor documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea incorectă de fonduri europene, precum şi instigarea la fals în înscrisuri oficiale.

În data de 11 aprilie, primarul din Sighetul Marmaţiei, Ovidiu Nemeş (PNL), a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, iar dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Maramureş, conform rechizitoriului DNA.

În cazul lui Vasile Nică (PDL), primarul localităţii Valea Danului (judeţul Argeş), procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, pe 18 martie, sub infracţiunile de abuz în serviciu în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Pentru Florin Niculae (PNL), primarul comunei Vidra din judeţul Ilfov, trimiterea în judecată a fost făcută pe 13 martie, în starea de arest preventiv, fiind acuzat de luare de mită în stare continuată.

42 de primari din judeţul Argeş, trimişi în judecată pe 4 martie

Procurorii DNA au stabilit un record pe 4 martie, după ce au dispus trimiterea în judecată a 42 de primari din judeţul Argeş, pentru infracţiuni de abuz în serviciu, cei mai mulţi (36) fiind membri ai Partidului Social Democrat, respectiv Ion Georgescu (PSD, Mioveni), Nicolae Diaconu (PSD, Curtea de Argeş), Florian Rizea (PSD, Curtea de Argeş), Gheorghe Matei (PSD, Mihăeşti), Florea Ene (PSD, Moşoaia), Ion Popa (PNL, Stâlpeni), Marian Ibric (PSD, Leordeni), Elisaveta Tudose (PSD, Coşeşti), Ion Ştefan (PSD, Budeasa), Dumitru Voicu (PSD, Miceşti), Lucian Cioran (PSD, Mozăceni), Ion Bădulescu (PSD, Morăreşti), Sevastian Pupăză-Roşu (PSD, Stolnici), Daniel Dincuţă (PSD, Corbeni), Dumitru Secăreanu (PSD, Dâmbovicioara), Nicolae Langer (PSD, Sălătrucu), Gheorghe Pătraşcu (PSD, Lunca Corbului), Gheorghe Cernătescu (PSD, Cuca), Constantin Iatagan (PSD, Şuici), Alexandru Adrian Cristescu (PSD, Mălureni), Ion Marin (PSD, Stoeneşti), Vasile Nică (PDL, Valea Danului), Dragoş Ionel Vişan (PSD, Cotmeana), Cornel Nicolae Pepenel (PSD, Bughea de Sus), Emil Simion (PSD, Brăduleţ), Gheorghiţă Boţârcă (PSD, Topoloveni), Damian - Ion Poştoacă (PSD, Mioarele), Corneliu Berevoianu (PDL, Nucşoara), Niculaie Dochinoiu (PDL, Vedea), Gheorghe Ţucă (PSD, Ţucă), Marcel Ciobanu (PSD, Uda), Vasile Bebe Ivan (PNL, Băbana), Niculae Şerban (PSD, Mărăcineni), Aurel Bălăşoiu (PSD, Rociu), Gheorghe Stoican (PSD, Arefu), Mihail Dumitrescu (PSD, Merişani), Radu Nicolae (PSD, Negraşi), Mircea Păuna (PSD, Muşăteşti), Sorin Lupu (PSD, Priboeni), Nicolae Smădu (PSD, Domneşti), Ion Pădureanu (PSD, Godeni), Mihai Ungurenuş (PSD, Corbi).

Pe data de 15 ianuarie, procurorii de la DNA Constanţa au început urmărirea penală faţă de Viorel Bălan (PNL), primarul comunei Nicolae Bălcescu (judeţul Constanţa), care a fost acuzat că a stabilit, intenţionat, o valoare diminuată a unor bunuri aparţinând autorităţii publice, în cadrul unor activităţi de vânzare a acestora.

9 primari, urmăriţi penal în a doua jumătate a anului trecut

La sfârşitul anului trecut, pe 19 decembrie, DNA Craiova l-a trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Gheorghe Băzăvan (PDL), primarul comunei Malovăţ din judeţul Mehedinţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu consecinţe deosebit de grave şi luare de mită.

Pe 26 noiembrie 2013, DNA Iaşi l-a trimis în judecată pe Vasile Rusu (PSD), primarul comunei Ion Neculce, pentru obţinerea ilegală a sumei de 640.000 de lei din fonduri europene destinate suprafeţelor de păşune, sub infracţiunile de fals intelectual, complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi uz de fals, potrivit rechizitoriului DNA.

În data de 19 noiembrie 2013, procurorii de la Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Roma (PNL) primarul comunei Slatina Timiş din judeţul Caraş-Severin, sub infracţiunile de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

DNA Oradea a dispus, pe 27 august 2013, urmărirea penală a lui Nicu Silviu Odobasianu (PSD), primarul municipiului Beiuş din perioada 2000-2008, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi uz de fals în formă continuată. De asemenea, procurorii l-au mai trimis în judecată şi pe Adrian Nicolae Domocoş (PNL), primarul din Beiuş de după anul 2008, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, conform rechizitoriului DNA. În data de 5 august, primarul comunei Corbu din judeţul Harghita, Nicuşor Drugă (PDL), a fost trimis în judecată pentru complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la infracţiunea de înşelăciune şi fals intelectual.

În luna iulie a anului trecut, procurorii de la DNA Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Florin Ion Moţ (PNL), primarul comunei Zărand (judeţul Arad). Inculpatul a fost acuzat, pe 19 iulie, de luare de mită (40.000 euro) şi spălare de bani, conform rechizitoriului. În data de 4 iulie, Serviciul Teritorial al DNA de la Piteşti l-a trimis în judecată pe Gigi Fănel Proca (PNL), primarul comunei Berevoeşti (judeţul Argeş), pentru obţinere ilegală a fondurilor europene, complicitate la infracţiunea de înşelăciune şi trei infracţiuni de fals intelectual.

În plus, pe 18 iunie, procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de Cătălin Cherecheş (PSD), primarul din Baia Mare, pentru infracţiunile de luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte.

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache (PNL) a fost arestat, ieri, prin decizia Curţii de Apel Bacău, pentru luare de mită, ne-a declarat Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Edilul este cercetat sub control judiciar pentru cinci infracţiuni de luare de mită de la mai mulţi oameni de afaceri. Primarul ar fi primit 2,3 milioane lei de la aceştia. În plus, Stavarache este învinuit că ar fi încălcat normele de control judiciar, luând legătura cu martorii din dosar.

"Există suspiciuni că inculpatul Romeo Stavarache a încălcat măsura obligativităţii de a nu lua legătura cu ceilalţi inculpaţi din dosar, iar, în consecinţă, procurorii au solicitat în instanţă înlocuirea măsurii de control judiciar dispusă de instanţă cu cea a arestului preventiv", a declarat doamna Săplăcan, precizând că instanţa a luat decizia înlocuirii controlului judiciar cu arestul preventiv şi în cazul celorlalţi doi inculpaţi, respectiv Liviu Goian (vicepreşedintele organizaţiei municipale a PNL) şi omul de afaceri Liviu Vasile Cenuşă, ambii învinuiţi de complicitate la luare de mită. Încălcarea măsurii a fost constatată de DNA în urma unor verificări făcute din oficiu în acest caz, a mai relatat purtătorul de cuvânt al DNA.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Poate DNA-ul cauta si la Galati un fost primar,D.Nicolae,care 12 ani a tocat banii bugetului si a facut ca Galatiul sa arate mai rau decit inaintea celor 12 ani de mandat de Primar.

    1. complicitate la infractiune de inselaciune, obtinere pe nedrept de fonduri europene, nepotism angajati in primarie de rude, folosul sediului primariei ca locuinta privata, angajati din familie acasa pe banii primariei , baron pe subventii europene , luare de mita si abuz de relatii personale pentru stergerea sau indepartarea unor documente,

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb