Turism, Hoteluri, Restaurante - Marea Neagră (EFO), companie ce dispune de spaţii de cazare şi alimentaţie în Eforie Nord, Venus şi Saturn, a raportat un profit net de aproape 3,27 milioane de lei, în primul semestru al anului, faţă de o pierdere de 4,7 milioane de lei la jumătatea lui 2019, se arată în raportul companiei publicat, vineri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Este efectul înstrăinării unor active din portofoliu, în condiţiile în care activitatea de bază a societăţii turistice a fost puternic afectată de măsurile impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii pandemiei de Covid-19.
Practic, în primul semestru, THR-Marea Neagră a încheiat contracte de vânzare - cumpărare pentru: Complex Atena din Saturn (clădire şi teren aferent), teren în suprafaţă de 1.016 mp. aferent Bufetului Luna Park din Saturn, restaurant Dunărea (clădire şi teren) şi autoturism Honda. Astfel, veniturile din vânzări de active prinse în situaţiile financiare ale primelor şase luni ale anului s-au ridicat la 18,26 milioane de de lei, cu 143% peste cele de la jumătatea lui 2019.
În rest, societatea a înregistrat scăderi masive pentru veniturile din activitatea de bază, cele din cazare fiind de doar 0,21 milioane de lei, cu 91,4% sub cele din primele şase luni ale lui 2019, în timp ce veniturile din alimentaţie publică au fost de 0,129 milioane lei, cu 91,1% mai mici decât cele din primul semestru al anului trecut.
"Scăderea semnificativă a veniturilor din cazare şi alimentaţie publică din această perioadă are la bază situaţia epidemiologică internaţională determinată de răspândirea SARS-CoV-2, care a avut ca efect reluarea activităţii şi deschiderea parţială a unităţilor hoteliere din dată de 15 iunie 2020, restricţiile din starea de alertă în domeniul HoReCa impuse de autorităţile competente şi anularea rezervărilor făcute pentru această perioadă", arată compania în raport.
Veniturile din închiriere s-au ridicat la aproape 1,16 milioane de lei, cu 6,43% peste cele din prima jumătate a anului trecut, creştere datorată noilor active închiriate începând cu 2020: complex Siret- cladire şi teren aferent, complex Capitol - cladire, Hotel Mureş - clădire, Hotel Prahova - clădire. De asemenea, THR-Marea Neagră a obţinut venituri din subvenţii de 0,089 milioane de lei, reprezentând sume acordate de Guvern ca măsuri de protecţie socială pentru perioada stării de urgenţă determinate de pandemia Covid-19.
Pe de altă parte, cheltuielile totale ale companiei turistice s-au cifrat la 15,4 milioane de lei, în scădere cu 12% faţă de cele din primele şase luni ale lui 2019, cea mai mare pondere fiind avută de cele operaţionale, care s-au ridicat la 10,68 milioane de lei, cu 29,9% sub cele din intervalul ianuarie-iunie 2019. "Precizăm că în această perioadă, conducerea societăţii a adoptat o atitudine prudenţială, de reducere a cheltuielilor suplimentare, avându-se în vedere, totodată, continuarea pregătirii deschiderii sezonului estival 2020", menţionează compania în raport.
Astfel, beneficiind de aportul vânzărilor de active, THR-Marea Neagră a raportat pentru primele şase luni ale anului un profit din exploatare de 4,53 milioane de lei, faţă de o pierdere de 4,2 milioane le la jumătatea anului trecut, în timp ce din activitatea financiară, compania a obţinut un câştig de 0,52 milioane lei.
La jumătatea acestei luni, acţionarii THR-Marea Neagră, între care SIF Transilvania cu o deţinere de 77,71% din companie, au votat un nou Consiliu de Administraţie, care l-a ales preşedinte pe Constantin Frăţilă.
Faţă de ultimul preţ al acţiunii EFO de vineri, de la ora 15:00, de 0,109 lei, capitalizarea societăţii turistice se ridica la 63,1 milioane lei.
1. E FOARTE USOR DE VANDUT !!!
(mesaj trimis de STATY în data de 31.08.2020, 15:19)
NU SANT DE ACORD , SUB NICI UN MOTIV , CU VANZARILE DE ACTIVE !!! BANII REZULTATI , SE CHELTUIESC , ORICAT AR FI DE MULTI !!! ACTIVELE RAMAN !!! SI SE POATE INTOARCE ROATA , ORICAND !!! ASA , DACA VINZI CATE CEVA , AN DE AN , INCET-INCET , RAMAI FARA NIMIC !!!
1.1. Raspuns la comentariul de mai sus (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Un actionar în data de 01.09.2020, 09:37)
Doar pentru corecta informare a celor care va citesc cele cateva randuri de mai sus.
Am lasat in derulare(cine stie daca noua conducere vor continua aceste investitii, vom urmari in calitate de actioari) doua investitii foarte mari: a)Modernizarea hotelului "Vraja Marii"din Eforie Nord, de la doua stele la patru stele si cu ocapacitate de 5 ori mai mare decat cel existent,, pentru care existau bani, aflata in stadiu avansat;
b)Construirea unui hotel de patru stele, format din patru cladiri, pe plaja lacului Teghirghiol, cu peste 130 de camere, numit "Gradina Tineretii"cu destinatie odihna si tratament, care sa exploateze namolul tamaduitor de sanatate lasat de Dumnezeu si pentru care Primarul din Eforie, din motive numai de el stiute , se opune. Deci in concluzie, banii obtinuti din vanzarea de active erau bine gospodariti pentru dezvoltare, stiind ca osocietate fara investitii si modernizare se indreapta spre faliment.
1.2. complet gresit (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de actionar SIF3 în data de 01.09.2020, 13:29)
zecile de milioane de euro, necesare transormatii hotelului vraja marii si a bailor reci, erau inca un proiect marca Fercala , exact ca Lotus Therm din Felix. Aviz amatorilor!