INADVERTENŢELE DIN RAPORTUL LUI CARMEN DAN: Ultraşii, toleraţi de Jandarmerie în Piaţa Victoriei

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 21 august 2018

Ultraşii, toleraţi de Jandarmerie în Piaţa Victoriei

Falsul incident de la Springtime a premers emiterea ordinului scris al prefectului Speranţa Cliseru

Reprimarea violentă a mitingului din 10 august nu şi-a stins încă ecourile. În urma intervenţiei în forţă a Jandarmeriei, 452 de persoane au fost rănite şi au fost depuse peste 300 de plângeri penale împotriva violenţelor exercitate de forţele de ordine.

Ministrul de Interne Carmen Dan a simţit nevoia, săptămâna trecută, să facă două declaraţii de presă. Dacă în prima a lăudat intervenţia Jandarmeriei, în cea de-a doua, după aproape opt zile de la violenţele înregistrate în Piaţa Victoriei, Carmen Dan a "binevoit" să îşi ceară scuze persoanelor civile care au avut de suferit în urma intervenţiei brutale a jandarmilor.

În declaraţia de presă a ministrului de interne sunt câteva puncte pe care subordonaţii lui Carmen Dan şi cei din Jandarmerie nu le-au lămurit.

Ministrul de Interne a spus: "Ora 18:48 - apariţia în Piaţă a primelor persoane cunoscute ca făcând parte din galeriile de fotbal. Raportul menţionea­ză că venirea acestora în perimetrul în care se desfăşura nu s-a făcut în grup organizat, ceea ce a împiedicat Jandarmeria să dispună măsuri de blocare a accesului aces­tora în piaţă".

Cu alte cuvinte, jandarmii au ştiut de la ora 18:45 că membri ai galeriilor de fotbal au venit la protest. Conducerea Jandarmeriei a spus săptămâna trecută că nu au putut să îi ridice pe aceşti oameni atât timp cât nu au exercitat nicio violenţă. Carmen Dan susţine că nu au putut fi blo­caţi ca să intre în Piaţa Victoriei.

Neconcordanţa faţă de realitate rezultă din următorul aspect: de unde ştiau jandarmii că persoanele ajunse la protest la ora 18:48 erau membri ai galeriilor? Nu cumva pe baza fişelor anterioare ale acestor membri, fişe pe care le deţin Poliţia şi Jandarmeria, cu care ultraşii au avut mai multe dis­pute violente de-a lungul anilor în incinta şi în apropierea stadioanelor de fotbal din ţara noastră?

Dacă deţii o asemenea bază de date şi îi recunoşti la faţa locului pe cei care s-au dovedit cu alte prilejuri că sunt capabili de acte violente, ce te împiedică pe tine, ca jandarm, să îi evacuezi din piaţă pe respectivii suporteri pentru a preveni producerea unor incidente similare?

Faptul că ultraşii apăruţi în Piaţa Victoriei la ora 18:48 nu au fost evacuaţi deîndată, deşi au fost recunos­cuţi de forţele de ordine, arată că nu s-a dorit acest lucru, că prezenţa lor la miting a fost tolerată de jandarmi, deşi ştiau că există riscul producerii unor incidente grave.

Prefectul Capitalei a aprobat intervenţia cu mult înainte de a semna ordinul

Carmen Dan a mai spus: "Astfel, agresiunile s-au manifestat individual sau în grupuri organizate, de-a lungul întregului dispozitiv, cu mobilitate crescută, atât în zona de contact, cât şi în interiorul masei de participanţi din rândurile 2 şi 3 în adâncime. Acest mod de acţiune a permis agresorilor să folosească primele rânduri de protestatari ca pe un veritabil scut uman. De asemenea, manifestanţii paşnici au fost reticenţi în a se disocia de elementele agresive. Astfel că misiunea de izolare şi extragere a persoanelor violente a fost îngreunată şi chiar imposibil de realizat. Acolo au fost semnalate persoane care spărgeau pavajul şi bordurile din zonă pentru a arunca cu bucăţi din acestea spre forţele de ordine".

Ceea ce i s-a transmis ministrului de resort este inexact. Nici violenţele dinaintea orei 20:00 şi nici după aceea nu au fost generale, în toată piaţa. Au existat două grupuri, dintre care cel mai violent era situat în zona Bulevardului Iancu de Hunedoara, care, la primele ore ale serii, putea fi izolat foarte uşor de către jandarmi şi evacuat din piaţă. De ce nu s-a dorit cu adevărat acest lucru, este întrebarea la care nici Jandarmeria, nici Carmen Dan nu vor să răspundă. În loc să caute vinovaţii în rândul forţelor de ordine, ministrul de resort şi conducerea Jandarmeriei preferă să dea vina pe manifestanţii paşnici care nu i-au înlăturat dintre ei pe membrii galeriilor de fotbal.

Ministrul de resort a mai susţinut: "Ora 21:30 - se conturează un grup de persoane violente în zona Bulevardului Iancu de Hunedoara, cunos­cut ca făcând parte din galeriile de fotbal. S-a dispus constituirea unui dispozitiv pentru izolarea grupului de suporteri care se manifestau violent, însă, din cauza celor care nu s-au delimitat de persoanele agresive, acţiunea nu a reuşit".

Din ce spune Carmen Dan reiese că jandarmii îi cunoşteau pe suporterii violenţi, îi identificaseră, dar nu au intervenit la timp, pentru a preveni sau a stopa violenţele de la miting.

Ministrul de Interne a menţionat: "Ora 20:00 - comandantul acţiunii prezintă prefectului situaţia, informându-l cu privire la necesitatea unei intervenţii pentru restabilirea ordinii publice. În acest context, prefectul îşi exprimă acordul cu privire la o astfel de acţiune. (...) În intervalul de timp cuprins între orele 21:00 şi 22:00 - potrivit legii 60 din 1991 au fost efectuate în mod repetat avertizări şi somaţii prin intermediul mijloacelor de amplificare sonoră. Conform jurnalului operaţiunii, la ora 22 şi 2 minute a fost efectuată ultima somaţie, acordându-se un interval de timp suficient pentru ca protestatarii să poată părăsi Piaţa. (...) Ora 23:11 - comandantul acţiunii ordonă intervenţia pentru restabilirea ordinii publice".

Cu alte cuvinte, Speranţa Cliseru, prefectul Capitalei, a fost de acord cu intervenţia pentru restabilirea ordinii publice, la o discuţie pe care a avut-o cu comandantul operaţiunii, Laurenţiu Cazan, între orele 20:00 şi 21:00.

Ordinul scris, după falsul incident de la Springtime

Cu toate acestea, ordinul de evacuare a fost dat la ora 23:11, după cum a menţionat, în 11 august, Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

"Din acel moment şi până la ora 2.00 s-au luat măsuri gradual şi sub toate formele, astfel încât să se evacueze zona, iar persoanele de bună credinţă să se poată retrage în siguranţă, mai ales că erau foarte multe femei, foarte mulţi copii", susţinea Marius Militaru, în cadrul conferinţei de presă din 11 august.

Dacă ordinul de intervenţie a fost semnat la ora 23:11, moment în care jandarmii au început evacuarea Pieţei Victoriei, de ce ultima somaţie a fost făcută la ora 22:02 aşa cum a fost scris în jurnalul de operaţiuni prezentat de ministrul Carmen Dan? Şi de ce prefectul Speranţa Cliseru a semnat ordinul de intervenţie abia după două ore de când îşi dăduse acordul verbal?

Pentru că prefectul Capitalei a aşteptat diversiunea de la Springtime. Incident despre care a vorbit şi ministrul Carmen Dan: "La ora 22:53, dispeceratul 112 semnalează că în zona unui fast-food din Calea Buzeşti un grup de persoane se manifestă violent. DGJMB solicită intervenţia Poliţiei întrucât nu aveau pe moment posibilitatea să ajungă în zona respectivă. În primă fază au fost direcţionate în zonă 2 echipaje ale Serviciului pentru Acţiuni Speciale din Poliţia Capitalei, ulterior, în scurt timp, în sprijinul acestora venind alte 2 echipaje. În jurul orei 23.01 echipajele ajunse raportează că nu există acte de violenţă sau vandalism în zonă, fapt pentru care li se transmite ordinul să se retragă".

Conform ministrului de resort, echipajele au fost blocate de mulţimea de oameni şi s-a solicitat sprijinul Jandarmeriei. Două detaşamente de jandarmerie au fost trimise în zona fast-food-ului.

Acesta este momentul când cei 2 jandarmi - un bărbat şi o femeie - au fost izolaţi de restul detaşamentelor şi au fost atacaţi, fiind sustras pistolul unuia dintre ei.

Cine este persoana care a sunat la 112 şi a raportat falsul incident? O nouă întrebare la care Carmen Dan, Jandarmeria şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale nu au oferit niciun răspuns.

Clarificarea acestui aspect este necesară, deoarece falsul incident violent de la Springtime, de la ora 23:01, a justificat semnarea de către prefectul Speranţa Cliseru a ordinului de evacuare a pieţei.

Pe baza unui incident fals s-a trecut la reprimarea unei manifestaţii care în mare măsură era paşnică.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Interesant cum apar huliganii astia exact la momentul potrivit. Au aparut o data anul trecut in februarie , s-au dat batalii crancene , dupa care timp de 16 luni nu a mai auzit nimeni nimic de ei. Nu se stie cine au fost , jandarmii nu s-au straduit sa-i extraga, a fost un adevarat spectacol plin de culoare si lumina. Apoi , timp de 16 luni , toate mitingurile s-au desfasurat pasnic.

    Cine ii dirijeaza si ii manevreaza pe acesti huligani ? De ce jandarmeria este atat de timorata in fata lor si ii lasa sa se desfasoare in voie ? De ce s-a grabit jandarmeria sa-i 'asimileze' pe toti manifestantii pasnici cu acesti huligani diversionisti. De ce si-au acoperit o parte dintre jandarmi numerele de identificare ? De ce jandarmii au fost atat de agresivi cu presa si cu cei care filmau interventia ?

    1. Daca aia aveau nr ascuns de unde stim noi cine erau ? Poate nu erau jandarmi ci golani sub acoperire .E clar ca au fost cativa golani in ambele tabere daca privim la comportament.Pacat de cei nevinovati din ambele tabere.

      România este a doua cea mai săracă țară din UE din cauza resurselor.

      Românii sunt trimiși pe coclauri, iar resursele sunt furate tocmai și de către cei care plătesc articole în DW. 

      Si Venezuela are resurse :) Multe :) Nu te muti ? :)

    Tati, eu tin cu cfr. Daca ma intalnesc cu un suporter a lui dinamo ,pot sa mint si sa spun ca tin cu dinamo?

    De ce , copile? 

    Pentru ca mi-e frica de ei! 

    Asta e viata!

    Logic : HULIGAN = JANDARM !!!

    Oare numai tolerati sau e mai grav?

    1. Securitatea cuprindea și rețeaua de semințe la cornet. În România nu mai există fotbal, cineva trebuie să hrănească și galeriile de bătăuși, adică SRI.

      sri sau psd-alde-udmr?

      SRI

      SRI controlează complet PDL și USR.

      Si daca SRI ar controla tot asta da dreptul unor jandarmi sa bata oameni inofensivi ? Daca administratorul de la blocul tau controleaza vecinii tu ai voie sa-i bati aiurea ? Logica de 3 lei.

      Si daca SRI ar controla tot asta da dreptul unor jandarmi sa bata oameni inofensivi ? Daca administratorul de la blocul tau controleaza vecinii tu ai voie sa-i bati aiurea ? Logica de 3 lei.

      Sri nu se compara cu psd care controleaza tot

      Ce logica ar avea SRI sa faca asa ceva? Numai in mintea ta incetosata de "state paralele" s-ar putea justifica. Singurii care ar avea de castigat de pe urma unor "agent provocateur" (da, cineva a inventat termenul si aceasta modalitate de a discredita si devia demonstratii de mult si comunistii il stiu foarte bine) ar fi PSD. Uite-ti statul paralel.

    Pai Stefania au scapat-o niste neni si trebuia gasit al motiv de interventie in forta asa ca au dat-o pe saorma :)

    1. Când strigi gură-n gură cu peluzărul nu te poți aștepta să-ți păstrezi toți dinții, orice ar fi scris propaganda securistă.

      Pe logica ta de fitofag si pe stadioane daca nu poti bate golanii ca fug prea repede si ai burta de jandarm mare de la bere si nu poti sa-i prinzi poti bate babe , mosi si tot ce a mai strigat ca peluzarul .

      Jandarmeria e o arma si cei care fac parte din ea trebuie sa respecte legea si sa nu loveasca nevinovati fara aparare .Baga la cap ! Cand tampitei din astia cu gandire ca a ta dau de putere fiind angajati aiurea unde nu le e locul se intampla abuzuri .De aia trebuie verificati bine la cap cei din Jandarmerie , Procuratura , Politie , etc sa nu se ajunga la abuz.Sau cand Portocala face abuzuri sariti in sus dar cand fac altii taceti ? Fiti corecti si drepti daca vreti dreptate.Abuzul de putere , inscenarile cand sunt dovedite trebuie pedepsite altfel nu ai stat de drept cand legea e doar pt fraieri.

      5.3 e tot pt tine anonim 5.1

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb