Constantin Frăţilă şi cei cu care acţionează concertat vor avea drepturile de vot limitate la Adunarea Generală a SIF Transilvania, programată pentru joi, întrucât Autoritatea de Supraveghere Financiară a stabilit că grupul depăşise deţinerea legală de 5%, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Conform ASF, Constantin Frăţilă, Gabriela Alexe, Ion Mârlăneanu, "Alexa Business&Investments", Mihaela Saioc, Narcisa Pascu, Amycris Trans, Ramona Bobelea şi Dragoş Simion acţionează concertat, având o deţinere cumulată de 7,46%, peste limita legală.
Grupul de acţionari are obligaţia să se încadreze în prevederile legale în termen de trei luni, conform deciziei ASF.
Autoritatea precizează că, în perioada 16 februarie - 31 martie, Amycris Trans a cumpărat 3,01% din SIF3, iar un pachet de 2,81% a fost achiziţionat de la Constantin Frăţilă. "Aceste tranzacţii au avut la bază un circuit financiar creat în vederea finanţării operaţiunilor de cumpărare de acţiuni, prin care Constantin Frăţilă a transferat banii obţinuţi din vânzarea acţiunilor înapoi către Amycris Trans", potrivit ASF care descrie următorul flux financiar: "Amycris Trans a utilizat pentru plata achiziţiei de acţiuni SIF3 din data de 24 februarie 2016 suma de 1,09 milioane lei provenită astfel: -suma de 1,04 milioane lei pe circuitul SSIF > Frăţilă Constantin >Cociu Daniel > Cociu Niculai, această sumă provenind din vânzarea de către Frăţilă Constantin a 3,98 milioane de acţiuni în 22 februarie 2016, din care 3,84 milioane acţiuni către Amycris Trans; - suma de 40.000 lei pe circuitul Consulting&Construction Inv > Frăţilă Constantin > Cociu Daniel > Cociu Niculai > Amycris Trans.
Raportat la volumul ordinelor de cumpărare respectiv de vânzare, la preţul acestora şi la momentul introducerii în sistem a acestora, considerăm că acestea relevă existenţa unui acord prealabil al părţilor cu privire la introducerea în mod cordonat şi sincronizat în sistem a ordinelor, pentru a se întâlni în registrul de ordine, cu scopul de a se executa tranzacţia de vânzare-cumpărare în mod încrucişat, respectiv pentru a se realiza transferul de la vânzător la cumpărător".
De asemenea, ASF mai precizează că, în baza unui contract de donaţie, în data de 6 ianuarie 2016, Constantin Frăţilă a donat doamnei Ramona Bobelea, nepoată de soră a soţiei (afin de gradul III) un număr de 21,8 milioane de acţiuni SIF3; -în baza unui contract de donaţie, în data de 3 martie 2016, Maria Frăţilă a donat domnului Dragoş Simion, văr primar (rudă de gradul IV) un număr de 21,8 milioane de acţiuni SIF3".
Autoritatea mai notează că între Frăţilă Constantin şi Ramona Bobelea au mai fost operate operaţiuni de transfer direct.
Acţionarii SIF3 au pe ordinea de zi a AGA de joi alegeri pentru Consiliul de Supraveghere şi aplicarea metodei votului cumulativ, la cererea unor acţionari.
Astfel, au fost înscrise 12 candidaturi pentru funcţia de membru în Consiliul de Supraveghere: Ştefan Szabo, Dumitru Carapiti, Gheorghe Lutac, Petru Mihalcea, Crinel Andănuţ, Răzvan Găvăneanu, Constantin Frăţilă, Gabriela Alexe, Adrian Vascu, Radu Toia, Răzvan Rusu şi Cristian Micu.
1. Fratila
(mesaj trimis de Ionel în data de 27.04.2016, 18:51)
Fratila , toia si alexe de ce sunt incompatibili? Mai scurt si concis nu cu trimiteri la articole de legi.Pe cine sa votam ca sa-l sustinem pe Fratila?Nu ca ne-ar fi f drag dar consideram ca este normal ca daca omul a investit atat de multi bani sa si poata accede in administrarea sif.Va fi direct interesat sa mearga bine sif.Nu inteleg de ce se inversuneaza asa de crunt fercala in a-l obstructiona in fel si chip cu argumente si metode care mai de care mai perfide (scrisori catre actionari prin care afirma ca un proprietar consistent-Fratila(5%) are interese impotriva proprietatii )proprii!!!).Deci, pe cine sa punem toate voturile cumulate ?
2. ASF
(mesaj trimis de Ionel în data de 27.04.2016, 19:09)
Este remarcabila capacitatea si daruirea profesionala cu care ASF a urmarit, descoperit si demonstrat concertarea grupuli Fratila. Intrebare retorica; oare pana acum nu i s-a parut suspecta consistenta sustinerii lui fercala de catre diverse grupuri de actionari chiar si atunci cand primele si veniturile uriase NEMERITATE pe care si le acordau conducerea imputinau averea prost administrata a actionarilor?Cu mijloacele de cercetare pe care le detine nu cred ca nu ar descoperi concertarea in jurul actualei conduceri.Asta daca vrea sa fie o institutie nepartinitoare care sa induca incredere in piata. Protectia micilor investitori lasa puternic de dorit !Modul insinuant si viclean in care alcatuieste Fercala buletinele de vot si asazisele scrisori catre actionari nu ar trebui sa fie analizate, amendate si standardizate de ASF?