Scoţia şi Ţara Galilor au fost autorizate ieri să participe la audierea în faţa Curţii Supreme care va examina recursul guvernului britanic contra deciziei Înaltei Curţi de a acorda parlamentului drept de vot asupra lansării Brexit-ului, relatează AFP, citată de ştiripesurse.ro.
Sesizată de persoane fizice, decizia Înaltei Curţi din Londra a reprezentat o lovitură judiciară pentru guvernul conservator, hotărând la începutul lunii noiembrie că parlamentarii vor putea să îşi exprime votul privind lansarea procesului de ieşire din UE.
Guvernul britanic a anunţat apoi imediat că face apel în faţa Curţii Supreme. Cea mai înaltă instanţă britanică, ai cărei unsprezece judecători vor analiza între 5 şi 8 decembrie acest recurs, a anunţat vineri că acceptă cererile executivelor din Ţara Galilor şi Scoţia de a participa la audiere.
O cerere similară formulată de Sindicatul muncitorilor independenţi din Marea Britanie a fost de asemenea aprobată de Curtea Supremă.
La referendumul din 23 iunie, în timp ce 52% dintre britanici s-au pronunţat în favoarea părăsirii UE, 62% dintre scoţieni au votat pentru ca Regatul Unit să rămână. Galezii în schimb au votat pentru Brexit.
Decizia Înaltei Curţi a stârnit furia susţinătorilor Brexit-ului, îngrijoraţi că parlamentarii pro-UE ar torpila procesul pe care prim-ministrul britanic Theresa May a declarat că vrea să îl lanseze până la sfârşitul lunii martie.