Înalta Curte de Justiţie a Londrei a respins azi revendicarea militanţilor ca vânzările de miliarde de lire sterline de arme din Marea Britanie să fie oprite, deoarece sunt folosite în Yemen, încălcând dreptul umanitar internaţional, potrivit Reuters.
Curtea de Justiţie a Londrei a afirmat: "Cererea reclamantului pentru revizuirea judiciară este respinsă". Aceasta a examinat cazul guvernului în audieri închise publicului şi mass-mediei şi a declarat că a existat un angajament politic şi militar cu Arabia Saudită vizând desfăşurarea operaţiunilor din Yemen. Conform instanţei, locuitorii "au urmărit să îşi adreseze îngrijorările legate de dreptul umanitar".
Curtea a declarat: "Arabia Saudită a fost şi rămâne cu adevărat hotărâtă să respecte legea umanitară internaţională şi nu există niciun < < risc real > > că ar putea exista < < încălcări grave > > ale dreptului internaţional umanitar, în diferitele sale manifestări. Vânzarea de arme britanice către Arabia Saudită ar trebui suspendată sau anulată".
Curtea a precizat că guvernul britanic a avut acces la o "gamă mai vastă şi calitativă de informaţii decât cea disponibilă surselor reclamantului". Activiştii susţin însă că dovezile pe care le-au adunat ar trebui luate în serios: "Sugestia că cercetătorii pentru drepturile omului erau rareori sau niciodată la faţa locului în Yemen bazată pe < < informaţii la mâna a doua > >... nu este adevărată", a afirmat Human Rights Watch.
CAAT a susţinut că decizia guvernului de a permite exporturilor de arme să îşi continue activitatea cu Arabia Saudită, un client important pentru companiile britanice de apărare şi un important aliat britanic în combaterea terorismului, a fost ilegală.
CAAT a declarat că va ataca decizia. Andrew Smith de la CAAT a afirmat: "Acesta este un verdict foarte dezamăgitor. Dacă acest verdict este admis, atunci va fi văzut ca o lumină verde pentru ca guvernul să continue să înarmăm şi să susţină dictaturi brutale şi pe cei care abuzează de drepturile omului, cum ar fi Arabia Saudită, care au arătat o încălcare flagrantă a dreptului internaţional umanitar".
Hotărârea a fost condamnată de grupări activiste şi de organizaţii caritabile. Organizaţia împotriva comerţului cu arme (CAAT) a urmărit un ordin de blocare a licenţelor de export pentru bombe britanice, avioane de luptă şi alte muniţii. Ea a afirmat că coaliţia arabă condusă de Arabia s-a folosit de aceste arme într-o campanie împotriva lui Houthis, sprijinit de Iran în războiul civil din Yemen.
Un raport anual al experţilor ONU care monitorizează sancţiunile şi conflictul din Yemen, văzut de Reuters în ianuarie, a arătat că coaliţia condusă de Arabia Saudită, care a acţionat în sprijinul guvernului Yemenului, a efectuat atacuri care "ar putea însemna crime de război", acuzaţii pe care Riyadh respinge, conform sursei.
Organizaţia Naţiunilor Unite a determinat că în acest conflict au fost înregistraţi circa 10.000 de morţi şi 40.000 răniţi. Mai mult de 100 de persoane au fost ucise anul trecut în octombrie, când avioanele de coaliţie au bombardat o recepţie funerară în Sanaa, afectând spitalele, facilităţile portuare şi alte infrastructuri.
Războiul civil din Yemen a început în 2015, conducând guvernul lui Abd-Rabbu Mansour Hadi, susţinut de coaliţia condusă de Arabia Saudită, împotriva grupului Houthi aliniat de Iran, care controlează nordului Yemenului, inclusiv capitala Sanaa.