ÎNCEPÂND DE ASTĂZI: Legea Fondurilor de Investiţii Alternative este în vigoare

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 24 ianuarie 2020

Legea Fondurilor de Investiţii Alternative este în vigoare

Actul implică eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri

SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au convocat acţionarii, pentru a aproba modificarea actelor constitutive, în acest sens

Legea Fondurilor de Investiţii Alternative (FIA), care prevede printre altele eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri este în vigoare, începând de astăzi, iar societăţile de investiţii financiare trebuie să se conformeze noilor reglementări în următoarele şase luni, ceea ce înseamnă că, începând cu cea de-a doua parte a lunii iulie, nu va mai exista o limită a deţinerilor pe care o poate avea un acţionar la un SIF.

SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) au mutat deja în acest sens, ieri conducerile celor două societăţi convocând acţionarii pentru 10 respectiv 11 martie, în vederea aprobării eliminării din actele constitutive ale celor două SIF-uri a punctelor referitoare la pragul de deţinere de 5%.

Este o măsură aşteptată de peste un deceniu, majoritatea analiştilor şi brokerilor din piaţa noastră considerând limitarea participaţiei într-un SIF drept principala frână pentru o mai bună valorificare a activelor deţinute de aceste societăţi, cu implicaţii pozitive pentru preţurile din piaţă.

Anul trecut, toate cele cinci societăţi de investiţii financiare au marcat creşteri consistente ale cotaţiilor, avansurile fiind cuprinse între 82% pentru SIF Transilvania (SIF3) şi 23% pentru SIF Oltenia (SIF5), evoluţie susţinută în bună măsură de Legea FIA care, în 2019, a trecut de Senat, a fost aprobată de deputaţi, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi publicată în Monitorul Oficial.

Introducerea unui prag de deţinere la SIF-uri a fost aprobată în 1997 chiar de acţionarii societăţilor de investiţii financiare, când a fost fixată o limită de 0,1% din capitalul social. Argumentul principal pentru introducerea şi, ulterior, menţinerea limitărilor a fost că, în condiţiile unui acţionariat foarte numeros şi dispersat, ar fi fost relativ uşor ca anumite persoane să acapareze poziţii de control cu o mică fracţiune din capitalul total şi apoi să administreze societăţile doar în favoarea unor grupuri restrânse de interese.

În anul 2005, a fost aprobată prin ordonanţă modificarea pragului, de la 0,1% la 1%, pentru ca un an mai târziu să se decidă ca limita de 1% să se aplice şi grupurilor de investitori care acţionează în mod concertat.

La finalul anului 2011, Camera Deputaţilor a aprobat proiectul legislativ pentru creşterea pragului maxim de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din totalul acţiunilor emise de fiecare societate.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Acum sa vedem ce bani intra in SIF-uri in criza care vine. Sa vedem si noi aia mai mici care dintre vulturii fara chip este mai tare. Bagati mare mai baieti !!!

    1. Criza o veni dar cand? Bursele anticipeaza cu cateva luni crizele prin scaderi mai mari, care apoi tot se adancesc, dar acum nu prea e asa. Bursa din SUA e la maxime si castigurile companiilor sunt peste asteptari. Asa ca nimic la orizont. Bine, cand o veni sa vezi ce prapad o sa fie la noi. In 2008 a fost macel la SIF-uri.

      Este un pas spre puscarie al lui Tudor Ciurezu

      Bilteanu si Lakis au furat startul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb