INCERTITUDINE PE SCENA POLITICĂ: Guvernul, în ceaţă

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 9 decembrie 2008

Negocierile pentru Palatul Victoria, în toi.

Negocierile pentru Palatul Victoria, în toi.

PSD vrea la guvernare cu PD-L, dar fără UDMR

Geoană, dispus la compromisuri cu PD-L: "Nu ne interesează funcţiile!"

Boc dă garanţii: "UDMR este o opţiune în orice formulă de guvernare"

Tăriceanu se ţine tare: "Postul de premier nu este negociabil cu PD-L"

Liderul PSD Mircea Geoană a anunţat, ieri, la finalul Comitetului Executiv al PSD, că a fost mandatat de formaţiunea sa să înceapă negocierile cu democral-liberali lui Emil Boc, condiţionând însă formarea unui Guvern alături de PD-L de înlăturarea UDMR din schemă.

Geoană a precizat că PSD a ales să formeze o majoritate alături de PD-L, îndeosebi datorită programelor sociale ale formaţiunii sale şi pentru a păstra echilibrul social în următorii patru ani.

Pentru aceasta, liderul social-democrat a lăsat să se înţeleagă că formaţiunea sa este dispusă şi la un compromis cu PD-L pentru funcţiile de conducere: "Nu ne interesează funcţiile", a subliniat Geoană, reiterând că o guvernare alături de partidul lui Boc, ar reprezenta şi "o păstrare a proporţionalităţii la votul popular din 30 noiembrie".

Totuşi, Geoană a ţinut să sublinieze că reuniunea liderilor PSD a decis înlăturarea UDMR din orice proiect pentru Guvernare.

Întrebat de ce liderii PSD au luat această decizie, Geoană a justificat că decizia a fost adoptată în conformitate cu rezultatul votului CEx: 40 împotriva UDMR, 17 pentru.

Decizia de ieri a PSD nu este însă privită cu ochi buni de anumiţi lideri ai partidului.

Surse din PSD susţin că Adrian Năstase a anunţat, deja, că renunţă să mai fie o variantă a partidului său pentru viitoarele alegeri prezidenţiale.

Tot ieri, UDMR a început negocierile cu liberal-democraţii lui Boc, anticipând practic decizia social-democraţilor.

După ce au declarat răspicat că UDMR va merge alături de PNL atât la negocieri, cât şi la guvernare, liderii maghiarilor au dat-o "la întors", găsind un partener de nădejde, de data aceasta în PD-L, lăsându-i pe liberali ca variantă de rezervă.

În tabăra udemeriştilor, Consiliul Permanent al formaţiunii l-a mandatat pe Marko Bela, preşedintele formaţiunii, să continue negocierile cu PD-L.

"Un lucru e cert, am decis să mergem mai departe cu PD-L", a subliniat liderul UDMR.

"Opţiunea noastră este să avem UDMR în orice formulă de guvernare pe care o vom concepe", a spus şi Boc, în urma negocierile cu conducerea maghiarilor.

Însă, în urma anunţului social-democraţilor privind continuarea negocierilor cu formaţiunea sa, dar fără UDMR, preşedintele PD-L, Emil Boc, a încercat să împace şi "capra şi varza".

Boc a precizat, în cadrul unei conferinţe, că PD-L va negocia cu "cele două partide" care s-au arătat dispuse de a guverna lângă liberal-democraţi.

La rândul său, Marko Bela a precizat că formaţiunea sa nu se simte exclusă de la negocieri, mizând în continuare pe promisiunea PD-L, privind formarea unui cabinet.

Nu în ultimul rând, preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că formaţiunea sa este dispusă în continuare să negocieze cu PSD şi cu PD-L, însă în privinţa liberal-democraţilor, a preciat că formaţiunea sa nu va negocia şi postul de premier, sau modificarea Constituţiei, fapt ce, potrivit premierului, ar transforma România într-o ţară cu un regim politic "dictatorial", similar statelor ex-sovietice.

Privind PSD, Tăriceanu a menţionat că în timpul negocierilor nu s-a ajuns la un conses privind măsurile economice ce ar trebui adoptate pentru a preîntâmpina o criză economică de mari dimensiuni.

"Este o onoare pentru noi să ne servim ţara şi în opoziţie", a conchis premierul.

Interesant este ce rol va avea PC-ul în economia acestor negocieri, fiind cunoscute relaţiile acestui partid cu preşedintele Băsescu, mai ales că "soluţia imorală, este aliatul PSD.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb