• PSD vrea la guvernare cu PD-L, dar fără UDMR
• Geoană, dispus la compromisuri cu PD-L: "Nu ne interesează funcţiile!"
• Boc dă garanţii: "UDMR este o opţiune în orice formulă de guvernare"
• Tăriceanu se ţine tare: "Postul de premier nu este negociabil cu PD-L"
Liderul PSD Mircea Geoană a anunţat, ieri, la finalul Comitetului Executiv al PSD, că a fost mandatat de formaţiunea sa să înceapă negocierile cu democral-liberali lui Emil Boc, condiţionând însă formarea unui Guvern alături de PD-L de înlăturarea UDMR din schemă.
Geoană a precizat că PSD a ales să formeze o majoritate alături de PD-L, îndeosebi datorită programelor sociale ale formaţiunii sale şi pentru a păstra echilibrul social în următorii patru ani.
Pentru aceasta, liderul social-democrat a lăsat să se înţeleagă că formaţiunea sa este dispusă şi la un compromis cu PD-L pentru funcţiile de conducere: "Nu ne interesează funcţiile", a subliniat Geoană, reiterând că o guvernare alături de partidul lui Boc, ar reprezenta şi "o păstrare a proporţionalităţii la votul popular din 30 noiembrie".
Totuşi, Geoană a ţinut să sublinieze că reuniunea liderilor PSD a decis înlăturarea UDMR din orice proiect pentru Guvernare.
Întrebat de ce liderii PSD au luat această decizie, Geoană a justificat că decizia a fost adoptată în conformitate cu rezultatul votului CEx: 40 împotriva UDMR, 17 pentru.
Decizia de ieri a PSD nu este însă privită cu ochi buni de anumiţi lideri ai partidului.
Surse din PSD susţin că Adrian Năstase a anunţat, deja, că renunţă să mai fie o variantă a partidului său pentru viitoarele alegeri prezidenţiale.
Tot ieri, UDMR a început negocierile cu liberal-democraţii lui Boc, anticipând practic decizia social-democraţilor.
După ce au declarat răspicat că UDMR va merge alături de PNL atât la negocieri, cât şi la guvernare, liderii maghiarilor au dat-o "la întors", găsind un partener de nădejde, de data aceasta în PD-L, lăsându-i pe liberali ca variantă de rezervă.
În tabăra udemeriştilor, Consiliul Permanent al formaţiunii l-a mandatat pe Marko Bela, preşedintele formaţiunii, să continue negocierile cu PD-L.
"Un lucru e cert, am decis să mergem mai departe cu PD-L", a subliniat liderul UDMR.
"Opţiunea noastră este să avem UDMR în orice formulă de guvernare pe care o vom concepe", a spus şi Boc, în urma negocierile cu conducerea maghiarilor.
Însă, în urma anunţului social-democraţilor privind continuarea negocierilor cu formaţiunea sa, dar fără UDMR, preşedintele PD-L, Emil Boc, a încercat să împace şi "capra şi varza".
Boc a precizat, în cadrul unei conferinţe, că PD-L va negocia cu "cele două partide" care s-au arătat dispuse de a guverna lângă liberal-democraţi.
La rândul său, Marko Bela a precizat că formaţiunea sa nu se simte exclusă de la negocieri, mizând în continuare pe promisiunea PD-L, privind formarea unui cabinet.
Nu în ultimul rând, preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că formaţiunea sa este dispusă în continuare să negocieze cu PSD şi cu PD-L, însă în privinţa liberal-democraţilor, a preciat că formaţiunea sa nu va negocia şi postul de premier, sau modificarea Constituţiei, fapt ce, potrivit premierului, ar transforma România într-o ţară cu un regim politic "dictatorial", similar statelor ex-sovietice.
Privind PSD, Tăriceanu a menţionat că în timpul negocierilor nu s-a ajuns la un conses privind măsurile economice ce ar trebui adoptate pentru a preîntâmpina o criză economică de mari dimensiuni.
"Este o onoare pentru noi să ne servim ţara şi în opoziţie", a conchis premierul.
Interesant este ce rol va avea PC-ul în economia acestor negocieri, fiind cunoscute relaţiile acestui partid cu preşedintele Băsescu, mai ales că "soluţia imorală, este aliatul PSD.