• Preţul metalului preţios depăşeşte 1.200 dolari uncia
Cotaţia aurului a urcat ieri, pe pieţele externe, pe fondul semnalelor de încetinire a redresării economiei mondiale, care au alimentat plasamentele în metalul galben. Potrivit unui anunţ oficial de ieri, producţia industrială din Europa a scăzut, în mod neaşteptat, în luna iunie. Totodată, la data de 10 august, banca centrală a SUA, Federal Reserve, anunţa că "ritmul redresării economice va fi, probabil, mult mai modest pe termen scurt decât arătau aşteptările", iar în 11 august, Banca Angliei şi-a modificat în sens negativ estimările pentru creşterea economiei britanice în acest an. În plus, China a anunţat că, în iulie, producţia sa industrială a consemnat cel mai încet ritm de expansiune din ultimele 11 luni. La Bursa Metalelor din Londra (LME), preţul aurului cu livrare imediată a crescut cu 6,70 dolari (0,6%) la ora 11:50, ajungând la 1.204,80 dolari uncia. La Comex New York, la ora 08:00, preţul aurului cu livrare în decembrie a crescut cu 7,20 dolari (0,6%), la 1.206,40 dolari/uncie.
Anul acesta, preţul metalului preţios a crescut cu aproape 10%, iar 2010 pare că va fi al zecelea an consecutiv de creştere pentru aur. Perioada de ascensiune ar fi cea mai lungă de după 1920. Cotaţia aurului a atins nivelul maxim istoric în data de 21 iunie 2010: 1.265,30 dolari uncia.
Analiştii anticipează continuarea creşterii preţului aurului, întrucât economia globală nu arată, în acest moment, aşa cum prevedeau estimările, iar investitorii se "adăpostesc" în plasamente considerate sigure. Conform "Goldman Sachs Group", preţul aurului ar putea urca la 1.300 de dolari uncia, în şase luni.