Activitatea totală pe piaţa de închirieri de spaţii de birouri din capitală a fost, în primele şase luni ale acestui an, de peste 169.000 mp, un avans de 12% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, conform analizei Crosspoint Real Estate, asociat internaţional al Savills în România, informează un comunicat de presă, remis astăzi.
Deşi piaţa de birouri trece printr-o perioadă plină de provocări, de la adoptarea în masă a sistemului hibrid de lucru până la creşteri semnificative ale costurilor, ca urmare a presiunii inflaţioniste, după un prim trimestru care indică un declin în cererea de spaţii de birouri, interesul chiriaşilor pare să fi crescut. Cu o proporţie relativ egală între reînnoiri, renegocieri, subînchirieri şi noi închirieri (48% versus 52%), cererea de spaţii de birouri s-a concentrat în semestrul I în partea de nord a capitalei. Astfel, zonele Pipera, Floreasca, Barbu Văcărescu au înregistrat o proporţie de 53% din volumul total al închirierilor, fiind urmate de centrul oraşului (18%) şi zona de centru-vest (15%). Creşterea cererii s-a reflectat şi în suprafaţa medie închiriată, care scăzuse sub 1.000 mp la începutul anului şi care acum, a crescut până la aproape 1.400 mp.
"Deşi piaţa pare să se fi adaptat la ritmul încetinit de creştere a cererii din ultimii ani, livrările pentru următoarele 18 luni fiind limitate, rata de neocupare rămâne ridicată, la peste 12%. Dacă luăm în calcul şi spaţiile disponibile pentru subînchiriere sau spaţiile care urmează să devină vacante după restrângerea activităţii unor chiriaşi importanţi, în cazul în care ritmul cererii se va menţine constant în perioada următoare, rata de neocupare va putea reveni la nivelul pre-pandemic abia după a doua jumătate a anului viitor. Acest context creează însă oportunităţi pentru chiriaşii mici, care pot accesa spaţii gata amenajate, la standarde superioare, în clădiri moderne localizate în hub-uri de birouri consacrate.", declară Daniel Miţu, Senior Account Manager Office Agency, Crosspoint Real Estate.
În pofida schimbărilor din ultimii ani, cererea predominantă a continuat să vină din partea sectorului IT&C (37%), urmat de sectorul energetic şi industrial, cu o pondere de 25% din volumul total al închirierilor în primul semestru din 2023.
După o uşoară creştere în 2022, de aproximativ 5%, nivelul chiriilor pentru spaţii de birouri în Bucureşti a rămas constant în primele şase luni ale anului 2023, cele mai mari chirii pentru produsele prime aflate în zona CBD (Piata Victoriei, Aviatorilor, Piata Charles de Gaulle) menţinându-se la 19,5-20euro/mp.
În ceea ce priveşte livrarea de clădiri de birouri noi, în primul semestru s-au livrat patru din cele cinci proiecte anunţate pentru acest an: faza a II-a pentru One Cotroceni Park, U Center şi @Expo şi clădirea de birouri Muse, cu o suprafaţă închiriabilă totală de 102.450 mp. Astfel, în Bucureşti, stocul total de birouri a atins 3,85 milioane mp la finalul lunii iunie a acestui an..
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2023, 14:59)
doar in SUA si Europa scad.