Incidentele cibernetice, cum ar fi scurgerile de date şi atacurile ransomware, alături de perturbările IT, precum incidentul CrowdStrike, reprezintă cele mai mari preocupări pentru companiile globale în 2025, conform studiului Allianz Risk Barometer.
În 2025, întreruperea activităţii reprezintă o preocupare principală pentru companiile de toate dimensiunile, situându-se pe locul al doilea. După un 2024 marcat de catastrofe naturale intense, acest risc rămâne pe locul trei, iar efectele tensiunilor geopolitice şi posibilele războaie comerciale plasează schimbările legislative şi de reglementare pe locul patru în topul riscurilor.
În analiza Allianz Risk Barometer din 2025, cel mai mare salt a fost înregistrat de riscul generat de schimbările climatice, care a urcat de pe locul 7 pe locul 5, atingând cea mai înaltă poziţie din istoria sondajului de 14 ani. Studiul se bazează pe informaţiile a peste 3.700 de profesionişti în managementul riscurilor din peste 100 de ţări. În general, incidentele cibernetice sunt percepute de toate tipurile de companii drept principalul risc, dar există diferenţe semnificative între companiile mari şi cele mici. În timp ce firmele mici se concentrează mai mult pe riscuri locale şi imediate, cum ar fi reglementările şi evoluţiile macroeconomice, riscurile globale, cum ar fi schimbările climatice şi riscurile politice, încep să le afecteze şi pe acestea.
În România, cele mai mari riscuri pentru mediul de afaceri în 2025 sunt reprezentate de catastrofele naturale, cum ar fi furtunile, inundaţiile şi cutremurele, care au urcat pe primul loc, comparativ cu poziţia #5 din 2024. Incidentele cibernetice şi riscurile generate de schimbările legislative şi de reglementare completează podiumul. În 2024, schimbările legislative erau pe primul loc, însă acum se află pe locul #3. Top 5 riscuri include şi evoluţiile macroeconomice şi riscul politic, subliniind complexitatea provocărilor cu care se confruntă mediul de afaceri românesc, atât pe plan local, cât şi global.
"2024 a fost un an extraordinar din punct de vedere al managementului riscurilor, iar rezultatele Allianz Risk Barometer reflectă incertitudinea cu care se confruntă multe companii la nivel global în acest moment. Ceea ce iese în evidenţă în acest an este interconectivitatea riscurilor de top. Schimbările climatice, tehnologia emergentă, reglementările şi riscurile geopolitice sunt din ce în ce mai interconectate, rezultând într-o reţea complexă de cauze şi efecte. Companiile trebuie să adopte o abordare holistică a managementului riscurilor şi să se străduiască constant să-şi îmbunătăţească rezilienţa pentru a face faţă acestor riscuri în continuă evoluţie."- a declarat Vanessa Maxwell, Chief Underwriting Officer, în cadrul Allianz Commercial.
Incidentele cibernetice continuă să fie cel mai important risc global pentru al patrulea an consecutiv, reprezentând 38% din totalul răspunsurilor şi având o marjă mai mare decât niciodată (7%). Această ameninţare este considerată de top în 20 de ţări, inclusiv Argentina, Franţa, Germania, India, Africa de Sud, Marea Britanie şi SUA. Riscul cibernetic, accentuat de dezvoltarea rapidă a inteligenţei artificiale (AI), rămâne o preocupare majoră pentru multe organizaţii, subliniind dependenţa crescută de tehnologie şi importanţa unor sisteme IT sigure şi de încredere. Incidentul CrowdStrike din vara anului 2024 a evidenţiat acest risc, iar acesta va rămâne o prioritate pentru companii în viitor.
În ceea ce priveşte întreruperea activităţii, aceasta rămâne o preocupare majoră, ocupând locurile #1 sau #2 în fiecare analiză Allianz Risk.
În ciuda incertitudinii geopolitice din regiuni precum Orientul Mijlociu, Ucraina şi Asia de Sud-Est, riscurile politice au scăzut un loc în clasament, ajungând pe poziţia #9, dar cu aceeaşi pondere de 14% a respondenţilor ca în 2024. Cu toate acestea, acest risc rămâne o preocupare mai mare pentru companiile mari, unde se clasează pe locul #7, în timp ce pentru companiile mai mici, riscurile politice intră pentru prima dată în top 10, pe locul #10.
Teama de războaie comerciale şi protecţionism creşte, iar restricţiile la exportul de materii prime critice au crescut de cinci ori în ultimul deceniu. Tarifele şi protecţionismul pot deveni o prioritate pe agenda noului guvern al SUA, în timp ce există şi riscul unui "vest sălbatic reglementar" legat de AI şi criptomonede. De asemenea, cerinţele de raportare a sustenabilităţii vor deveni o prioritate în Europa în 2025.
Opinia Cititorului