ÎNCURCĂTURA DIN MODIFICĂRILE LEGII PIEŢEI DE CAPITAL ASF: Reducerea, prin lege, a cvorumurilor pentru AGA la burse nu este în vigoare

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 iulie 2015

ASF: Reducerea, prin lege, a cvorumurilor pentru AGA la burse nu este în vigoare

Guvernul şi Parlamentul au reuşit, la începutul anului, "performanţa" să se încurce în modificările la legea pieţei de capital 297/2004, numerotând la fel două prevederi care se refereau la lucruri diferite, respectiv la cvorumurile pentru Adunările Generale la SIF-uri şi cele la burse.

În Ordonanţa de Guvern din decembrie 2014, articolul 286^3 din legea 297 face referire la reducerea cvorumurilor pentru Adunările Generale la operatorii de piaţă, în timp ce în legea 10/2015, promulgată pe 8 ianuarie 2015, articolul 286^3 din legea 297 stipulează aceeaşi relaxare a cvorumurilor, dar pentru SIF-uri.

La solicitarea ziarului BURSA, Autoritatea de Supraveghere Financiară clarifică faptul că, în vigoare, este forma care a rezultat ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 10/2015 pentru aprobarea OUG nr. 32/2012, adică operatorii de piaţă nu beneficiază de această relaxare a cvorumurilor, ci se aplică doar SIF-urilor.

Condiţiile de cvorum şi de majoritate de vot necesare desfăşurării adunărilor generale extraordinare ale acţionarilor, prevăzute în Legea nr. 31/1990, a societăţilor comerciale, şi invocate de cele două modificări legislative (pentru operatorii de piaţă şi SIF-uri), sunt cvorum de 25%, la prima convocare, şi 20%, la a doua convocare.

Reprezentanţii ASF ne-au transmis: "Referitor la suprapunerea prevederilor OUG 90/2014 privind modificarea art. 286^3 din Legea nr. 297/2004 cu prevederile care privesc aceleaşi modificări, existente în Legea nr. 10/2015, precizăm că în prezent, la comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci se află în derularea procedurii legislative proiectul de lege nr. PL-x 268/2015 pentru aprobarea OUG nr. 90/2014.

Având în vedere intenţia legiuitorului, exprimată atât prin OUG nr. 90/2014 cât şi prin Legea nr. 10/2015, respectiv existenţa unor prevederi, atât pentru operatorii de piaţă cât şi pentru Societăţile de Investiţii Financiare (SIF), menţionăm că ASF a sesizat suprapunerea respectivelor prevederi instituţiilor abilitate. Astfel, precizăm că proiectul de lege de aprobare a OUG nr. 90/2014, în forma adoptată de Senatul României, în calitate de primă cameră sesizată, conţine o serie de amendamente care vin să clarifice problematica aflată în discuţie.

De asemenea, precizăm că forma în vigoare a art. 286^3 din Legea nr. 297/2004 este cea care a rezultat ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 10/2015 pentru aprobarea OUG nr. 32/2012".

Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) s-a grăbit, la începutul anului, să îşi treacă în actul constitutiv prevederile din ordonanţa de urgenţă dată de Guvern în luna decembrie - pragul limită de deţinere de 20% şi reducerea cvorumurilor pentru Adunările Generale ale Acţionarilor - chiar în ziua în care actul normativ a intrat în vigoare.

Însă, în aprilie, ASF a avizat numai modificarea pragului de deţinere în actul constitutiv al BVB, nu şi reducerea cvorumurilor pentru AGA.

O altă prevedere care ar putea pune probleme, din punct de vedere juridic, este faptul că Art. 286 3 modificat din Legea 10/2015 face referire la condiţiile de cvorum şi de majoritate de vot necesare desfăşurării adunărilor generale ale acţionarilor SIF şi nu specifică dacă este vorba despre AGA ordinare sau extraordinare.

La solicitarea noastră să clarifice dacă prevederile din art. 115 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 31/1990 (care fac referire la condiţiile de cvorum şi de majoritate de vot necesare desfăşurării adunărilor generale extraordinare ale acţionarilor) se aplică pentru AGEA şi AGOA la SIF-uri, ASF a răspuns: "Prin Legea nr. 10/2015 au fost introduse prevederi privind modificarea condiţiilor de cvorum şi de majoritate de vot necesare desfăşurării adunărilor generale ale acţionarilor SIF-urilor, respectivele condiţii aliniindu-se, ca şi în cazul operatorilor de piaţă, la prevederile alin. (1) şi (2) ale art. 115 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile (care fac referire la AGEA).

Având în vedere cele mai sus prezentate, considerăm că intenţia legiuitorului a fost de a alinia prevederile privind condiţiile de cvorum şi de majoritate de vot, atât în cazul operatorilor de piaţă cât şi în cazul SIF-urilor, la prevederile Legii nr. 31/1990 privind adunările generale extraordinare ale acţionarilor, motiv pentru care apreciem că actualele prevederi ale alin. (1) al art. 286^3 din Legea nr. 297/2004 sunt aplicabile pentru adunările generale extraordinare ale acţionarilor SIF".

Parcursul ordonanţei Guvernului privind modificarea legii pieţei de capital nu a fost unul lin, pe finalul anului trecut, mai multe prevederi fiind criticate de asociaţii din piaţă. Mai mult, Ministerul Finanţelor a schimbat, de mai multe ori, atât propunerile de modificări legislative, cât şi forma actului legislativ, din ordonanţă, în proiect de lege, şi apoi, înapoi, în ordonanţă.

Se pare că graba şi încurcătura vor trebui corectate, tot în Parlament.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. De ce nu intrebati ASF si Parlamentarii daca merita sa-si ia salariile dupa toate incurcaturile astea ? Sau poate -25% cam cit e cvorumul la SIF-uri.

    Vedea-v-as pe toti in patru scanduri. (Daca erai in dilema, that goes for you too, cetatene Naescu, cetateanca Padureanu si cetateanca Dan Maria, impreuna cu toata slehta voastra de asf-isti imputiti (strict din punct de vedere ecomomic)!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb