Indicii bursieri la noi maxime istorice

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 iulie 2004

În urma creşterii preţurilor acţiunilor tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, coroborată cu mărirea numărului de acţiuni transferate, indicii bursieri au cunoscut săptămîna trecută aprecieri importante. Toţi cei trei indici, BET, BET C şi BET FI - au atins, marţi, maxime istorice.

Faţă de nivelurile înregistrate la începutul anului, marţi, indicii s-au apreciat după cum urmează: BET - 44,25%, BET C - 50,65% şi BET FI - 82,82%. După cum se poate observa, indicele BET FI - care urmăreşte în ansamblu evoluţia acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare - s-a apreciat cel mai mult, ca dovadă că aceste titluri au suscitat în bună parte interesul investitorilor.

Indicele BET, ce are în componenţa sa cele mai lichide zece societăţi cotate la prima categorie a Bursei, a fost influenţat în mare măsură de acţiunile BRD, "SNP Petrom" şi "Banca Transilvania" (TLV), acestei acţiuni deţinînd cele mai mari ponderi în componenţa indicelui: BRD şi SNP se regăsesc în proporţie de cîte 25% , iar "Banca Transilvania" -19,07%.

Indicele BET C, care arată evoluţia în ansamblu a pieţei bursiere, a fost influenţat tot de acţiunile SNP, BRD, TLV. Acestora li se mai adaugă "Rompetrol Rafinare" şi "Alro" Slatina. Trebuie precizat că şi alte societăţi, cu capitalizări mult mai mici, au dat un impuls indicelui, întrucît au înregistrat creşteri importante ale preţurilor. Este, în primul rînd, cazul acţiunilor "Amonil" Slobozia al căror preţ a urcat marţi la maximul ultimului an şi anume 400 de lei/acţiune, în condiţiile în care aceste titluri au fost tranzacţionate ani buni la cursuri sub 200 de lei.

Acţiunile "Oltchim" Rîmnicu Vîlcea, caracterizate de o lichiditate destul de scăzută de obicei, s-au apreciat săptămîna trecută pînă la 1.350 lei/acţiune, în condiţiile în care preţul lor a variat de la începutul anului între 970 lei şi 1.000 de lei/acţiune.

Şi preţul acţiunilor "Electroputere" a crescut semnificativ, aducînd investitorilor cîştiguri însemnate. Dacă, la începutul anului, aceste titluri se tranzacţionau la preţuri sub 1.100 de lei/acţiune, săptămîna trecută au înregistrat un preţ maxim de 2.770 lei/acţiune.

La solicitarea Bursei, societăţile care s-au aflat, săptămîna trecută, în atenţia investitorilor au precizat că în activitatea lor nu a survenit vreun eveniment care ar fi putut conduce la creşterile preţurilor, aşa încît ceea ce s-a întîmplat zilele trecute pe piaţa bursieră pare să fie doar speculaţie cu acţiunile unor societăţi care păreau ieftine în ochii unor investitori, comparativ cu alte titluri cotate la Bursă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb