Indicii BVB - cel mai bun trimestru din acest an

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 octombrie 2023

Indicii BVB - cel mai bun trimestru din acest an

English Version

Plus de circa 15% pentru acţiunile Hidroelectrica, faţă de preţul la care s-a încheiat oferta publică

Acţiunile Transport Trade Services, Bursa de Valori Bucureşti şi Aquila - cele mai bune evoluţii din indicele BET

Finanţele au strâns circa 780 de milioane de euro de la populaţie, prin două oferte Fidelis

Evoluţia indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost puternic decorelată de cea a pieţelor internaţionale în trimestrul al treilea al anului, principalele acţiuni ale bursei noastre având creşteri consistente, într-un context marcat de succesul ofertei Hidroelectrica (H2O), cea mai mare operaţiune de acest tip din istoria BVB.

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri ale pieţei noastre, a avut un avans de 14,9%, la 14.337 de puncte, într-o perioadă în care principalul coş de acţiuni al BVB a atins un nou record istoric. Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 13,9%, în trimestrul al treilea al anului, până la 2.676 de puncte, în vreme ce indicele BETAeRO, al companiilor considerate relevante pentru Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, a urcat cu doar 5,5%, la 919 puncte, ceea ce arată că micile companii antreprenoriale din piaţa noastră au intrat într-un con de umbră.

Corecţii în Statele Unite şi Europa

În Statele Unite, după atingerea unor maxime locale în iulie, indicii au intrat într-o secvenţă corectivă, pe măsură ce pieţele au devenit tot mai convinse că dobânzile vor rămâne ridicate pentru o perioadă îndelungată, iar Rezerva Federală a dat de înţeles că este posibil să mai urmeze creşteri de rate chiar în acest an, în funcţie de situaţia economică. Perspectiva menţinerii unei politici monetare restrictive a adus vânzări ale titlurilor de stat americane, astfel încât randamentele au urcat la recorduri nemaiatinse din 2007, precum şi scăderi pentru acţiuni. Indicele S&P 500 s-a depreciat cu 3,6%, în cel de-al treilea trimestru, în vreme ce Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, a avut un recul de 4,1%.

În Europa, unde structura pieţei este mai defensivă, dar economiile s-au dovedit mai puţin robuste decât în Statele Unite, indicele Stoxx 600 s-a depreciat cu 2,5%, în cel de-al treilea trimestru, în timp ce la Frankfurt, indicele DAX40 a avut un recul de 4,7%, în intervalul iulie - septembrie.

Listarea Hidro - principalul catalizator al creşterilor din ultimele luni de la BVB

La Bursa de Valori Bucureşti, evenimentul trimestrului a fost listarea Hidroelectrica, producătorul şi furnizorul de energie devenind cel mai mare emitent românesc de la BVB. Oferta, prin care Fondul Proprietatea şi-a vândut deţinerea de 19,94% din companie, a fost suprasubscrisă atât de retail cât şi de instituţionali, încheindu-se la preţul de 104 lei pe acţiune. După listare, titlurile Hidro s-au înscris pe un trend ascendent, încheind cel de-al treilea trimestru al anului la preţul de 120 de lei, cu circa 15% peste cel din ofertă. Pe lângă rezultatele financiare aferente primei jumătăţi a anului, respectiv un profit în creştere cu 46%, ce au susţinut preţul acţiunii, evoluţia cotaţiei arată că investitorii nu au considerat preţul din ofertă supraevaluat, iar probabil unii dintre cei care nu au reuşit să cumpere cantitatea de acţiuni pe care o doreau iniţial au mai achiziţionat după listare.

Conform opiniilor brokerilor şi analiştilor, listarea Hidro a fost principalul catalizator al creşterilor din ultimele luni de la BVB. Practic, acţiunile au început să se aprecieze odată cu anunţarea ofertei, ceea ce arată că probabil în acel moment a dispărut presiunea la vânzare exercitată de instituţionalii care adunau cash pentru ofertă. Cum operaţiunea a fost suprasubscrisă, o parte din banii plasaţi de investitori s-au întors în conturi, astfel încât investitorii au putut să cumpere alte acţiuni listate la BVB. De asemenea, Fondul Proprietatea a distribuit toţi banii încasaţi pe pachetul Hidro ca dividende către acţionari, aşteptările fiind ca o bună parte din sumă să se întoarcă în piaţă, în acţiuni ale unor companii solide, plătitoare de dividende. În plus, Hidroelectrica sporeşte şansele pieţei noastre de intrare în ierarhia celor emergente conform MSCI, astfel încât, probabil, s-au realizat achiziţii de acţiuni în anticiparea evenimentului.

Pe lângă listarea Hidroelectrica, alocările de dividende şi rezultatele financiare publicate de unele companii au fost elemente ce au favorizat aprecierea cotaţiilor.

Pe de altă parte, Guvernul a anunţat implementarea unor măsuri fiscale menite să reducă deficitul bugetar, unele cu impact asupra unor companii de la BVB, dar care nu au afectat preţurilor acţiunilor, ceea ce arată că, probabil, investitorii sunt obişnuiţi cu astfel de lucruri şi nu văd un impact major asupra emitenţilor.

Preţul titlurilor BVB a marcat o serie de maxime istorice, înaintea alegerilor pentru un nou Consiliu

Acţiunile Transport Trade Services (TTS) şi-au continuat trendul ascendent demarat la începutul anului, titlurile transportatorului de mărfuri pe Dunăre având un avans de 37,3%, în trimestrul al treilea, cea mai bună evoluţie din BET. Compania se află într-un context favorabil, în condiţiile în care Rusia a încetat acordul de liberă trecere a exporturilor de cereale dinspre Ucraina, astfel încât se mizează pe redirecţionarea fluxurilor comerciale pe rute ocolitoare, inclusiv pe Dunăre. Activitatea de operare portură a depăşit-o pe cea de transport fluvial, iar la jumătatea anului profitul TTS a fost cu 153% peste cel din primele şase luni ale anului trecut.

Acţiunile Bursa de Valori Bucureşti au urcat cu 31,6%, în trimestrul al treilea, într-o secvenţă de noi maxime istorice. Aprecierile apar pe fondul listării Hidroelectrica dar mai ales a apropierii alegerilor pentru un nou Consiliu, ceea ce a făcut ca investitori instituţionali români să cumpere acţiuni BVB, pentru a avea o putere mai mare de vot. Astfel s-a ajuns ca titlurile bursei să aibă un PER de peste 100.

Acţiunile Aquila (AQ) s-au apreciat cu 28,3%, în al treilea trimestru din 2023, a treia cea mai bună evoluţie din BET. Creşterea vine după ce, anul trecut, acţiunea a avut o cădere severă a preţului, în ciuda rezultatelor raportate, care în acest an au continuat să se îmbunătăţească, astfel încât este posibil că unii investitori au început să vadă atractive acţiunile AQ din punctul de vedere la evaluărilor. Pentru prima jumătate a anului, compania de servcii integrate de distribuţie şi logistică pentru bunuri de larg consum a raportat un profit cu circa 30% peste cel din primele şase luni ale lui 2022.

Aprecieri consistente pentru bănci

Într-o perioadă în care indicele Euro Stoxx Banks a avut o evoluţie oscilantă, băncile de la BVB au bifat aprecieri consistente, în al treilea trimestru, chiar dacă pe parcus Guvernul a anunţat un impozit de 2% pe cifra de afaceri în următorii doi an. Instituţiile bancare ar trebui să beneficieze de dobânzile în creştere, ceea ce se vede deja în rezultatele financiare deja anunţate, iar perspectiva alocării de dividende, fapt care în cazul Băncii Transilvania deja s-a materializat, are probabil un efect pozitiv asupra preţurilor. În plus, principalele două bănci din BET sunt printre candidatele la intrarea în indicii de pieţe emergente ai MSCI, în cazul în care piaţa noastră va fi promovată.

În cel de-al treilea trimestru al anului, acţiunile Banca Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 20,3%, în vreme ce titlurile BRD-Group Societe Generale (BRD) au avut un avans de 18,1%.

Electrica şi Transelectrica - cele mai bune evoluţii din indicele BET-NG

Acţiunile Electrica (SNP) au urcat cu 16,6%, în cel de-al treilea trimestru al anului, în condiţiile în care, furnizorul şi distribuitorul de energie electrică a raportat un profit de 173 milioane lei, în perioada aprilie-iunie, faţă de o pierdere în acelaşi interval al anului trecut. Titlurle Transelectrica (TEL) s-au apreciat cu 19,4%, în al treilea trimestru, compania raportatând, pentru intervalul aprilie-iunie, un profit de patru ori mai mare decât cel din acelaşi interval al anului trecut, situaţia din piaţa energiei fiind benefică pentru transportatorul de electricitate.

Într-o perioadă în care preţul petrolului a avut un trend ascendent viguros, acţiunile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 14%, dinamică ce include şi corecţia ex-dividend pentru o alocare cu un randament de circa 7%. Titlurile Nuclearelectrica (SNN) au urcat cu 9,4%, în cel de-al treilea trimestru, în condiţiile în care rezultatele companiei s-au menţinut în aceeaşi linie cu cele de anul trecut. Acţiunile Romgaz (SNG), a căror dinamică a fost puternic influenţată de corecţia ex-dividend, au încheiat cel de-al treilea trimestru aproximativ la acelaşi nivel cu cel la care l-au început.

În ansamblu, indicele energetic BET-NG a avut un avans de 11,4%, la 1.068 de puncte, în perioada iulie-septembrie, în ton cu dinamica celorlalte coşuri de acţiuni ale Bursei de Valori Bucureşti.

Acţionarii FP au votat prelungirea mandatului de administrator al Franklin Templeton cu numai un an

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a urcat cu 10,6%, în cel de-al treilea trimestru, în principal ca urmare a raportării titlurilor FP la o referinţă presetată de BVB pentru ziua corecţiei ex-dividend aferentă distribuţiei banilor încasaţi pe pachetul deţinut la Hidroelectrica şi a creşterii titlurilor SIF Muntenia (SIF4), cu 17,4%.

Practic, în cazul FP, la data ex-dividend (7 septembrie) referinţa a fost presetată, astfel încât indicii de tipul Price Return (ce includ doar evoluţiile preţurilor, fără dividende) care conţin titluri ale fondului de investiţii nu au reflectat corecţia masivă de 81%, din realitate. Fără această decizie a BVB, indicii ar fi avut creşteri mai reduse.

La finalul lunii septembrie, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 65% pentru Lion Capital şi 43% în cazul SIF Muntenia, în timp ce faţă de Activul Net Unitar raportat pentru august, de 0,6319 lei, FP avea un discount de 33%.

În data de 25 septembrie, acţionarii Fondului au votat prelungirea mandatului de administrator al Franklin Templeton cu numai un an, în condiţiile în care, conform unor surse din piaţă, statul vrea să înlăture administratorul american de la cârma FP.

În cel de-al treilea trimestru au avut loc operaţiuni legate de două oferte Fidelis, prin care Finanţele au strâns circa 780 de milioane de euro de la populaţie. Ultima, ce s-a încheiat în octombrie, a cumulat subscrieri de 300 milioane de euro, nivel redus comparativ cu cel obişnuit pentru Fidelis, în condiţiile în care dobânzile oferite au fost mai mici.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. exact invers decat europa, china si US.

    INTREBAREA-I ii tragem noi si pe acestia in sus, sau ne trag ei in jos?  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb