Indicii BVB - la primul declin lunar din acest an

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 aprilie 2023

Indicii BVB - la primul declin lunar din acest an

Scădere de 1,6% pentru BET şi de 3,1% în cazul BET-BK Alin Brendea, Prime Transaction: "Intrăm în al doilea trimestru al anului cu o piaţă locală foarte ieftină prin prisma evaluării în funcţie de profit"

După două luni de creştere, indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi în martie, perioadă în care pieţele financiare au fost lovite de colapsul câtorva bănci din Statele Unite şi Europa. Indicele BET, ce reflectă dinamica celor mai lichide douăzeci de acţiuni ale bursei noastre, a avut un recul de 1,6%, la 12.111 puncte, în timp ce indicele BETAeRO, al companiilor listate în Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, s-a depreciat cu 3,7%, la 883 puncte.

Nasdaq a intrat în "teritoriul taurului", pentru prima dată în ultimii trei ani

În Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average a crescut luna trecută cu 1,9%, în timp ce Nasdaq 100, al companiilor de creştere din domenii intensive în cunoaştere, s-a apreciat cu 9,7%, intrând din perspectivă tehnică în teritoriul pieţei "bull", pentru prima dată în ultimii aproape trei ani.

Luna a debutat cu falimentul Silicon Valley Bank, urmat clapsul ale altor instiuţii de credit. În esenţă, creşterea dobânzilor din ultima perioadă pune presiune pe bănci, ce au investiţii mari în portofolii de titluri de stat a căror valoare de piaţă a scăzut temporar. În cazul unor retrageri masive ale clienţilor, din lipsă de lichiditate, instituţiile de credit pot fi nevoite să vândă în pierdere din titlurile de stat, riscând să nu poată face faţă plăţilor. Dar, Rezerva Federală a acţionat prompt pentru protejarea banilor deponenţilor, iar turbulenţele din sectorul bancar au sporit speranţele investitorilor că ciclul de înăsprire monetară al băncii centrale a Statelor Unite este aproape de final.

De partea noastră a Atlanticului, unde capul de afiş a fost ţinut de prăbuşirea Credit Suisse, banca elveţiană preluată de UBS Group, indicele Stoxx 600 a avut un declin de 0,7%, în vreme ce la Frankfurt, indicele DAX a urcat în martie cu 1,7%, în ciuda scăderii cu aproape 21% a acţiunilor Deutsche Bank.

Declin de 10,4% pentru BRD şi de numai 0,9% în cazul Băncii Transilvania

La Bucureşti, propunerile de dividende nu au reuşit să compenseze pe deplin vânzările apărute în contextul turbulenţelor din pieţele internaţionale, astfel încât indicii au avut scăderi pe linie. Indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 30 de titluri ale pieţei noastre, a avut un recul de 1,7%, la 1.055 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de acţiuni, s-a depreciat cu 3,1%, până la 2.293 de puncte.

Într-o lună în care indicele Euro Stoxx Banks a căzut cu 13,8%, pe fondul temerilor investitorilor legate de problemele pe care le pot avea instituţiile de credit într-un mediu marcat de dobânzi mari şi creştere economică anemică, băncile de la BVB au avut scăderi, ceva mai reduse decât cele din Europa. Analiştii sunt de părere că riscul de contagiune este redus, iar instituţiile bancare din ţara noastră sunt bine capitalizate.

Acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) s-au depreciat cu 10,4%, luna trecută, la 11,88 lei, în timp ce titlurile Banca Transilvania (TLV) au avut un recul de 0,9%, până la 19,5 lei. Cele două instituţii de credit, ale căror acţiuni fac parte din indicele BET, nu propun distribuirea de dividende, demers în concordanţă cu recomandările de prudenţă ale Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială şi ale Băncii Naţionale a României, având în vedere contextul internaţional volatil şi provocările interne, după cum motivează banca din Cluj. Titlurile Patria Bank (PBK), instituţie de o dimensiune mai mică, s-au depreciat cu 2,5%, la 0,0854 lei.

Indicii BVB - la primul declin lunar din acest an

La capitolul scăderi din indicele BET se mai remarcă acţiunile Alro Slatina (ALR), al căror preţ s-a depreciat cu 8,4%, la 1,695 lei, conducerea companiei propunând ca producătorul de aluminiu să nu distribuie dividende din rezultatul anului trecut. Acţiunile dezvoltatorului imobiliar One United Properties (ONE) au coborât cu 7,6%, la 0,828 lei, în luna martie.

Unele companii deţinute de stat propun dividende mai mici de 90% din profitul anului trecut; Parlamentul forţează OMV Petrom să plătească "taxa de solidaritate"

Indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utiliăţi ale bursei noastre, a avut un recul de 1,4% luna trecută, la 919 puncte, într-un context în care unele companii aflate sub controlul statului propun alocări de dividende mai mici de 90% din profitul anului trecut, în pofida memorandumului aprobat de Guvern la începutul lunii. Prin măsura adoptată de executiv, reprezentanţii statului pot cere de la societăţi să distribuie aproape tot profitul, dar pot exista excepţii pentru "cazuri temeinic justificate".

În aceste condiţii, conducerile Nuclearelectrica (SNN) şi Transgaz (TGN) au propus alocarea a doar 50% din profit către dividende, dar ultimul cuvânt îl va avea statul, acţionar majoritar al companiilor.

Într-o lună în care cotaţia contractelor futures a petrolului Brent (etalonul pieţei europene) cu scadenţa în iunie a coborât cu 5%, preţul titlurilor OMV Petrom (SNP) s-a depreciat cu 3,3%, la 0,4605 lei. La finele lui martie, Parlamentul a modificat Ordonanţa care a introdus "taxa de solidaritate", astfel încât şi producătorul de petrol şi gaze să intre sub incidenţa legii. OMV Petrom a reacţonat vehement, susţinând într-un comunicat că amendamentele încalcă principiile Constituţiei României. De asemenea, a sublinicat că planurile de investiţii ale companiei depind, printre altele, de un regim fiscal şi de reglementare previzibil.

Acţiunile BVB - pe prima treaptă în topul aprecierilor din indicele BET; în toamnă sunt alegeri pentru Consiliul de Administraţie

În topul creşterilor din indicele BET se află acţiunile Bursa de Valori Bucureşti, ce au urcat luna trecută cu 13,5%, la 47,2 lei. Cotaţia BVB s-a înscris pe un trend ascendent viguros încă din prima parte a anului trecut, mişcare ce poate fi doar parţial explicată de rezultatele societăţii şi propunerile de dividende. După cum reiese din raportări, la cumpărare s-au aflat investitori instituţionali români ce achiziţionează din diferite motive - de plidă pentru a avea o putere mai mare de vot în AGA, mai ales că în acest an sunt alegeri pentru Consiliul de Administraţie.

Acţiunile Sphera Franchise Group (SFG) s-au apreciat cu 6,5%, la 16,3 lei, luna trecută, în condiţiile în care compania şi-a bugetat pentru acest an un profit cu 88% peste cel din anul 2022 şi vânzări cu 21% mai mari. Titlurile Nuclearelectrica (SNN) au urcat cu 4,6%, la 45,5 lei, creştere apărută în primele zile după ce Guvernul a aprobat Ordonanţa privind cererea a 90% din profit ca dividende de la companiile pe care le are în subordine.

Discounturi de tranzacţionare situate între 63% pentru Lion Capital (fosta SIF Banat-Crişana) şi 47% în cazul Evergent Investments

Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), a avut un declin de 1,3%, în martie, până la 50.304 de puncte, în condiţiile în care titlurile a patru din cinci societăţi de investiţii financiare au avut scăderi. Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au coborât cu 4,5%, la 1,71 lei, în timp ce titlurile Transilvania Investments (TRANSI) s-au apreciat cu 2,5%, până la 0,291 lei.

La finalul lunii martie, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 62,6% pentru Lion Capital (fosta SIF Banat-Crişana) şi 47,2% în cazul Evergent Investments (EVER), în timp ce FP avea un discount de 18,2%, puţin mai mare decât obiectivul celor de la Franklin Templeton, de sub 15%.

Luna trecută, Ministerul Finanţelor Publice a lansat o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis destinate populaţiei, denominate în lei şi euro, iar după prima săptămână subscrierile s-au ridicat la 100 milioane de euro.

Alin Brendea: "Jumătate din acţiunile din BET au un indicator PER anualizat mai scăzut de şase! De foarte mult timp nu am mai văzut acest lucru... "

Am intrat în aprilie, lună în care companiile de la BVB au adunările de bilanţ în care se decid dividendele pe care le vor primi acţionarii, aspect la care bursa noastră excelează.

Alin Brendea, directorul de operaţiuni al casei de brokeraj Prime Transaction spune că intrăm în al doilea trimestru cu o piaţă locală foarte ieftină prin prisma evaluării în funcţie de profit.

"Jumătate din acţiunile din BET au un indicator PER anualizat mai scăzut de şase! De foarte mult timp nu am mai văzut acest lucru... Evident una dintre explicaţii este efectul de bază favorabil prin prisma rezultatelor record din sectorul energetic", a scris brokerul în ultimul său editorial.

În opinia sa, există şase variabile care vor modela mediul bursier local şi evoluţiile companiilor listate: binomul inflaţie-dobânda de referinţă, războiul din Ucraina, politica de dividend a emitenţilor, noile listări, forţa de frânare a economiei româneşti şi, pe măsură ce ne apropiem de finalul anului, intrarea într-o nouă perioadă electorală.

"Spuneam la începutul anului că 2023 ar putea fi un an al normalizării şi al drumului spre o bază solidă de creştere a pieţei locale, în următorii ani. Până acum pare un verdict potrivit, însă am parcurs doar un sfert din drum", a scris directorul de la Prime Transaction.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb