Camera Deputaţilor a adoptat ieri Ordonanţa de urgenţă 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Noua Autoritate va prelua supravegherea pieţei de capital, a asigurărilor şi a pensiilor private, de la CNVM, CSA şi CSSPP.
Anterior, Comisia de Buget din Camera Deputaţilor a adăugat încă doi membri în comisia de conducere, alături de cei 15 prevăzuţi iniţial.
Deputaţii au decis ca Autoritatea să aibă un preşedinte, un prim vice-preşedinte şi trei vicepreşedinţi.
Dan Radu Ruşanu, preşedintele Comisiei pentru Buget Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor, este dat ca cert că va prelua funcţia de preşedinte ASF, în timp ce Mircea Ursache, fost preşedinte AVAS, se pare că va prelua unul din posturile de vicepreşedinte, potrivit unor surse politice.
Ziarul BURSA a relatat, în ediţia din 12 decembrie 2012, că PNL îl preferă la şefia ASF pe Dan Radu Ruşanu, vicepreşedinte PNL.
Reprezentanţii PDL au criticat aceas-tă ordonanţă. Deputatul Andreea Paul a spus că prin prevederile acesteia se politizează numirile în Autoritate. În plus, doamna Paul susţine că supravegherea bancară ar fi trebui să fie inclusă în aceeaşi autoritate cu cele trei pieţe financiare.
Dacă era de aşteptat ca PDL să nu vadă cu ochi buni noua organizare a supravegherii pieţelor financiare (în prezent, conducerea CNVM este asigurată de Carmen Negoiţă, susţinută de PDL), noua Autoritate a creat zâzanie chiar şi în USL. Se pare că PNL-iştii nu au acceptat să cedeze şi postul de preşedinte ASF, după ce PSD-iştii au primit funcţii cheie, în actuala guvernare.
Ordonanţa urmează să fie dezbătută şi la Senat, Camera Deputaţilor fiind prima cameră sesizată.
ASF trebuie înfiinţată până pe 15 aprilie, potrivit amendamentelor aduse de deputaţi.
1. Sa traim bine
(mesaj trimis de Latifundiarul în data de 27.02.2013, 00:40)
Rusanu-i bun. Se pricepe la manipulat actiuni ca nimeni altul. Luati-l si pe verestoi si-ti rezolvat autoritatea!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2013, 08:42)
Ar trebui ca toti cei din autoritate sa dea declaratii ca nu au colaborat cu securitatea si ca nu au fost activisti PCR.
2. Xxx
(mesaj trimis de Fifi în data de 27.02.2013, 09:00)
Hotul hotilor. Huooooo!
3. asf
(mesaj trimis de ania în data de 27.02.2013, 16:44)
alti profesionisti care sa nu fie inregimentati politic nu s-au gasit?!
de ce tot cei care traiesc pe seama bugetului de stat(in cazul de fata parlamentar) trebuie sa ocupe si functii gras platite?