Inflaţia creşte în landurile majore din Germania

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 august 2023

Inflaţia creşte în landurile majore din Germania

Per ansamblu, inflaţia din cea mai mare economie europeană a încetinit luna aceasta.

English Version

Inflaţia a crescut în patru din şase landuri-cheie germane, în luna august, potrivit datelor oficiale publicate ieri, ceea ce pune la îndoială faptul că va continua tendinţa naţională de scădere a acestui indicator, potrivit Reuters.

În Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat land al Germaniei, inflaţia a crescut la 5,9% în august, de la 5,8% în luna anterioară. În Baden-Wuerttemberg a ajuns la 7%, de la 6,8%, în Brandenburg - la 7,1%, de la 6,7%, iar în Saxonia - la 6,8%, de la 6,7%. Datele din Bavaria şi Hesse au arătat că inflaţia a scăzut uşor, la 5,9% (de la 6,1%), respectiv la 6% (de la 6,1%).

Per ansamblu, inflaţia din Germania a încetinit la 6,4% luna aceasta, de la 6,5% în iulie. Analiştii aşteptau ca inflaţia să coboare la 6,3% în august.

Bastian Hepperle, economist la Hauck Aufhaeuser Lampe Privatbank, a declarat, conform Reuters, că inflaţia din Germania este aşteptată să încetinească în continuare, în ciuda "imaginii mixte" din luna august. Hepperle a precizat: "Scăderea bruscă a preţurilor de producţie şi de import oferă un motiv de optimism că impulsul inflaţionist va continua să se atenueze în lunile următoare".

Presiunile pe preţuri s-au diminuat în cea mai mare economie a Europei de anul trecut, când criza energiei declanşată de războiul din Ucraina a dus inflaţia până la un maxim al ultimelor decenii: 11,6% în octombrie.

Cu toate acestea, inflaţia din Germania rămâne cu mult peste ţinta Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%, iar inflaţia de bază, care exclude preţurile volatile precum cele ale alimentelor şi energiei, a fost extrem de ridicată.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: "Măsurile de stimulare nu ar trebui să influenţeze inflaţia"

Guvernul Germaniei trebuie să aibă grijă ca măsurile de stimulare să nu influenţeze inflaţia, a afirmat ieri cancelarul Olaf Scholz, potrivit Reuters.

Coaliţia aflată la guvernare în Germania a aprobat pentru următorii patru ani reduceri ale impozitului pe profit, în valoare totală de 32 miliarde de euro, menite să redreseze creşterea celei mai mari economii europene, inclusiv o subvenţie pentru acoperirea a 15% din costul investiţiilor verzi ale companiilor.

Germania a înregistrat o creştere zero în perioada aprilie-iunie 2023, comparativ cu primul trimestru din 2023, arată datele publicate de Oficiul federal de statistică (Destatis), în linie cu estimarea iniţială şi cu aşteptările analiştilor. PIB-ul Germaniei înregistrase un declin de 0,4% în trimestrul al patrulea din 2022 şi o scădere de 0,1% în primele trei luni din acest an.

Scholz a declarat, după prezentarea măsurilor fiscale, că există indicii potrivit cărora este în desfăşurare o relansare a economiei, notează Agerpres. O economie dependentă de exporturi, cum este cea a Germaniei, se poate proteja de încetinirea din regiunile în care vinde numai printr-o diversificare susţinută a bazei de exporturi.

Măsurile, care încă trebuie aprobate de Parlament şi de landuri, sunt o versiune mult atenuată a planului iniţial al coaliţiei aflate la guvernare în Germania.

Reducerile de impozite, de aproximativ şapte miliarde de euro pe an, sunt modeste ţinând cont de mărimea economiei germane, de 4.000 miliarde de euro, iar analiştii şi asociaţiile oamenilor de afaceri le-au criticat că nu sunt suficiente.

Luna trecută, FMI avertiza că Germania va fi singura economie majoră care se va contracta anul acesta, chiar dacă şi economia globală va avea o evoluţie slabă, în contextul majorării dobânzilor şi al inflaţiei ridicate.

Stagnare economică în Germania, din cauza încetinirii economiei globale

Printre cauzele stagnării economiei Germane, în trimestrul al doilea din 2023, se numără încetinirea economiei globale - care a dus la declinul exporturilor ţării europene, scăderea semnificativă a activităţii în industrie şi reducerea cheltuielilor de consum, pe fondul inflaţiei ridicate şi al majorării agresive a dobânzilor.

Consumul gospodăriilor din Germania a înregistrat o creştere zero în perioada aprilie-iunie 2023, în timp ce cheltuielile guvernamentale au urcat cu 0,1%. Investiţiile au crescut cu 2,1%, în timp ce exporturile au scăzut cu 1,1%, potrivit datelor oficiale.

Carsten Brzeski, economist la ING, spune: "Continuăm să vedem economia Germaniei ca fiind prinsă în zona crepusculară dintre stagnare şi recesiune. Datele publicate recent nu indică evoluţii bune ale activităţii economice în următoarele luni".

În ritm anual, economia Germaniei s-a contractat cu 0,2% în trimestrul al doilea din 2023.

În iulie, FMI avertiza că Germania va fi singura economie majoră care va scădea anul acesta.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Dezastrul economic în Germania e la început,

    dar se va agrava în timp 

    1. "Măsurile de stimulare nu ar trebui să influenţeze inflaţia"

      Iata definitia analfabetismului economic la nivelul cancelarului german. 

      Deci care e "orizontul ala de timp":-)? Iarasi "la iarna" sau la "calendele grecesti":-)? ...Ca din 1917, occidentul ala "decadent" e tot in descompunere fata de "comunismul victorios"...exemple, mujicia, Cuba, Venezuela, Corea de Nord:-)

      Occidentul imperialist s-a ridicat pe pilonii colonianismului, un sistem abject exploatator al omului. Ulterior imperialismul s-a manifestat cu ajutorul capitalismului.

      Țările enumerate de tine sunt victime ale Imperialismului american. Milioane de coreeni au murit în urma crimelor de război americane. Cuba este subjugată de SUA și se află sub embargo-ul acesteia deși nu este o amenințare la adresa ei. 

    Keine problem.Deutschlan,alles gut,aber kaput.Viele gesundheit und viele Slava.

    Criză imobiliară în Germania. Tranzacțiile s-au prăbușit,potrivit datelor furnizate de compania imobiliară JLL, cifra a fost cu aproximativ două treimi sub media din ultimii cinci ani, transmite Bloomberg. Inarmarea si razboiul isi arata efectele secundare.

    1. A venit si PMI-ul din Germania. Este acum la 38 (orice sub 50 inseamna contractie).A mai fost sub 40 de doua ori: in 2009 (dupa crahul mondial) si in 2020, in perioada de lockdown.

      Germania este intr-o agonie. Acum un an spuneam ca asta va veni, citand studiile germane despre 2 din 5 germani care incep sa renunte la mancare. Si un trol natoist spunea ca ei renunta la caviar. Banca Mondiala nu greseste. Economia Germaniei a scazut pe locul 5, iar Japonia si Rusia se afla apropiate pe locurile 3 si 4. 

      Auzi si la mujicul fomist ce viseaza:-)...

      Countries by GDP Rank 2023 

      1United States 26,854.599 

      2China 19,373.586 

      3Japan 4,409.738 

      4Germany 4,308.854 

      5India 3,736.882 

      6United Kingdom 3,158.938 

      7France 2,923.489

      8Russia 2,062.649 

      Robert Habeck ministrul economiei germane a declarat cu ocazia

      unei conferinte economice in germania,conform Bloomberg ; 

      "industria germana la iarna se va OPRI FARA GAZ RUSESC, 

      dar oricum vin 5 ani foarte grele ptr. economia Germaniei"

      Intr-adevar vin "5 ani foarte grele ptr. economia Germaniei":-)

      Rank Country 2023 (Billions) 2024 2025 2026 2027 2028 

      ------------------------ ------------------------------ ------------------------------ ------------------------------ ------------------------------ ----

      4 Germany 4,308.854 4,446.466 4,635.160 4,822.110 4,947.322 5,044.443 

    Bine că e multa slava.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb