InfoCons a realizat un studiu comparativ aferent perioadei 2015-2021 pe 60 de produse tip vopsea de ou, ţinând cont de rezultatele studiilor din 2015, 2016, 2018, 2019 si 2021, conform unui comunicat remis redacţiei.
Produsele analizate fac parte din următoarele branduri:
Alex
Oetker
Gordena Impex
Gallus
Carmin
Take Line
Heitmann
Atifco
În urma studiilor, rezultatele au fost următoarele:
Din punct de vedere al gramajului şi al capacităţii de vopsire.
Produsele studiate s-au găsit sub formă de vopsea lichidă, vopsea praf/granulata, vopsea gelificata, tablete de vopsea, stampile cu vopsea si vopsea hartie ornamentala. Iar cantităţile au fost cuprinse între 5 şi 28 de grame.
Capacitatea de vopsire a vopselelor studiate este cuprinsa intre 10 si 120 de oua.
Remarcăm faptul că în 2018, cu numai 16g de vopsea, putem vopsi 100 de ouă, însă vopseaua respectivă conţine 10 aditivi. In 2021 cu 40 g de vopsea (Jeleu de colorare 20g, coloranti in capsule 18g si cristale 2g), vopsim 120 de oua dar cu un numar de 9 aditivi.
In studiul din 2015, observam ca doar cu 10g se puteau vopsi 30 de oua, iar in 2016 si 2018, cu 20g puteam vopsi intre 40 si 60 de oua, in timp ce in 2019 cu doar un gram mai mult, fata de anii precedenti, se puteau vopsi doar 30 de oua.
Din punctul de vedere al numărului de aditivi
Media numarului de aditivi din studiul produselor realizat in 2021 s-a dublat fata de media numarului de aditivi identificati in studiul din 2015.
Respectiv : in studiul din 2015 media numarului de aditivi regasiti intr-un produs era de 3 fata de 5 media aditivilor regasiti in studiile din 2016, 2018 si 2019. Iar media din 2021 este de 7 aditivi.
Pe parcursul celor 6 ani de studiu in compozitia produselor de vopsit oua apar modificari in ceea ce priveste numarul de aditivi. Numarul aditivilor difera in functie de tipul de vopsea, gramaj si cantitatea de oua pe care o poate vopsi.
Numarul maxim de aditivi gasiti in studiul anilor 2015-2021, este :
7 - numarul maxim de aditivi gasit intr-un produs in studiul din anul 2015 ;
10 - numarul maxim gasit intr-un produs in studiul din 2016 si 2018 ;
12 - numarul maxim gasit intr-un produs in studiul din 2019 ;
12 - numarul maxim gasit intr-un produs in studiul din 2021 (regasit in 3 produse distincte)
Fiecare produs a avut în componenţă minim 1 aditiv alimentar:
10 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2015
16 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2016
22 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2018 ;
32 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2019 ;
32 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2021;
Si in 2021 se mentine folosirea celor mai utilizati aditivi, la care se adauga E211 (regasit in 23 de produse si E202 (regasit in 19 produse), ramanand constant numarul tipurilor de aditivi fata de anul 2019:
- acidul lactic (E270)- prezent in 2021 in 26 produse
- azorubina (E122)- prezent in 2021 in 28 produse
- albastru briliant FCF (E133)- prezent in 2021 in 22 produse
- tartrazina (E102)- prezent in 2021 in 21 produse
- acidul citric (E330)- prezent in 2021 in 19 produse
- Benzoat de sodiu (E211)- prezentin 2021 in 23 produse
- Sorbat de potasiu (E202)- prezent in 2021 in 19 produse
Sorin Mierlea - Presedinte InfoCons: "Cresterea numarului de aditivi ca medie in diferitele produse agroalimentare ne indeparteaza de practica Uniunii Europene creand premisele de a avea produse in raft cu tot mai multi aditivi alimentari ceea ce duce la produse de o calitate diferita. Vopseaua de ouă este o substanţă care de cele mai multe ori poate fi ingerată de noi sau de copiii noştri prin transfer, în momentul în care decojim ouăle. Este foarte important să citim etichetele produselor şi să ne gândim că în coşul pentru Sărbători în care regăsim ouă,cozonaci şi vin se regăseşte şi vopseaua de ouă. Gasim în comerţ vopsea de ouă chiar şi cu 12 E-uri. Citeste eticheta! Alege in cunostinta de cauza".