Infrastructura se construieşte sub presiunea competiţiilor internaţionale

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 27 ianuarie 2015

Infrastructura se construieşte sub presiunea competiţiilor internaţionale

Candidaturile pentru competiţii sportive internaţionale de prestigiu reprezintă o mare şansă pentru infrastructura sportivă autohtonă. După ce ţara noastră a obţinut, anul trecut, găzduirea unor meciuri de la Campionatul European de fotbal din 2020, anul acesta a venit cu o nouă veste bună: Campionatele Europene de Gimnastică din 2017 se vor desfăşura la Bucureşti. Sub presiunea finalei Europa League din 2012, găzduită de Arena Naţională din Bucureşti, fotbalul s-a ales cu un stadion de nivel internaţional, iar acum există o şansă importantă ca, după 25 de ani de amânări, Capitala să aibă şi o sală polivalentă la nivelul secolului XXI. Federaţiile sportive ar trebui să insiste pentru găzduirea unor competiţii europene sau mondiale, care oferă posibilitatea ca autorităţile să construiască nişte baze sportive moderne.

Preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, Adrian Stoica, a admis că s-a obţinut organizarea acestei competiţii graţie prestigiului de care se bucură ţara noastră în acest sport, dar şi pe baza unor machete şi proiecte: "Acum am reuşit această performanţă, aşa i-aş spune, de a ni se atribui organizarea acestor Europene, dar cred că este o mare responsabilitate. Noi am prezentat nişte poze, iar ele trebuie să devină realitate. Mă refer la noua Sală Polivalentă din Bucureşti. Responsabilitatea se întinde pe mai mulţi ani şi include mai mulţi factori responsabili, nu doar federaţia". Acum, construirea unei săli polivalente în Bucureşti a devenit o chestiune de onoare, imaginea ţării având de suferit dacă la sfârşitul lui 2016 ar trebui să anunţăm Federaţia Internaţională că trebuie să caute o altă gazdă pentru Campionatul European de gimnastică. Ministrul Tineretului şi Sporturilor, Gabriela Szabo, şi-a asumat rolul de om de legătură între Primăria Capitalei şi Guvern, pentru ca sala să fie terminată la timp: "Am vorbit săptămânal cu primarul Sorin Oprescu, dar de luni (n.r. ieri) vom intensifica discuţiile, vom face culoar la primărie, astfel încât să putem organiza aceste Europene în condiţii de excepţie. Am vorbit şi cu premierul Victor Ponta, s-a bucurat foarte tare şi susţine organizarea, iar împreună trebuie să facem totul să fie la cote maxime. Nici nu vreau să mă gândesc că nu vom avea sala din Bucureşti terminată la timp pentru această mare competiţie. Este o mândrie pentru toată România". Sala polivalentă ar urma să aibă o capacitate de 12.000 locuri, conform primarului Sorin Oprescu dotările urmând să fie făcute în funcţie de cererile federaţiilor care vor organiza întreceri în ea: "Sper să terminăm procedura de selecţie, care, din cauza contestaţiilor, a ajuns să dureze puţin peste şapte luni. Imediat ce va fi desemnat câştigătorul, ne vom apuca de treabă. Apoi, aşa cum v-am obişnuit - vezi exemplul Arenei Naţionale, care a necesitat un ritm rapid de lucru, pentru a putea găzdui finala UEFA Europa League, angajament asumat de România şi dus la îndeplinire cu succes de Primăria Municipiului Bucureşti -, vom intensifica munca în teren şi în 2016 vom finaliza sala polivalentă. De altfel, aşa cum s-a discutat cu federaţiile de specialitate, acestea vor lua parte la toate deciziile privind set-up-ul sălii şi dotările sportive".

Polivalenta nu este singura grijă, din acest punct de vedere, pentru edil. Găzduirea celor patru meciuri din cadrul turneului final al Campionatului European din 2020 reprezintă un alt efort financiar consistent pentru autorităţile locale şi centrale. Peste 300.000.000 de euro vor fi cheltuiţi pentru renovarea stadioanelor (Naţional Arena, pe care se vor disputa meciurile, plus trei stadioane de antrenament) şi pentru infrastructura locală, fără a mai pune la socoteală banii necesari creării unei legături terestre, pe care să se poată circula rapid şi în siguranţă pe ruta Bucureşti - Budapesta (o altă capitală care găzduieşte meciuri ale Euro 2020), destinată turiştilor. Stadioanele echipelor Rapid, Dinamo şi Steaua vor trebui să intre în cel mai scurt timp într-un amplu proces de renovare, cheltuielile urmând să fie suportate integral de către stat. Practic, Euro 2020 oferă Capitalei şansa de a avea patru arene care să corespundă exigenţelor UEFA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb