ING Fond de Pensii estimează că va avea, la sfârşitul aces-tui an, circa 70.000 - 75.000 de clienţi la cele două fonduri de pensii facultative pe care le gestionează, în urma creşterii cererilor de pensii facultative pe piaţa muncii, a spus directorul general al ING Asigurări de Viaţă, Cornelia Coman, citată de NewsIn.
ING Fond de Pensii adminis-trează două fonduri de pensii private facultative (pilonul III) care aveau împreună, la sfârşitul lui iulie, 46.130 clienţi. Astfel, pe 31 iulie, fondul ING Clasic avea 17.770 de participanţi şi un activ net de 8 milioane lei, iar ING Optim avea un activ net de 7,8 milioane lei şi 28.360 de participanţi.
"Multe companii introduc pensiile facultative ca beneficii în pachetele salariale. În şase ani, vrem să ajungem la 500.000 de clienţi pe piaţa pensiilor facultative, în condiţiile în care estimăm întreaga piaţă la 1,5 milioane de clienţi", a spus directorul general al ING Asigurări de Viaţă, citat de agenţia de ştiri NewsIn.
Creşterea numărului de clienţi de pe pilonul III va fi generată în acest an atât de vânzările pe segmentul corporate, cât şi pe cel de retail, estimează ING.
Majorarea pragului de deductibilitate pe piaţa pensiilor facultative şi utilizarea în creştere a acestora ca beneficiu salarial de către angajatori vor reprezenta principalele motoare de creştere a pieţei în ansamblu, consideră Coman. Ea a menţionat că, potrivit unor studii din piaţă, tot mai mulţi angajaţi îşi doresc o pensie facultativă.
În iunie, arbitrul pensiilor private a solicitat Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) creşterea pragului de deductibilitate fiscală în sistemul pensiilor private facultative (pilon III) la 1.000 de euro, de la 200 euro în prezent. La sfârşitul lui iulie, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, declara că nivelul de deductibilitate pentru contribuţiile la pensii facultative (pilonul III) ar putea urca la cel puţin 400 de euro de la începutul anului viitor.