Medicii trag în mod regulat semnale de alarmă legate de obiceiurile alimentare ale oamenilor, care au efecte nefaste pe termen mediu şi lung. Incidenţa obezităţii a crescut foarte mult la copii şi odată cu aceasta şi incidenţa diabetului zaharat tip II, susţine Alexandra Alexescu, medic specialist Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice, care recomandă să se facă ordine în alimentaţie: "Incidenţa obezităţii a crescut foarte mult la copii şi odată cu ea şi incidenţa diabetului zaharat tip II la copii. De unde obişnuiam să spunem: Dacă este copil şi are diabet, clar este tip I pentru că este din copilărie. Lucrurile nu mai stau aşa, circumferinţa abdominală este un factor de risc pentru dezvoltarea diabetului tip II şi ca medic nutriţionist am contact cu foarte mulţi copii obezi şi într-adevăr mediul familial contează foarte mult. Nu o să putem ajuta copilul să slăbească dacă părinţii nu sunt dispuşi să facă o schimbare. Când vorbim de un tânăr, copil, care nu şi-a terminat procesul de creştere - fiziologic procesul de creştere se termină undeva la 35 de ani - până atunci nu este corect să facem prea multe restricţii. Totodată, nu este bine să nu mai dăm proteine copiilor. (...) Aminoacizii pe care îi găsim în carne stau la baza dezvoltării celulare, fără ei nu ne putem dezvolta corespunzător. Nu trebuie făcute restricţii, trebuie făcută ordine în alimentaţie". Declaraţiile au fost făcute cu ocazia simpozionului regional "Alimentaţie raţională pentru sănătate. Primele mele recomandări vor fi de mese regulate, să fie trei mese pe zi şi două gustări şi bineînţeles fiecare compoziţie a mesei să fie adecvată orei, spre exemplu micul dejun nu va fi niciodată egal cu cina. Evitarea alimentelor procesate, dulciurilor, zahărului, dar acum din fericire avem foarte multe variante - există îndulcitor natural precum precursorul de ştevie, care este un îndulcitor natural, nu creşte riscul de insulino rezistenţă. O altă recomandare este ca părinţii să gătească mai mult pentru copii, să păstrăm din ceea ce le place copiilor să mănânce, dar adaptate la ceva mai sănătos".
Scopul evenimentului a fost implicarea unui număr cât mai mare de cadre didactice pentru a-şi îmbogăţi cunoştinţele teoretice şi practice legate de modalitatea prin care alimentaţia raţională de zi cu zi să devină obişnuinţă şi conştientizarea în permanenţă a efectului negativ al unei alimentaţii haotice, nesănătoase.