INHGA: Debitul Dunării va fi în scădere până la 7.700 mc/s, în următoarele zile

G.D.
Miscellanea / 5 martie 2023

Debitul Dunării va fi în scădere până la 7.700 mc/s, în următoarele zile

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere până la valoarea de 7.700 metri cubi pe secundă (mc/s) în următoarele zile, situându-se sub media multianuală a lunii martie (6.700 mc/s), potrivit prognozei săptămânale emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), transmite Agerpres.

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere, exceptând partea a doua a intervalului când vor fi în scădere pe sectorul Gruia - Cernavodă.

Hidrologii estimează pentru luna martie un debit maxim al Dunării de 9.200 mc/s şi unul minim la 5.500 mc/s.

Prognoza pentru râurile din România arată că debitele medii zilnice vor fi în general în scădere, în perioada 5 - 11 martie a.c., exceptând râurile din sudul şi estul ţări, unde vor fi în general staţionare.

Pe toată durata intervalului de prognoză, sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte, ca urmare a precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării.

Prognoza lunară pentru râurile interioare emisă de INHGA arată că în luna martie 2023 regimul hidrologic se va situa la valori peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu (exceptând râul Gilort), Bistriţa şi cursul inferior al Mureşului.

Pe celelalte râuri regimul hidrologic se va situa sub normalele lunare, cu valori cuprinse între 80-100% pe râurile din bazinele hidrografice: Gilort, Olt, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Suceava, bazinele superioare şi mijlocii ale Mureşului, Trotuşului şi Moldovei şi pe cursul Prutului, È‹ntre 50-80% pe cursul Siretului şi pe cursul mijlociu şi inferior al Totuşului şi pe cursul inferior al Moldovei, È‹ntre 30-50% în bazinul Vedei, pe afluenţii Prutului şi pe râurile din Dobrogea şi sub 30% în bazinul hidrografic Bârlad.

De asemenea, formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi) existente la începutul lunii martie în bazinul mijlociu al Oltului vor fi în prima decadă în extindere şi intensificare pe râurile din zona de munte din nordul ţării, apoi vor intra într-un proces de diminuare, restrângere şi eliminare.

Hidrologii avertizează că în luna martie sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare, pe unele râuri, îndeosebi din zonele de munte din vestul, nordul şi sudul ţării, datorită precipitaţiilor lichide, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte şi propagării.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu-i nimic,

    drenam toata apa pe canalul Bastroe,

    slava ukri  

    Deci 7,700 e mai mic decat 6,700 si voi pretindeti ca sunteti ziar cu profil economic?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb