INS: Un sfert din populaţia României, afectată de sărăcie

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 20 noiembrie 2023

INS: Un sfert din populaţia României, afectată de sărăcie

English Version

27% dintre minori şi 26,5% dintre tineri trăiesc în sărăcie

Datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică arată că aproape un sfert (24,3%) din populaţie a fost afectată de deprivare materială şi socială severă, numărul persoanelor sărace fiind la finalul anului trecut de 4.029.000 persoane, mai puţine cu 278.000 persoane faţă de anul 2021.

Din comunicatul de presă al INS reţinem: "Estimată pe baza veniturilor totale disponibile, exclusiv contravaloarea consumului din resurse proprii ale gospodăriei, rata sărăciei relative (AROPE) a fost, în anul 2022, de 21,2%, în scădere cu 1,3 puncte procentuale faţă de anul precedent. În valori absolute, numărul persoanelor sărace a fost, în anul 2022, de 4.029.000 persoane, mai puţine cu 278.000 persoane faţă de anul 2021. Rata sărăciei pe sexe (21,7% la persoanele de sex feminin şi 20,8% la persoanele de sex masculin) evidenţiază o tendinţă de descreştere a diferenţei între femei şi bărbaţi, de la 1,5 puncte procentuale în anul 2021, la 0,9 puncte procentuale în anul 2022".

Potrivit experţilor INS, cea mai înaltă incidenţă a sărăciei, 27%, se întâlneşte în rândul minorilor (persoane cu vârsta cuprinsă între 0 şi 17 ani), urmaţi de tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 ani unde rata de sărăcie atinge 26,5%. Rata sărăciei persoanelor care trăiau în gospodării cu minori şi tineri de 18-24 ani a fost 23,5% în anul 2022, mai mare cu 5,2 puncte procentuale, decât cea a persoanelor care trăiesc în gospodării fără minori şi tineri.

INS mai arată că transferurile sociale joacă un rol important în scăderea ratei sărăciei. Dacă în anul 2022 nu s-ar fi plătit pensiile şi celelalte transferuri sociale, aproape jumătate din populaţie (45%) s-ar fi situat sub pragul sărăciei relative şi în mod evident situaţia s-ar fi înrăutăţit în cazul persoanelor vârstnice (de 65 de ani şi peste) care, într-o proporţie de 84,8%, ar fi fost în stare de sărăcie relativă. Aceeaşi situaţie s-ar fi înregistrat şi la persoanele aflate în grupa de vârstă 55-64 de ani, dar într-o proporţie mai redusă, de 51,5%.

Specialiştii INS mai arată că lipsa acută a resurselor financiare face ca unele persoane să nu îşi poată permite deţinerea unor bunuri, efectuarea unor plăţi sau consumul unor produse care, în stadiul actual de dezvoltare economico-socială, reprezintă un minimum de elemente necesare unui trai decent. Astfel, în anul 2022, rata de deprivare materială şi socială severă a fost de 24,3%, în creştere cu 1,2 puncte procentuale, faţă de anul anterior. Numărul total al persoanelor afectate de deprivare materială şi socială severă a fost în anul 2022 de 4.594.000 persoane, din care 46,8% bărbaţi şi 53,2% femei.

Deprivarea materială şi socială severă afectează cu intensitate diferită populaţia în funcţie de grupa de vârstă şi veniturile gospodăriei. În anul 2022, incidenţa deprivării materiale şi sociale severe este mai ridicată în principal la persoanele în vârstă de până la 18 ani (30,8%) şi la persoanele vârstnice de 65 de ani şi peste (25,8%).

Datele INS menţionează că, în anul 2022, dintre persoanele în vârstă de până la 65 de ani, 597.000 s-au aflat în gospodării cu intensitate foarte redusă a muncii (gospodării în care persoanele adulte, în vârstă de muncă au desfăşurat activităţi care au solicitat mai puţin de 20% din potenţialul lor de muncă). Comparativ cu anul precedent, numărul persoanelor aflate în gospodării cu intensitate foarte redusă a muncii, a scăzut cu 105.000 persoane.

Mai mult, rata riscului de sărăcie sau excluziune socială (AROPE) a fost de 34,4%, în anul 2022, corespunzătoare unui număr de 6,5 milioane persoane. Rata riscului de sărăcie sau excluziune socială afectează mai mult femeile decât bărbaţii (35,9% dintre femei şi 32,8% dintre bărbaţi). INS precizează că vârsta joacă un rol important, indicatorul AROPE fiind, în anul 2022, mai mare la persoanele de 0-17 ani (41,5%) şi la tinerii în vârstă de 18 - 24 ani (39,4%) şi mai scăzut la persoanele de 25 - 49 ani (28,4%). Ponderea persoanelor în vârstă de 65 de ani şi peste care se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială a fost de 37,2%.

În anul 2022, din totalul persoanelor ocupate de 18 ani şi peste, 23,7% s-au situat în risc de sărăcie sau excluziune socială, faţă de 42,5% din totalul persoanelor neocupate, din aceeaşi categorie de vârstă. Persoanele care trăiau în gospodării fără minori şi tineri de 18-24 ani dependenţi au un risc mai mic de sărăcie sau excluziune socială (32,2%), în comparaţie cu persoanele care trăiau în gospodării cu minori şi tineri de 18-24 ani dependenţi (36%).

Incidenţa cea mai mare a indicatorului AROPE, în anul 2022, s-a înregistrat la gospodăriile formate din doi adulţi cu trei sau mai mulţi copii dependenţi (60,8%), urmată de cea a gospodăriilor monoparentale, cu o incidenţă de 47,3%. În cazul gospodăriilor fără minori şi tineri de 18-24 ani dependenţi, cea mai mare incidenţă s-a regăsit în rândul gospodăriilor formate dintr-o persoană singură (43,6%), comparativ cu 27,5% în cazul gospodăriilor cu doi sau mai mulţi adulţi.

Din informaţiile prezentate de INS mai reţinem că riscul de sărăcie sau excluziune socială este inegal distribuit şi în profil regional. Cea mai mare rată a riscului de sărăcie sau excluziune socială s-a înregistrat în regiunea Sud-Est (46,9%), urmată îndeaproape de regiunea Sud-Vest Oltenia (44,7%), iar cea mai mică rată s-a observat în regiunea Bucureşti-Ilfov (19,2%).

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. restul sint bugetari si speciali care huzuresc.

    pai 4 mil de saraci la 5 si cv mil de activi in munca… plus 1-2 copii… purcei… catei si batranei… trage in termeni reali tot venitul real al tarii in jos…

    dar nu ne facem griji ca in parlament la casierie salariile de 18-20-24-28 mii lei se platesc lunar in cash… iar pensionarul si amaratul il vrem sa isi ia pe card sau sa nu faca achizitii in cash mai mari de x lei / zi… 

    de asta ne facem noi griji… aia in parlament ies cu sacosi de bani si in piata veniturile la milioane de romani nu sare de 2000-3000 lei… o pondere cu mult mai mare fata de cei cu medii… 

    s c c r e t 

    1. e misto ca pe baza salariilor nesimtite din gov si aparat bugetar poate reflecta o medie de 4000-4500-5000 lei in pib nominal… care e tras in sus ne cei putini… ca daca sucurura o revolutie populara din ei sa vezi crash in nominal pe tara..

      la pubela cu multi politicieni… 

      AUR = Cal Troian PSD si acum se umple partidu din urma de pesedisti pe fata; 

      votati mizerii de partide Mincinoasa la Guvernare… cu asa legi facute pe genunchi nu ma mira nesimtirea de mai sus. 

      Votati Votati…  

      Romania are nevoie in primul rand de legi concrete si corecte - sa se termine odata cu “curvasaraia” (cum zicea Vadim) politica… Pentru ca cei de la conducere si aspiranti cu au principii… se “culca” ideologic politic intre ei… “barbati cu barbati” … “femei cu femei”… si au pretentii sa sustina valorile acestei tari. 

      s c c r e t  

      sunt populiste ambele partide. unul iti promite paine ieftina celalat malai sau ulei.

      toate bune si frumoase doar ca "Dă-i omului un pește și va avea de mâncare o zi. Învață-l să pescuiască și va avea de mâncare toată viața.", citat din biblie. 

      astia-ti dau cate un peste tot mai rar, dar pescuitul il tin pt ei.

      In primul rand problema e la BNR si cartel financiar; pe urma la calicia ciclica gov cu exagerati de multi oameni si salarii nesimtite - ipotecile oamenilor (dobanzi variabile sau tizer) sunt salariile in cash ale parlamentaror de 18-20-24-28-30 mii lei la casierie…. 

      Adevarul este mereu simplu! 

      Propriul nostru comportament creeaza sau distruge bunastarea. 

      Plateste-te mai intai pe tine.(si nu bancherul sau guvernul) 

      Prin Bogatie multe lucruri sunt posibile. 

      O parte din tot ce castigi iti va ramane tie. 

      Cel care urmeaza sfaturile unui om fara experienta in treburi legate de bani va plati cu propria agoniseala. 

      1. Traieste cu mai putin decat castigi. 

      2. Cere sfaturi de la cei vrednici. 

      3. Fa aurul (nu partidul) sa lucreze pentru tine. 

      O dobanda mica si sigura e mult mai de dorit decat riscul. 

      Investeste in nevoile “Regelui” (guvernului-administratiei) si nevoile cetatii (oraselor / satelor / oamenilor). 

      Sa nu urce in investitii care nu platesc flux de bani. 

      Priceperea ta sa o daruiesti cu bucurie pentru ajutorarea semenilor tai si gloria “regelui”. (pentru bunastarea societatii). 

      7 actiuni pentru starpirea lipsei de bani: 

      1. din 10 bani cheltuie doar 9 bani. 

      2. Organizeaza-ti cheltuielile fara a cheltuii mai mult de cei “9 bani”. 

      3. Sa pui fiecare a 10 parte din bani la munca 

      4.Pazeste-ti agoniseala de pierderi investind acolo unde este siguranta la o dobanda buna. Cere sfaturi de la oameni intelepti in inmultirea banilor. 

      5. Fii stapanul casei tale (cumpara o casa si achita datoria ei cu repeziciune; nu scrie in scripturile vechi “ sa stai in chirie” la stat sau la privat; asta pentru comunistii din trecut de erau mulsi de rents). 

      6. Acopera din timp nevoile batranetii si pazeste familia. 

      7. Sa-ti cultivi propriile puteri, sa inveti si sa te inteleptesti. Sa devii mai iscusit si sa te respecti. 

      SA NU AI DATORIE MAI MARE DE 20% DIN VENIT NET!!! 

      Ca sa: 

      1. Traiesti cu 70% 

      2. Platesti 20% Datoriile 

      3. Economisesti 10% pentru investitii. 

      Munca bine facuta ii face bine omului care-o face. 

      Cel care cheltuie mai mult decat castiga seamana vantul poftelor nemasurate din care cu siguranta va culege o furtuna de necazuri si umilinte. (se atribuie atat guvernelor cu deficitele lor cat si familiilor / afacerilor). 

      s c c r e t 

      Pescuitule este interzis. Pai ce vrei sa avem oameni independenti care sa nu depinda de pomana?

    Cele mai sarace familii sunt familiile care muncesc si au copii. Sunt singura categorie sociala defavorizata din Romania. Si singura categorie sociala nereprezentata in parlament.

    Banii sint la speciali si feudalii bugetari.

    1. Restul de banuti merg,

      la achizitii de armament de la aliatul cel mare 

      cu o tara cazuta demografic asta mai trebuie romaniei sa nu aiba ceva armament!

      sa ne asezam pe tava gatiti pentru pradatori! 

      prefer mai bine pradatori care sa ma mulga de "rents/datorii de platit in nominal si bunuri marfa" decat pradatori de teritorii - cotropiri -macel - idologic -etc.... 

      mai bine o plata perodica decat o distrugere in masa.... 

      mai bine ma apar militar fata de "nebun" si sa platesc (rata) randuiala fata de cel inteligent care poate sa faca ceva mai bun cu banutii primiti. 

      s c c r e t 

      Tarile NATO sunt mai bogati de 10 ori decat Rusia+China,

      tarile NATO sunt mai purtenici militar de 8 ori decat Rusia+China, 

      asa ca frica de armata rusa este un text stupid, de propaganda,

      ma asteptam de la tine,ceva mai inteligent  

      Asteptările tale sunt simple spam-uri de propagandist sovietic.

      Rusnacia trebuie descurajată și lovită peste bot. 

      zice "unul" care militarizeaza Transnistria.

      Prefer sa am pusca in casa decat sa stau in lux langa un vantor ca tine! 

      Rusia este recunoscuta pentru atrocitatile ei... nu acelasi lucru putem sa spunem de Romania sau Moldova.... state ce nu au fost in majoritatea lungului istoriei cotropitoare!... 

      Si sa spunem ca luam de pe aceste teritorii "nume si definitii" ideologice si sa analizam oameni cu oameni si terenuri cu terenuri... atrocitatiel comise de cetatenii de pe terenul "actual rusesc" fata de alti cetateni ci terenuri nu se compara; nici atrocitatile comise de cetatenii de pe teritoriul rusesc fata de cetatenii lor tot nu se compara cu alte state de prin jur.... 

      prefer sa am caine fara lanturi in curte seara decat sa am doar "Camera video" de supravegherei si speranta ca "politia" vine la apelul meu instant! 

      s c c r e t 

    Raport dezastruos al Băncii Mondiale despre situaţia economică şi socială: România este părăsită de cei mai buni oameni, iar rata sărăciei rămâne cea mai ridicată din UE. „Întrucât românii care emigrează sunt de obicei mai tineri şi cu un nivel de educaţie mai ridicat decât populaţia rămasă, societatea românească îmbătrâneşte şi suferă de pe urma unuia dintre cele mai grave exoduri de creiere din întreaga lume.“

    1. Script spam al propagandei sovietice.

      Fa un efort si citeste pagina oficiala a Bancii Mondiale,

      si nu ai mai vorbii prostii propagandistice 

      Ministrul Dezvoltării Romania : 70% din localități nu sunt racordate la

      rețeaua de gaze, 57% nu au canalizare

      Alternativa pe care o propui e să redevenim multilateral dezvoltați cu un singur produs la alimentară. :

      Bolșevicilor le stă bine în Rusia, G O !!! : 

    Sistem de succes care produce sărăcie, dar e de bine, cumpărăm arme cât cuprinde că să o apărăm.

    1. Poți să produci și tu ceva în afară de propagandă sovietică. Rușii nu vin să te scoată din sărăcie pentru că nu vin, iar tu nu produci nimic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb